Jaspers loopt finale EK mis na verlies tegen Caudron

Finale op Europees kampioenschap driebanden tussen Caudron en Zanetti

30 april 2017

BRANDENBURG - De Belg Frédéric Caudron en de Italiaan Marco Zanetti spelen om 18.00 uur zondagavond de finale van het Europees kampioenschap driebanden. De twee voormalige ploegmaats van het gouden Agipi team wonnen in de halve finales respectievelijk van Dick Jaspers en David Martinez. Frédéric Caudron veroverde twee keer eerder in zijn carrière de Europese titel, Marco Zanetti was één keer de beste van Europa.

De Belgische allrounder nam tegen Jaspers een voorsprong van 24-8, maar twee beurten later had de Nederlander de score weer gelijk gezet door series van vijf en elf in de 12e en 13e beurt (24-24). In de laatste fase was Caudron het meest trefzeker. Jaspers kreeg nog kansen op 33-30. Twee beurten later, met zes en één, ging Caudron naar het einde: 40-30 in 19 beurten.

,,Het was geen fantastische partij, maar wel een mooi scoreverloop'', zei Caudron na afloop. ,,Ik had een mooie voorsprong, maar met Jaspers weet je nooit. Hij kan in een paar beurten terug in de partij zijn. Dat gebeurde ook, maar gelukkig kon ik het daarna wel afmaken.''

Jaspers kon terugkijken op een sterk toernooi en doet goede zaken voor zijn eerste plaats op de wereldranglijst. De Nederlander komt later in de week ook nog in actie in het kampioenschap voor landenteams, waarin hij met Raimond Burgman de Europese titel verdedigt.

Marco Zanetti zette zijn aanval in het begin van de partij tegen David Martinez in met series van 7 (4e beurt) en 9 (7e beurt), waardoor hij een kloof sloeg naar 23-9 en even later 29-11. De Spanjaard had geen sprankje geluk in zijn spel. Zanetti: ,,Op het eind van de partij kreeg ik wat moeilijke posities, maar mijn voorsprong was groot genoeg om riant te eindigen.'' De eindscore: 40-30 in 19.

Voor Caudron was het de derde keer op rij dat hij een belangrijke partij won van Jaspers na de World Cup finale in Vietnam (40-20 in 17) en de World Cup finale in Bursa (40-14 in 7).

Marco Zanetti keek vooruit naar de finale en riep onmiddellijk de historische halve finalepartij op het EK vier jaar geleden in de herinnering. Caudron evenaarde in die partij tegen Zanetti het wereldrecord serie (28), desondanks won de Italiaan de wedstrijd. Daarna veroverde hij Europees goud in de finale tegen Christian Rudolph.

 

Tekst: Frits Bakker

Foto: Dick Jaspers

Driebanden EK Jaspers, Dick
Volg ons online