Jaspers flikt het weer!

Nederlands beste driebander dendert voor volle tribunes naar winst in World Cup Blankenberge, en laat zien nog steeds absolute wereldtop te zijn

17 juni 2018

Er leek wat twijfel te bestaan. Kan hij het nog? Dick Jaspers, 52 pas – maar al sinds 1989 aan de internationale top. Want hoewel zijn moyennes nog steeds bleven stijgen, stegen de moyennes van de Aziaten harder. En al sinds mensenheugenis altijd in de top 5 van de wereld, was Jaspers nu langzaamaan weggezakt van plaats 1 naar plaats 9.

Bij de uiterst sfeervolle en succesvolle World Cup Blankenberge liet de man uit Sint Willebrord er geen twijfel over bestaan: hij behoort nog altijd tot de absolute wereldtop! Na zijn geweldige overwinning tegen het grote talent Myung Woo Cho in de kwartfinale (40-35 in 17 beurten, typerend voor het huidige mondiale driebanden waar moyennes van 2 niet altijd meer genoeg zijn om te winnen), was er geen houden aan. Met een wonderbaarlijke overwinning in de halve finale tegen Eddy Merckx, met series van 16 en 14, was zijn tegenstander in de finale Semih Sayginer – niet alleen showspeler, maar vooral ook topspeler, en bovendien deze week in absolute topvorm.

Jaspers liet er geen enkele twijfel over bestaan wie de beste was. Hoewel hij soms van zichzelf zegt een slow-starter te zijn, was daar in de finale geen enkele sprake van. In drie beurten stond het al 11-0, en Jaspers denderde door naar de winst: 40-33 in 17 beurten.

 

 

De overwinning van Jaspers was de bekroning van een heerlijke week driebanden in Blankenberge. De World Cup Blankenberge was zo succesvol, dat de organisator (Kurt Ceulemans, zoon van de allergrootste biljarter ooit, de in Blankenberg aanwezige en trotse Raymond Ceulemans) al vroeg in het toernooi liet weten dat ook in 2019 en 2020 de World Cup in Blankenberge zal plaatsvinden. Voor de twee traditionele biljartlanden België en Nederland geweldig nieuws, omdat Nederland al in een eerder stadium had aangekondigd voor liefst drie jaar een World Cup te gaan organiseren: in 2019, 2020 en 2021 in Veghel.

Het was een overwinning die van het grootste belang was niet alleen voor Jaspers zelf, maar ook voor het Nederlandse driebanden – dat snakte naar dit succes.

 

Tekst: KNBB
Screenshot Jaspers na beslissend shot in finale ©Kozoom
Archieffoto Jaspers na eerdere overwinning in WC Blankenberge ©Danny Coen

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online