Dick voorlopig nr. 1 op WK, Harrie mag naar huis

Dick Jaspers voert na twee overwinningen de ranglijst aan op het WK na de voorronden, Harrie van de Ven na twee verliespartijen in zijn poule uitgeschakeld

03 oktober 2018

CAIRO - Dick Jaspers maakte in de eerste twee dagen van het Wereldkampioenschap driebanden in Cairo een voortreffelijke indruk. De Nederlandse kampioen en drievoudig wereldkampioen overleefde zijn poule in de voorronden moeiteloos met twee overwinning. Zijn tweede overwinning, dinsdag, was de beste partij van de voorronden tot nu toe: Jaspers versloeg de Colombiaan Robinson Morales met 40-8 in 11 beurten, onder andere dank zij series van 9 in de zesde en de zevende beurt. Harrie van de Ven, de tweede Nederlander op het WK, moet het toernooi verlaten na twee verliespartijen. De Brabander, nummer twee van de Masters, verloor eerst Jérémy Bury met 40-21 in 18 en vandaag, dinsdag, van de Vietnamees Nguyen Quoc Nguyen met 40-36 in 30.

Het toernooi in Cairo vierde vandaag de terugkeer van een topspeler. Wie zou pakweg een jaar geleden zijn geld hebben gezet op Filippos Kasidokostas, toen de carrière van de jonge biljarter door een zenuwstoornis in gevaar was? De Griekse wonderboy, die al op jonge leeftijd (26) wereldkampioen werd in het driebanden, maakte een wanhopig indruk vanwege een trillende rechterhand, verdween voor een tijdje van het toneel en keerde dit jaar definitief terug. Op het WK in Cairo speelt Filippos dezer dagen na een Spartaanse voorbereiding met zijn 'verkeerde', dus zijn linker stootarm. De omschakeling is verbluffend: op de tweede dag versloeg de Griek vandaag de Koreaan HaengJik Kim, de nummer drie van de wereld met een riant verschil: 40-25 in 28. Toegegeven, de voormalige Aziatisch kampioen, die nu toevallig ook 26 is, verkeert in een kleine vormcrisis. Toch past een diepe bewondering voor de Griekse kampioen, die op de wereldranglijst door zijn tijdelijke stop één plaats onder Therese Klompenhouwer (71e) staat.

De insiders voorspellen een opmars, al blijft er twijfel of Filippos zijn vroegere topniveau nog wel kan halen. De progressie gaat samen met zijn bravoure, zoals tijdens zijn eerste aanval tegen Kim (serie acht, 11-2 in 6 beurten) en in het slot van de partij met twee beslissende series van drie en de knock-out voor de Koreaan. De eerste missie is geslaagd: Kasidokostas is winnaar van zijn groep met vier matchpunten en 1.600 voor HaengJik Kim met twee matchpunten en 0.984. Hij was een van de eerste spelers die zich plaatsten voor de knock-outs met 32 spelers.

,,Ik ben het WK begonnen zonder grote verwachtingen'', zei Kasidokostas na zijn twee partijen. ,,Het spel boeit me, ik houd ervan en het is moeilijk om weg te blijven. Ik ben gelukkig met mijn progressie in een korte tijd en ik ben blij dat ik weer van het spel kan genieten.''

Dick Jaspers was met de 40 in 12 tegen Robinson Morales (40-8, 3.363 gemiddeld) de beste winnaar tot nu toe in he toernooi na Jae-Ho Cho met 40 in 12 en Frédéric Caudron met 40 in 13. De Nederlander was onstuitbaar met twee series van 9 in de zesde en zevende beurt. Hij wordt vrijwel zeker ook de nummer één van de ranglijst na de voorronden met 2.666 gemiddeld over twee wedstrijden. Jaspers voelt zich op het WK na twee dagen opperbest. ,,De ambitie om zo hoog mogelijk te scoren is er altijd, maar ik stond in deze twee partijen met een heel goed gevoel aan de tafel. Vraag me geen voorspelling, dat is onmogelijk met zo veel goede spelers. Het is elke keer erop of eronder.''

Frédéric Caudron ging ook vlot door naar de knock-outs met een overwinning op Arnim Kahofer (40-27 in 21) en 2.352 over twee wedstrijden. Eddy Merckx, de andere Belgische favoriet, moest er harder voor werken na zijn verlies in het eerste optreden tegen Murat Celik. De Zuid-Amerikaan Erick Tellez was niet zo maar een walk-over na 13-2 achter in 6, maar uiteindelijk vond Merckx zijn weg naar de winst met 40-34 in 32.

Veel spanning over de nummers één en twee in de groepsfase was er niet op de tweede dag van het toernooi. De groepshoofden tot nu toe zijn: Dick Jaspers, Frédéric Caudron, Filippos Kasidokostas, Marco Zanett, Jung-Han Heo, Sung-Won Choi, Tonny Carlsen, Pedro Piedrabuena, Anh Vu Duong en Minh Cam Ma, Jae-Ho Cho en Eddy Merckx. Jae-Ho Cho en Ruben Legazpi speelden in de laatste poulewedstrijd gelijk, de Koreaan is leider door een beter gemiddelde.

De voorlaatste ronde van de voorronden leverde overwinningen op voor Minh Cam Ma op D'Agata (40-16 in 19), Tonny Carlsen op Coklu (40-35 in 25), Pedro Piedrabuena op Blomdahl (40-38 in 23) en Anh Vu Duong op Sidhom (40-38 in 25).

Met nog vier partijen te spelen, zijn de zestien nummers drie uit de groepen al uitgeschakeld. Voor Mohsen Fouda, Erick Tellez, Guido Sacco, Christakis Christoforou, Dustin Jäschke, Mohamed Abdin, David Pennör, Riad Nadi, Jose Juan Garcia, Radkovan Hajek, Alexander Salazar, Pedro Gonzalez, Harrie van de Ven, Juan Patino en Yasser Shehayeb is het toernooi na twee dagen ten einde.

De groepswinst is belangrijk voor de plaatsing in de knock-outs, maar geen van de topfavorieten heeft de start gemist. Dick Jaspers en Frédéric Caudron zullen de tabel aanvoeren als de loting wordt verricht. Morgen, donderdag, wordt over die groepswinst alleen nog beslist in de partijen voor Poule M, N, O en P.

De partijen die worden gespeeld om 11.00 uur:
Sánchez-Kang
Bury-Nguyen
Sayginer-Leppens
Tasdemir-Ngo.

Daarna volgen om 14.00 uur de eerste vier partijen voor de knock-outs met 32 spelers.

Tekst: Frits Bakker

Foto Dick Jaspers (Kozoom)

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online