Hoeven-team kampioen van eredivisie driebanden

L&B Ledermode superieur in dubbele finale play-offs Buffalo league tegen STZ Zundert: winst met 8-0 en 6-2

09 juni 2019

HOEVEN/ZUNDERT - De eredivisie driebanden, de Buffalo league, heeft dit weekend aan het eind van de play-offs een kampioen uitgezwaaid die met deze titel afscheid neemt. Drie spelers van de vijf verlaten L&B Ledermode, dat in de dubbele finale vrijdag en zondag met 8-0 en 6-2 zegevierde tegen STZ Zundert. De ontknoping van een lang seizoen heeft de discussies weer gevoerd over het systeem: wel of niet met play-offs aan het eind van de reguliere competitie? Het sterke kampioensteam uit Hoeven, dat het beste voor het laatst had bewaard, heeft optimaal geprofiteerd van de play-offs met de top vier uit de competitie. SIS Schoonmaak was de nummer één na een heel seizoen te hebben geleid, voor Bousema Lochem, STZ Zundert en L&B Ledermode. In de halve finales van de play-offs werden de rollen omgedraaid. L&B Ledermode won de dubbel tegen SIS Schoonmaak, STZ Zundert schakelde Bousema Lochem uit. Het resultaat: een finale tussen L&B Ledermode en STZ Zundert, de nummers drie en vier uit de competitie.

Het verloop van die finale was ook niet in het voordeel van het systeem. Waar op een spannend slot was gehoopt, viel de beslissing eigenlijk al in de eerste ontmoeting in Hoeven. De 8-0 voorsprong voor Eddy Merckx, Dave Christiani, Peter De Backer en Gerwin Valentijn en een marge van 50 caramboles voordeel, maakte de tweede botsing vrijwel overbodig. STZ Zundert leek zich al verzoend te hebben met de runner-up positie: het verloor ook de tweede wedstrijd, voor eigen publiek in D'n Hoek, met 6-2.

 

 

Eddy Merckx en Dave Christiani bleven ongelagen voor de kampioenen, Peter De Backer won en verloor van Barry van Beers, nadat hij in de eerste wedstrijd voor een hoogtepunt had gezorgd met een openingsserie van 11. Gerwin Valentijn en John Tijssens wisselden van positie in de twee partijen tegen Rik van Beers en wonnen allebei hun wedstrijd voor L&B, zodat Barry van Beers uiteindelijk de enige winnaar was voor Zundert in acht partijen.

L&B Ledermode krijgt volgend seizoen een andere naam en verhuist naar 't Schuurtje in Maarssen. Eddy Merckx (naar SIS Schoonmaak), Dave Christiani ('t Ivoor) en Peter De Backer (Dallinga.com) verlaten het team. Bij STZ Zundert vertrekt Peter Ceulemans naar Team Eekhoorn).

Paul Brekelmans van de Sectie driebanden vertelde onlangs dat er in een vergadering met teamleiders zal worden beslist of het systeem met de play-offs ook voor de komende competitie in de eredivisie blijft gehandhaafd. De eredivisie verliest twee Nederlandse spelers (De Bruijn en Hofman) en vijf buitenlanders (Caudron, Leppens, Bulut, Martinez, Zapata, Anguita en Yüksel) door schorsingen van de UMB, omdat ze voor de Koreaanse organisatie PBA gaan spelen. Het eerste toernooi van de Koreanen is inmiddels gespeeld, zodat de schorsingen, zowel nationaal als internationaal, op 15 juli ingaan.

De grootverdiener in dat PBA toernooi met 128 spelers, waarvan 108 Koreanen, was Filippos Kasidokostas met 80.000 euro bruto als hoofdprijs. Savas Bulut was de beste van de overige Europeanen. De Nederlanders De Bruijn en Hofman werden in de eerste ronde uitgeschakeld en hadden geen prijzengeld.

De uitslagen van de finales in de play-offs:

L&B Ledermode-STZ Zundert 8-0
Merckx-Forthomme (40-22 (20)
Christiani-Ceulemans 40-30 (24)
De Backer-B. van Beers 40-24 (32)
Valentijn-R. van Beers 40-34 (34)

STZ Zundert-L&B Ledermode 2-6
Forthomme-Merckx 34-40 (20)
Ceulemans-Christiani 30-40 (23)
B. van Beers-De Backer 40-25 (25)
R. van Beers-Tijssens 29-40 (25).

Tekst: Frits Bakker

Foto L&B team (Judith Adams)

Buffalo League Driebanden
Volg ons online