Albert Kooistra wint NK Driebanden Hoofdklasse

Een slijtageslag en een walk-over leiden Kooistra naar zijn tweede Nederlandse titel in ruim tien jaar

23 januari 2023

 

OOSTERHOUT - Het was zijn tweede Nederlandse titel in ruim tien jaar, de mooiste tot nu toe voor de nu 54-jarige Drent Albert Kooistra. De eerste haalde de hij in 2012 in een finale voor de hoofdklasse klein biljart. Dit weekend werd Kooistra uit Surhuisterveen kampioen in de hoofdklasse op de matchtafel in Oosterhout in een finale tegen Peter Heerkens. ,,Ik heb een geweldig weekend gehad, in een mooie sfeer en op prachtig materiaal'', keek Kooistra een dag later terug op zijn kampioenschap dat hij in De Eekhoorn behaalde.

Hij sloot het toernooi af met een walk-over in de finale (35-20 in 38 tegen Peter Heerkens), nadat hij in een echte thriller had gewonnen van Menno de Vries, de titelhouder, in de halve finale. Albert vertelt: ,,Ik heb die partij gewonnen van een heel sterke Menno de Vries, die titelkandidaat was en heel sterk stond te spelen. Mijn start was beter dan die van hem, maar op een gegeven moment kreeg ik heel weinig spel meer en kon hij terugkomen. Het was een heel verdedigende pot. Ik kon op een zeker moment uitmaken en hij moest er nog twee in de nabeurt. Dat heeft hij fantastisch gedaan, na een moeizame acquit. Ik mocht starten in de shoot-out en maakte er vier, omdat de ballen lekker in positie bleven. Menno kon er maar één maken, zodat ik met 4-1 won.''

 


Albert Kooistra (met schaal) op het podium met Jordy de Kruijf, Menno de Vries en Peter Heerkens

 

De finale ging veel vlotter voor Albert Kooistra, die tegen Peter Heerkens niet in gevaar kwam. ,,Ik zat nog wel vol spanning van die partij in de halve finale, maar kon al snel een voorsprong nemen en verder uitbouwen naar 35-20.''

Albert Kooistra, die getrouwd is met Tsjitske en in Surhuisterveen op amper 1500 meter van de Groningse grens woont, had ook in de poulefase weinig problemen. Hij won derhalve al zijn partijen en is blij met zijn titel. ,,Mijn eerste Nederlandse titel was maar op het nippertje, in 2012 in Het Ankertje in Andijk, waar ik tegen Tonny Schrauwen speelde in de finale en op een duizendste won, omdat mijn tegenstander in een doodstille zaal de nabeurt miste.'' Drie jaar geleden stond Albert Kooistra ook op het podium van het NK Excellentklasse, toen Kay de Zwart won voor Jack van Peer en Kooistra derde werd samen met Sander Jonen.

Op het Nederlands kampioenschap dit weekend in De Eekhoorn wonnen Albert Kooistra, Menno de Vries, Jordy de Kruijf en Peter Heerkens na de poulefase in de kwartfinales van Wil Janssen, Peter Berndsen, Berry Dallinga en Jan Viskil.

 

Albert Kooistra, de kampioen

 

Peter Heerkens, de Tilburger, werd nummer 2 op het podium van de hoofdklasse

 

Alle informatie, uitslagen etc. over het NK Driebanden Hoofdklasse vindt u hier.

 

Hoofdklasse (finalefase):
Finale: Albert Kooistra-Peter Heerkens 35-20 in 38

Halve finales:
Albert Kooistra-Menno de Vries 35-35 in 49 (4-1)
Peter Heerkens-Jordy de Kruijf 35-31 in 43.

 


 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Paul Brekelmans

 

Driebanden NK
Volg ons online