Elf Nederlanders in eerste World Cup clash

Dick Jaspers behoort tot de topfavorieten in World Cup in Antalya, die morgen, maandag, van start gaat met de voorronden. Hoofdtoernooi van vrijdag 27 tot en met zondag 29 april. Alle wedstrijden live op kozoom.com. In totaal elf Nederlanders aan de kick-off.

22 april 2018

ANTALYA - De Turkse goudkust met zijn prachtige, zonovergoten stranden, is vanaf morgen, maandag 23 april, voor de mondiale top in het driebanden het decor van de eerste grote, internationale clash. De World Cup in Antalya, de eerste van het seizoen, gaat van start met de traditionele reeks van vier dagen voorronden. Daarna wordt het finaleveld van 32 spelers samengesteld. De Turkse badplaats in het zuiden van het land is een toeristisch bolwerk met meer dan twee miljoen inwoners. De uitdaging voor de wereldtop is nog nooit zo voelbaar geweest aan het begin van een jaar met veel spectaculaire vernieuwingen. De wereldbond UMB en zijn partner Kozoom maken zich op voor een gloedvolle kick-off.

Dick Jaspers behoort als nummer drie speler van de wereldranglijst tot de topfavorieten in Antalya. De Nederlandse kopman start op vrijdag in het hoofdtoernooi.Tien andere Nederlanders spelen vanaf morgen, maandag in de voorronden. Op maandag zijn dat Jordy de Kruijf, Volkan Cetin en Jücel Davranmaz. Op dinsdag Barry van Beers, Dave Christiani, Therese Klompenhouwer, Sylvia Eckel en Ronald van Geyt. Op woensdag Glenn Hofman en Jean Paul de Bruijn.

De eerste World Cup duurt tot en met zondag 29 april. De cyclus krijgt na Antalya een snel vervolg met de tweede World Cup in Ho Chi Minh (Vietnam) in mei en in Blankenberge (België) in juni. De kalender in de zomer gunt de spelers maar weinig rust, want de vierde World Cup in Porto (Portugal), de eerste Masters, de Open Verhoeven in New York en de Mc Creery Champion of Champions, ook in New York, volgen elkaar snel op. Daarna volgt in september eerst de tweede Masters, het wereldkampioenschap voor junioren en dames in Izmir, Turkije. Het wereldkampioenschap individueel is in oktober in Caïro aan de voet van de wereldberoemde piramides, gevolgd door de World Cup in La Baule, een derde Masters toernooi, de Lausanne Billard Masters en om af te sluiten in stijl is er tenslotte nog de World Cup in Hurghada en de Ceulemans Continental Cup in Bordeaux, een equivalent van de Ryder Cup in golf. De kalender is al overvol en kan nog worden uitgebreid met de LGU+ Cup in Seoul en een World Cup in Zuid Korea. De UMB werkt aan een oplossing van een meningsverschil met de Koreaanse federatie over mediarechten.

De 14 geplaatste spelers voor de World Cup in Antalya zijn Frédéric Caudron, Eddy Merckx, Dick Jaspers, Marco Zanetti, Haeng-Jik Kim, Torbjörn Blomdahl, Dani Sánchez, Sameh Sidhom, Murat Naci Coklu, Nguyen Quoc Nguyen, Jung-Han Heo, Sung-Won Choi, Jérémy Bury en Nikos Polychonopoulos. De wildcard van de UMB is voor de Amerikaan Hugo Patino en de twee tickets van de organisator voor Tayfun Tasdemir en Semih Sayginer. Van de 149 spelers op de startlijst komen er 35 uit Turkije en 29 uit Zuid-Korea.

Frédéric Caudron voert de wereldranglijst aan met 420 punten voor Eddy Merckx met 367, Dick Jaspers met 338, Haeng-Jik Kim met 332 en Marco Zanetti met 317 punten.

De World Cup in het Bosphorus hotel is de 22e World Cup in Turkije sinds 1993. De eerste vier werden in Istanbul gespeeld. De Koreaan Sang-Chun Lee was de eerste winnaar in een finale tegen Raymond Ceulemans. Voor de zevende keer wordt een World Cup gespeeld in Antalya. De laatste Turkse World Cup was vorig jaar in Bursa, waar Frédéric Caudron de beste World Cup finale ooit won tegen Dick Jaspers: 40-14 in 7 beurten.

Filipos Kasidokostas keert (linkshandig?) terug in het circuit. Drie bekende Vietnamezen, Quyet Chien Tran, Nguyen Quoc Nguyen en Minh Cam Ma, vallen net buiten de top 14 net als Dong-Koong Kang en Myung Woo Cho. Bekende spelers uit de top 20 die een gooi doen naar kwalificatie zijn de Koreanen Jae-Ho Cho, de nieuwe Aziatische kampioen en Jae-Guen Kim, de Spanjaarden Javier Palazón en David Martinez, de Belgen Eddy Leppens en Roland Forthomme, de Nederlander Glenn Hofman, de Duitser Martin Horn en de Turken Lütfi Cenet en Adnan Yüksel. De Europese juniorenkampioen, de Fransman Gwendal Maréchal, behoort ook tot de deelnemers.

De rankingpunten in Antalya vervangen de scores van de World Cup in Hurghada in 2016. De Koreaan Jung-Han Heo verliest de 80 punten die hij als winnaar kreeg. Dick Jaspers verdedigt 54 punten, Quyet Chien Tran en Martin Horn 38.

De druk is groot, want na de World Cup van Ho Chi Minh worden de top 20 spelers uitgenodigd voor het eerste mondiale Masters toernooi in juli met een prijzengeld van 220.000 dollar.

Het toernooi wordt volledig uitgezonden door Kozoom: de eerste twee dagen van de kwalificatie gratis voor alle leden, vanaf woensdag voor de kijkers met een premium pas van Kozoom.

Tekst: Frits Bakker

 

Bruijn, Jean Paul de Christiani, Dave Driebanden
Volg ons online