Jeffrey Jorissen soevereine winnaar van Grand Prix

Jeffrey Jorissen heeft de laatste Grand Prix driebanden van dit jaar in Nederland gewonnen. De ex-Hagenaar, verhuisd naar het oosten van het land, toonde zich soeverein op de weg die leidde na de bekroning. Jorissen versloeg in de halve finale Barry van Beers, De Bruijn won van Dick Jaspers. Jeffrey Jorissen won de finale tegen Jean Paul de Bruijn met slotseries van 3 en 2. Hij voert het klassement aan dat met zestien spelers heeft geleid naar de bezetting van De Masters in Berlicum.

16 december 2023

DOETINCHEM – De Haagse bluf is terug, ook al woont Jeffrey Jorissen al enige tijd niet meer in de stad waar hij in het café van zijn vader heeft leren biljarten. Zaterdagavond, net na de finale van de Grand Prix in Doetinchem, na een biertje op de overwinning, poseerde hij voor het scorebord zoals zijn fans hem kennen. De 38-jarige biljarter, zijn vriendin achterna gereisd naar Beuningen, zegevierde tegen Jean Paul de Bruijn met 40-35 in 31. ,,Mijn slechtste partij van het toernooi, dus als je die al kunt winnen’’, zei Jorissen quasi stoer. De bluf is gespeeld, de vorm is wel terug. Want Jeffrey Jorissen was bepaald niet in grootse vorm toen hij naar de Grand Prix in Doetinchem afreisde. ,,In de World Cup in Egypte liep ik tegen een paar knock-outs, 30 in 12 en 16 beurten. Daar kun je niet zo veel aan doen. Maandag, toen ik terug was, kreeg ik een flinke afstraffing van Eddy Merckx in België. Weet je wat dan wel kan helpen? Ik leg mezelf een paar straftrainingen op.’’

En of het heeft geholpen? Jorissen won de Grand Prix in Doetinchem onder andere na een start met 40 in 10 beurten (4.000), speelde 1.900 over zijn zeven partijen en is na zijn Grand Prix overwinning met stip naar de riante koppositie gestegen in het klassement waaruit deze zaterdagavond de Masters zijn samengesteld.

Wat zo’n paar dagen Spartaanse training kunnen doen. Jeffrey: ,,M’n vriend Feye Dillema en ik hebben daar een traditie van gemaakt. Hij zegt altijd: twee dagen met mij en de topvorm is terug. Dan gaan we twee dagen keihard trainen en het was nog waar ook. Ik kom in de Grand Prix en speel gelijk die 40 in 10 beurten tegen Harrie van de Ven. Zie je wel, roept m’n maat dan.’’ Jorissen speelde super vanaf het prille begin. Met 2.500 kwam hij uit de eerste poule van 4, tegen Paul Bruijstens, ook een goede vriend, liep hij tegen een verrassende remise aan (shoot out gewonnen met 1-0), de kwartfinale werd een toppartij tegen Raimond Burgman (40-27 in 18, Burgman gestart met 9, Jorissen gedemarreerd met 10) en in de halve finale had Jorissen geen kind aan Barry van Beers met 40-17 in 22.

 
 

Toen op het andere biljart Dick Jaspers uit het toernooi werd gespeeld door Jean Paul de Bruijn (40-35 in 15, 2.666 en 2.333 gemiddeld), lag de weg open naar Grand Prix winst. ,,Ik had één keer een finale gewonnen tegen Jaspers in Tilburg’’, wist Jorissen. ,,Maar ik heb er ook een stuk of drie verloren.’’ Zo ver liet hij het nu niet komen. De latere winnaar liep wel eerst achter met 16-7 en 27-18, maar kwam gelijk op 28-28 en sloeg dan gelijk de weg naar de finish in met 7. De Zeeuwse rivaal gooide er een 6 tegenaan voor 35-35, maar in die fase finishte Jorissen met 3 en 2.

,,Dat geeft een lekker gevoel, een Grand Prix winnen en je vorm weer terug vinden.’’ Jorissen, die nu nog traing bij zijn schoonvader (Jos Bongers) krijgt binnenkort ook een eigen biljartzaal in Wychen, niet ver van zijn huis. ,,Daar hebben we grote plannen’’, vertelt hij. ,,We gaan wedstrijdjes organiseren, trainen en wedstrijden opnemen en uitzenden op internet.’’

De Grand Prix in Doetinchem (2023 Super Aramith Grand Prix Doetinchem) was de laatste van het jaar van de Sectie driebanden. Na het toernooi waren de beste zestien spelers van het klassement bekend die de Masters spelen van 17 tot 21  januari in Berlicum.

De eindstand in Doetinchem:

  1. Jeffrey Jorissen
  2. Jean Paul de Bruijn
  3. Dick Jaspers
  4. Barry van Beers
  5. Kay de Zwart
  6. Raimond Burgman
  7. Jerry Hermans
  8. Harrie van de Ven

De poule-indeling voor De Masters is bekend:

Poule A:

Jeffrey Jorissen
Sam van Etten
Frans van Schaik
Raymund Swertz

Poule B:

Barry van Beers
Jean Paul de Bruijn
Volkan Cetin
Jerry Hermans

Poule C:

Dave Christiani
Glenn Hofman
Huub Wilkowski
Joey de Kok

Poule D:

Dick Jaspers
Jean van Erp
Kay de Zwart
Raimond Burgman

 

Tekst: Frits Bakker.
Foto Jeffrey Jorissen na finale ©Paul Brekelmans
Overige foto's halve finalisten ©Ton Smilde

 

 

 

Driebanden Grand Prix Klassement
Volg ons online