Caudron en Bury uitblinkers, Jaspers verslaat Morales

Dick Jaspers door eerste ronde van World Cup in La Baule, volgende tegenstander is de Fransman Jérémy Bury

26 oktober 2018

LA BAULE - De bravoure van Frédéric Caudron, in een partij die net zo goed op een record had kunnen uitdraaien, bepaalde het tempo van de eerste bewegingen in de World Cup van La Baule. Twee van de andere, voormalige Agipi sterren op het Europese toneel vermaakten de Franse supporters met een grootse ouverture. De Belgische nummer één van de wereld raasde in zijn wedstrijd tegen Lütfi Cenet in drie beurten naar de pauze (25-10 met 6, 1 en 18) en finishte na een kleine terugval met 40-12 in 9, goed voor 4.444 gemiddeld. Jérémy Bury tegen Nikos Polychronopoulos werd 40-27 in 11, 3.636 gemiddeld en Marco Zanetti tegen Gwendal Maréchal gaven de eerste dag op de World Cup de glans van een wereldtoernooi. Dick Jaspers gleed in de eerste ronde voorbij de Colombiaan Robinson Morales, die in de laatste kwalificatie nog schitterde met 40 in 10 beurten. Jaspers versloeg Morales met 40-33 in 22 en speelt morgen, zaterdag, om 13.00 uur in de volgende ronde tegen de Fransman Jérémy Bury.

Met het beroemde Agipi team wonnen de Belg Caudron, de Italiaan Zanetti en de Fransman Bury zeven keer de Europacup voor teams. Toen de sponsor, Claude Fath, stopte met het team, gingen ze hun eigen weg. Op het wereldpodium behoren ze individueel tot de beste spelers met Caudron als de huidige nummer één in de wereld. De openingsdag van de World Cup in La Baule liet zien dat de Agipi legendes een gooi willen doen naar de eindzege. Caudron leek op weg naar een record in de World Cup (40 in 5 is nog nooit gespeeld), maar kon na de 25-10 in drie en 28-10 in vier beurten het hoge tempo van scoren niet volhouden.

Jérémy Bury ging na de vlekkeloze start van Polychronopoulos (13-3 achter in 2) in één lange sprint naar het einde met series van 11, 6 en 5-8 in de laatste twee beuren voor een overwinning van 40-27 in 11. Het Franse publiek heeft na de eerste dag gelukkig nog één van zijn helden in het toernooi. Marco Zanetti (56), de oudste speler in het finaleveld, die speelt met een antibioticakuur vanwege een voorhoofdsholteonsteking, had een hard gevecht nodig om de jongste van het hele veld, de Fransman Gwendal Maréchal (21) de knock-out toe te dienen. Dat lukte pas in de laatste twee beurten met een serie van 12 naar 39-30 en tenslotte de winnende carambole in de 19e beurt.

De Zweed Torbjörn Blomdahl werd op de eerste dag kansloos uitgeschakeld door Martin Horn en dreigt een duikeling op de ranglijst te maken. Eddy Merckx, die de flow van de zomer even kwijt is, verdween in de laatste sessie uit het toernooi door verlies tegen Semih Sayginer met 40-31 in 30. De Vietnamezen nemen voorlopig de Aziatische macht over, want in de eerste speelronde verdwenen al drie Koreanen uit het toernooi. Dick Jaspers was lichtjes geïmponeerd door de verbluffende opening van Caudron, zijn grote rivaal in de top van de ranglijst. De Nederlandse wereldkampioen had een veelbelovende start tegen Robinson Morales (23-4 in 5), maar had een minder tweede deel van zijn wedstrijd: 40-33 in 22.

Torbjörn Blomdahl, een vaste waarde sinds ettelijke jaren in de top tien, glijdt stilaan af naar de gevarenzone. De mindere periode van de Zweed tekende zich af na zijn voorlopig laatste wereldtitel in 2015 (Bordeaux) en werd slechts onderbroken door de World Cup zege van vorig jaar in La Baule. Het fysieke ongemak, de operaties, waarover hij zelf nogal geheimzinnig doet, hebben Blomdahl's ritme gebroken. Hij hunkert nog wel naar successen, maar vecht tegen zichzelf, zoals op deze eerste dag tegen Martin Horn. De Duitser liep in het tweede deel van de partij riant uit naar een voorsprong en won met 40-18 in 14. Dani Sánchez was met zijn overwinning op Pierre Soumagne ook een van de uitblinkers op de eerste dag: 40-18 in 16.

De Vietnamezen hebben Minh Cam Ma, Dinh Nai Ngo en Quyet Chien Tran nog in de laatste zestien, de Turken waren het meest succesvol en haalden de tweede wedstrijddag met Semih Sayginer, Tayfun Tasdemir, Murat Naci Coklu en Birol Uymaz.

De tweede wedstrijddag laat enerverende partijen zien, onder meer de revanche voor de laatste WK finale tussen Dick Jaspers en Jérémy Bury.

Het programma:

Zaterdag, 11.00 uur Franse tijd:
Frédéric Caudron-Murat Naci Coklu
Minh Cam Ma-Dinh Nai Ngo
Jung-Han Heo-Martin Horn
Marco Zanetti-Quyet Chien Tran

13.00:
Dani Sánchez-Birol Uymaz
Dion Nelin-Jae-Ho Cho
Dick Jaspers-Jérémy Bury
Semih Sayginer-Tayfun Tasdemir.

Tekst: Frits Bakker

Foto Caudron (Kozoom)

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online