Ivan Mayor (20), nieuwe kampioen uit de Spaanse school

De Spaanse biljartopleiding levert weer een groot talent in driebanden af: Ivan Mayor, die is opgeleid in de Spaanse school. Hij verslaat de Turk Muhammed Kiliç in de finale.

19 december 2021

LOS ALCÁZARES – Het eerste Europese kampioenschap in de historie voor spelers onder 25 kreeg zondagmiddag een Spaanse kampioen. De 20-jarige Ivan Mayor, die nog vijf jaar tegoed heeft in dit toernooi, versloeg de Turk Muhammed mustafa Kiliç in de finale met 40-24 in 34. De thuisfavoriet, opgeleid in de befaamde Spaanse school, werd toegejuicht door een tribune vol fans en straalde tijdens de ceremonie van blijheid. Op het podium stond Mayor met de zilveren Kiliç (22), de Oostenrijker Nikolaus Kogelbauer (19) en de Belg Stef van Hees (24). De drie Nederlandse deelnemers werden uitgeschakeld in de voorronden.

Ivan Mayor, uit de buurt van Alicante, is de opvolger van zo vele prachtige talenten in het Spaanse biljarten, zoals Dani Sánchez, Juan David Zapata, David Martinez, Javier Palazón, Ruben Legazpi en Carlos Anguita. De doorbraak van de nieuwe Europese kampioen was al lang voorspeld. Hij was al zes keer Spaans jeugdkampioen en schitterde al een keer op het Europees podium onder 17 met brons op een podium met Maxime Panaia en Alessio D’Agata.

De overwinning in de eigen, Spaanse arena was het eerste internationale succes van de biljarter met een prachtige techniek, grote vechtlust, mentale veerkracht en grote variatie van oplossingen en stoten. Het was in dat opzicht vermakelijk om de vergelijkingen die Torbjörn Blomdahl, live commentator van Kozoom, met zijn toeschouwers deelde. Hij zei over Ivan Mayor vanwege zijn specialiteit in de harmonica (cross-table) stoten onder meer: ,,De nieuwe Eddy Merckx is geboren’’ en over Muhammed Kiliç, een tot nu toe onbekende tegenstander in de finale: ,,Hij heeft dezelfde mooie voorhand van Coklu.’’

Maar Ivan Mayor zal vooral zijn eigen weg gaan in het mondiale driebanden. Op zeer jeugdige leeftijd, voor eigen publiek, weerstond hij dit weekend de enorme druk, waar andere topfavorieten, zoals Gwendal Maréchal, Maxime Panaia, Tom Löwe, Simon Blondeel, Alessio D’Agata en Nikolaus Kogelbauer onder bezweken. Ivan Mayor glorieerde naar het eind van het toernooi toe: hij versloeg in de beslissende fase eerst Lukas Mortensen, Daniel Peña en op de slotdag Nikolaus Kogelbauer en Muhammed Kiliç.

De Spanjaard, die op de weekdagen in het Spaanse opleidingscentrum woont en in de weekends bij zijn vader, moeder en oudere broer in een voorstadje van Alicante, heeft plannen om volgend jaar drie World Cups te spelen, in Ankara en Porto en misschien in Las Vegas. Vanaf morgen speelt Mayor in hetzelfde complex waar hij nu Europees kampioen werd, het Spaans kampioenschap onder 21.

Hij zegt over zijn titel: ,,Ik werd elke partij sterker, omdat ik me hier zo thuisvoel. Voor elke partij had ik zenuwen, maar als de wedstrijd begon, werd ik relaxed en was het alsof ik hier een trainingspartij speelde tegen Zapata, Martinez of Anguita. Zeker was er druk van mijn fans, maar het maakte me vooral sterker. Ik woon hier nu vijf jaar, ik moest zo denken aan de eerste keer toen ik hier kwam. Dat was het jaar dat Carlos Anguita wereldkampioen werd en ik aan het scorebord mocht zitten op mijn vijftiende jaar. En nu ben ik hier zelf kampioen, wat een fantastisch gevoel. Ik hoop dat dit de start is van een mooie internationale carrière.’’

De nummer twee, de kleine, als topspeler ontluikende Turk Kiliç baande zich een weg naar de finale tegen Nathan Duriez, Simon Blondeel, Stef van Hees en werd alleen verslagen door Ivan Mayor in de finale. Die wedstrijd om Europees goud bleef heel lang in balans, met gelijke scores van 11-11 en 21-21, maar na twee korte demarrages van Mayor (twee keer 5) ging de wedstrijd de Spaanse kant uit en kreeg de finale na 31-22 en 36-23 een eindscore van 40-24 in 34 beurten.

De Turkse coach Mustafa Cebi was bijzonder tevreden: ,,Muhammed heeft een geweldige prestatie geleverd. Hij heeft veel minder ervaring dan onze twee andere spelers, maar heeft het podium gehaald. Daar is hij heel blij mee.’’

Ivan Mayor en Gwendal Maréchal haalden de hoogste series met 10. Maréchal was de hoogste in moyenne met 1.380, maar was pas tiende in de eindstand met twee verliespartijen.

De eindstand:

1 Ivan Mayor 12-1.092-10

2 Myhammed Kiliç 12-0.863-6

3 Stef van Hees 10-1.015-8

4 Nikolaus Kogelbauer 10-0.935-7

5 Maxime Panaia 6-0.933-8

6 Simon Blondeel 8-0.927-6

7 Alessio D’Agata 8-0.878-6

8 Daniel Peña 6-0.889-4

9 Seymen Özbas 6-1.106-8

10 Gwendal Maréchal 4-1.380-10

11 Enzo Riquart 4-0.841-6

12 Tom Löwe 4-0.966-7

De Nederlanders in een veld van 32 deelnemers:

23 Tom Slikker 2-0.728-4

24 Joris van ’t Zelfden 2-0.581-4

30 Nick Dudink 0-0.600-3.

Tekst: Frits Bakker

Foto Ivan Mayor (Kozoom)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Driebanden EK Internationaal
Volg ons online