Drie Belgen en één Italiaan om podiumplaatsen, Jaspers uitgeschakeld

Dick Jaspers verliest van de sterke Vietnamees Dinh Nai Ngo: ,,Hij speelde enorm sterk en ik was niet goed genoeg.'' Marco Zanetti, Eddy Merckx, Frédéric Caudron en Roland Forthomme strijden om podiumplaatsen in Ho Chi Minh.

25 mei 2019

HO CHI MINH - De tranen van Marco Zanetti na zijn overwinning op de jongste van alle wereldsterren toonden zijn emoties. De Italiaanse maestro van het driebanden, die misschien wel in de vorm van zijn leven verkeert, won het gevecht met de jonge Koreaan Myung-Woo Cho na een briljant gevecht om een plaats bij de laatste vier in de World Cup van Ho Chi Minh. Het slotgevecht om de medailles gaat zondag tussen drie Belgen en die ene Italiaanse meester. Eddy Merckx, Frédéric Caudron en Roland Forthomme staan in de halve finales. De World Cup in Ho Chi Minh wordt traditioneel op een hoog niveau uitgevochten. Voordat de slotdag ingaat, werd het record van series boven de 10 geëvenaard: 44. Dat is gelijk aan Ho Chi Minh in 2017.

Het schema voor de finaledag:
11.00 Vietnamese tijd:
Roland Forthomme-Marco Zanetti
13.00:
Eddy Merckx-Frédéric Caudron
Finale om 16.00 uur.

Eddy Merckx voegde zich als laatste bij de finalisten door een overwinning op Tayfun Tasdemir. Frédéric Caudron versloeg de laatste Aziaat, Dinh Nai Ngo en Roland Forthomme bleef Semih Sayginer met één carambole de baas.

De kleine Cho lanceerde de partij tegen Marco Zanetti met een vroege 10. De grijze eminentie antwoordde snel met 13 voor een score van 20-17 in 5 beurten. De wedstrijd blonk uit door prachtige stoten in de aanloop naar de slotfase. Zanetti leidde met 35-30 in 12 beurten, Cho ging de 13e beurt in met 3, Zanetti bekroonde de partij met een winnende slotserie van 5: 40-33.

Marco Zanetti, die tobt met een hernia, had zichzelf even niet meer in de hand. Zijn eerste reactie: ,,Het was een harde, maar ook een vriendschappelijke wedstrijd tussen het jongste talent van de wereld en  de meest volwassen topspeler. De tranen na de partij kwamen onverwacht, van binnenuit, omdat ik me heel snel realiseerde dat ik weer iets heel bijzonders had gerealiseerd.''

De tweede grandioze wedstrijd van deze dag, na de eerste overwinning op Sameh Sidhom met 40-11 in 14, was vooral opvallend, omdat Zanetti deze dagen fysiek ongemak moet overwinnen. Hij legde uit: ,,Ik heb last van een pijnlijke hernia. Daarom speel ik met een sterke elastieken band en ik slik voor de partij ontstekingremmers. Maar om eerlijk te zijn: tijdens de partij merk ik niets door de andrenaline.''

Roland Forthomme staat morgen eindelijk weer eens op een groot podium nadat hij in 2005 en 2006 zijn enige World Cups in zijn carrière won. Het kostte de Belg, die vroeger op de dag eerst Eddy Leppens had uitgeschakeld, bloed, zweet en tranen in zijn gevecht met Semih Sayginer. Die wedstrijd bleef lang in evenwicht: 22-21, 28-27, 35-34 ten uiteindelijk ging Forthomme als eerste op de finish bij 40-35. Sayginer moest vier keer scoren om gelijk te maken, leek goed op weg, maar omdat de voorlaatste ongelukkig uitviel, miste Semih het laatste punt.

Frédéric Caudron was heer en meester in de partij tegen Dinh Nai Ngo, die hij met series van 10, 6 en 6 op een grote achterstand zette en uiteindelijk won met 40-17 in 14. Eddy Merckx en Tayfun Tasdemir bleven heel de partij in elkaars buurt. Eddy Merckx, die eerder op de dag de shoot-out tegen Dani Sánchez naar zijn hand zette, had nu het beste eindschot tegen Tasdemir met een slotserie van vijf: 40-33 in 23.

PARTIJEN BESTE ZESTIEN

Aan een lange, haast onoverwinnelijke serie van Dick Jaspers kwam zaterdag in de World Cup van Ho Chi Minh een eind. De Vietnamees Dinh Nai Ngo riep de Nederlandse wereldkampioen een halt toe in de laatste zestien van het toernooi. Met series van 9 en 7 nam Ngo in de eerste vier beurten al een ruime voorsprong. Jaspers kwam nog terug tot 22-17 achter, maar kon in zijn laatste zes beurten niet genoeg scoren om Ngo nog te bedreigen: het werd 40-24 in 14 beurten. Jaspes staat voor het eerst sinds het EK en de Survival Masters niet op het podium. Zijn eerste plaats op de wereldranglijst komt niet in gevaar.

De meest spectaculaire partij speelde zich af tussen Dani Sánchez en Eddy Merckx, die door de Spanjaard lang werd gedomineerd. Hij leidde na een serie van 8 in de zevende beurt met 26-11, vijf beurten later met 35-20, toen Merckx zijn onnavolgbare strijdershart liet spreken. Het werd eerst 38-30, een beurt later 39-35 en na de 40e van Sánchez kwam Merckx gelijk in de nabeurt met 5: 40-40 in 19. De shoot-out verhoogde de spanning. In de eerste poging scoorden beide spelers één keer, in de verlenging startte Sánchez met 4 en ging Merckx er met 5 overheen.

Myung-Woo Cho opened de dag met een geweldige serie van 17 in zijn partij tegen Birol Uymaz, liep ver uit naar 31-10, maar werd toch nog bedreigd in de slotfase door een serie van 9. De Koreaan putte nog één keer uit zijn arsenal en won met 40-33 in 21. Marco Zanetti, zijn volgende tegenstander, won de partij tegen Sameh Sidhom met riant verschil na een partij met series van 8 en een slotserie van 7: 40-11 in 14.

Roland Forthomme stond in zijn partij tegen Eddy Leppens vanaf 12-10 op een voorsprong, liep door een serie van 7 uit naar 19-10 en later naar 24-21. Met een tussensprint kwam Leppens op 31-29 voor, maar het laatste word was weer voor Forthomme met 40-35 in 27. Semih Sayginer stopte de nieuwe Vietnamese ster Duc Anh Chien Nguyen in zijn opzienbarende zegereeks. Vanaf 18-18 was Sayginer mental de sterkste en won met 40-27 in 17.

Frédéric Caudron liep weg van Murat Naci Coklu met een vroege 10 en besliste de partij net na de pauze van 22-13 naar 37-15. De overwinning was nooit in gevaar: 40-20 in 12. Erick Tellez kon gelukkig zijn met zijn toernooi, maar kwam net tekort om Tayfun Tasdemir te bedreigen voor een plaats bij de laatste acht: 40-36 in 22.

Tekst: Frits Bakker

Foto Marco Zanetti (Kozoom Studio)

 

Driebanden Jaspers, Dick World Cup
Volg ons online