Eureka Billard kampioen Buffalo League

Dave Christiani, Martin Horn, Raimond Burgman en John Tijssens grijpen titel eredivisie in finale play-offs

16 april 2017

 

 

DOETINCHEM - Het team van Eureka Billard heeft zijn eerste en laatste jaar in de eredivisie driebanden bekroond met het kampioenschap. De koploper na de reguliere competitie won zondagavond ook de finale van de play-offs. In een dubbele ontmoeting, over twee dagen gespeeld in De Veemarkt in Doetinchem, werd Medisch Centrum Breda eerst met 6-2 verslagen. Zondag speelde de kampioen met 4-4 gelijk, waardoor de balans doorsloeg naar Eureka. Dave Christiani, Raimond Burgman en John Tijssens waren de matchwinnaars in de kampioenswedstrijd. Alleen de Duitse kopman, Martin Horn, verloor zijn twee wedstrijden van Roland Forthomme. Voor Dave Christiani en John Tijssens was het de eerste Nederlandse teamtitel, Raimond Burgman haalde de nationale titel met verschillende teams. Het huidige team van Eureka Billard won vorig jaar onder de naam Distel Biljarts de nationale beker.

Eureka Billard speelde één jaar in de Buffalo league, de eredivisie driebanden voor teams. De sponsor van het team, dat zijn thuiswedstrijden speelde in 't Schuurtje in Maarssen bij Utrecht, stopt na dit jaar, zodat de spelers naar andere teams vertrekken. Dave Christiani en John Tijssens spelen volgend seizoen in Hoeven, Raimond Burgman vertrekt naar Den Haag. Raimond Burgman en John Tijssens speelden dit jaar de maximale 22 wedstrijden voor Eureka, Dave Christiani 21 keer, Martin Horn drie keer. Ronny Brants, Henk Habraken, Adrie Demming, Paul Bruijstens en Hans van der Wurf verdeelden de resterende wedstrijden.

Voor John Tijssens, behalve speler ook teamleider, was de zondag van het kampioenschap een dag van gemengde gevoelens. ,,Ik had vorige nacht tot drie uur mijn 49e verjaardag gevierd en werd om zes uur uit mijn bed gehaald, omdat mijn vader in het hotel met spoed door een ziekenwagen werd opgehaald. Hij is later naar Den Bosch vervoerd met een ernstige afwijking aan zijn nieren.'' De Brabander zei na afloop 'blij te zijn met de titel', maar maar was niet in de stemming voor een kampioensfeestje.

Dave Christiani speelde als kopman het beste seizoen uit zijn carrière. ,,Dat is heel bijzonder, omdat ik als kopman alle sterke spelers uit de eredivisie tegen ben gekomen.'' Raimond Burgman was een voortreffelijke tweede man, die in het verleden met verschillende teams landstitels haalde. John Tijssens: ,,We hebben als collectief een heel goed seizoen gedraaid met veel overwinningen.'' Dave Christiani: ,,We stonden 21 van de 22 speeldagen aan kop, maar voor hetzelfde geld verspeel je de titel nog in de play-offs. Dat is gelukkig niet gebeurd.''

De tweekamp met Medisch Centrum Breda was vooral op zaterdag spannend: twee partijen eindigden met één carambole verschil. Eureka nam een 6-2 voorsprong met een verschil van 12 caramboles. Zondag bleef die score in de eerste helft op het bord door winst van John Tijssens voor Eureka en Barry van Beers voor MC Breda. Martin Horn nam in de tweede wedstrijd tegen Roland Forthomme een riante voorsprong (19-0), maar verloor uiteindelijk toch nog met 40-38 in 22 beurten. Dave Christiani haalde het kampioenschap definitief binnen. De Limburger leidde de hele partij tegen Peter Ceulemans en won met 40-22 in 31 beurten.

Wat de nieuwe naam wordt van het team is nog niet bekend. Wel dat Dave Christiani en John Tijssens in Hoeven een team gaan vormen met Eddy Merckx en Gerwin Valentijn. Met dat viertal is het team ongetwijfeld weer een kandidaat voor het kampioenschap.

 

Tekst: Frits Bakker

Foto Eureka Billard kampioen ©Ton Smilde

Christiani, Dave Competitie Driebanden
Volg ons online