Innovatieve Driebanden Challenge in speciaal voor tv format

Prachtlocatie in Nistelrode; uitzendingen op Ziggo Sport; wereldtoppers aanwezig; invitatietoernooi in bijzondere setting; prijzenpot van liefst €77.000

14 september 2020

In een periode dat veel evenementen worden afgelast, heeft Biljart Evenementen Nederland een geweldig evenement op de kalender weten te krijgen: de Driebanden Challenge. Een internationaal invitatietoernooi met 16 spelers waaronder veel wereldtoppers, volledig coronaproof*, een prijzenpot van liefst €77.000, én drie dagen uitzendingen op Ziggo Sport. **

Organisatoren Ad Smout en Harry Mathijssen: “Het wordt een flitsend evenement, speciaal voor tv, in de mooist denkbare setting.”

 

 

Locatie is het prachtige en ongekend luxueuze The Duke in Nistelrode, en de prijzenpot is liefst €77.000 waarvan gegarandeerd €3.000 voor iedere deelnemer en een eerste prijs van €16.000. Genoeg reden om bij Biljart Evenementen Nederland te vragen: hoe is dit unieke evenement tot stand gekomen?

Ad Smout: “Wel, ik kan hierin kort zijn: het is met grote dank aan hoofdsponsor Jumbo. Als Biljart Evenementen Nederland waren we uiterst teleurgesteld dat zoveel mooie events niet konden doorgaan: het afblazen van het EK, van de Nationale Beker, van de World Cup in Veghel. We wisten direct: hier moet iets moois voor in de plaats komen.”

 

“Het wordt een flitsend evenement, speciaal voor tv, in de mooist denkbare setting”

 

“Omdat we een volledig coronaproof event wilden, zijn we samen met de KNBB, Ziggo Sport en hoofdsponsor Jumbo gaan kijken naar de mogelijkheden. Waarbij we al snel uitkwamen op het uiteindelijke format van 16 spelers, één tafel waar alle partijen worden gespeeld, korte partijen die voor tv interessant zijn, een tijdklok van slechts 30 seconden en geen time-outs, knock-out format vanaf het begin voor maximale spanning. Heel simpel: niet alleen ziet alles er super-de-luxe uit, er is geen wedstrijd waar géén maximale spanning op staat.”

“De prijzenpot en geweldige locatie van the Duke in Nistelrode, dat in het bezit is van Karel van Eerd, ze zijn er allemaal met dank aan hoofdsponsor Jumbo. De ruimte is zodanig groot dat er 40 mensen in zouden kunnen, maar zouden de coronaregels worden aangescherpt kunnen we ook uit met 30 aanwezigen. Dit betekent: geen publiek, geen spelersvrouwen etc. Alleen spelers, arbiters, organisatie en de crew van Kozoom - die alles filmt, en de beelden direct doorstraalt naar Ziggo Sport.”

“Dat de spelers enthousiast waren gezien dit format, de tv-exposure en het prijzengeld, dat verbaasde ons niet. Inmiddels hebben we vastgelegd wereldtoppers Dick Jaspers, Torbjörn Blomdahl, Eddy Merckx, Roland Forthomme, Jérémy Bury en Martin Horn. Omdat Koreanen helaas niet mogen komen hebben we ons gericht op de Schengenlanden plus Turkije. Onze doelstelling was: zoveel mogelijk spelers uit de wereldtop, waarin de acht hoogst geplaatsten in de eerste ronde zullen spelen tegen de lager geplaatsten via een live loting ter plaatse. Extra Nederlandse spelers die al zijn toegevoegd in het veld zijn Jean van Erp, Jeffrey Jorissen en één van onze grootste Nederlandse talenten die nog steeds flinke progressie boekt, Joey de Kok. Iedereen is gegarandeerd van €3.000, maar daarvoor zullen ze gedurende wel het gehele toernooi moeten blijven, ook na uitschakeling, en beschikbaar blijven voor analyses en interviews op Ziggo Sport.”

 

“Dit is wat ons betreft dé manier om in deze tijden met alle beperkingen door corona een relevante en flitsende tv-weergave te garanderen, en het driebanden op innovatieve wijze als tv-sport neer te zetten"

 

“Dit is wat ons betreft dé manier om in deze tijden met alle beperkingen door corona een relevante en flitsende tv-weergave te garanderen, en het driebanden op innovatieve wijze als tv-sport neer te zetten. Er is wat betreft de tv-uitzendingen vanzelfsprekend een klein voorbehoud i.v.m. mogelijk andere grote sportevenementen, maar deze speeldagen zijn gekozen in nauw overleg met Ziggo Sport. Kortom: we gaan drie dagen lang genieten van volop live driebanden op tv, spectaculairder dan ooit, in de best mogelijke setting die wij ons maar kunnen wensen.”

“We zijn trots op het vertrouwen dat we hebben gekregen dit te mogen organiseren, trots op alles wat hoofdsponsor Jumbo beschikbaar heeft willen stellen, trots op de goede afstemming met UMB, CEB, KNBB en KNBB Sectie Driebanden, én trots dat Ziggo Sport zo ongekend enthousiast heeft gereageerd op onze voorstellen. Dit betekent dat alle stappen die we de laatste jaren met elkaar hebben gezet om het driebanden weer op de kaart te zetten niet voor niets zijn geweest. Driebanden is als tv-sport volledig terug, ook in coronatijd!”

 


 

* Evenement rekening houdend met, en onder voorbehoud van, coronamaatregelen overheid.
** Uitzendingen ZiggoSport onder voorbehoud van programmering; exacte uitzendschema zal t.z.t. worden bekend gemaakt.

 

Tekst: KNBB/Biljart Evenementen Nederland
Beeldmateriaal: Biljart Evenementen Nederland/The Duke Nistelrode

Driebanden Initiatieven Internationaal
Volg ons online