Jonge Nederlanders vliegen uit voor World Cups

De eerste Nederlanders zijn al gearriveerd voor de World Cup in Seoul, Korea, die maandag van start gaat met de eerste kwalificaites. De Nederlandse juniorenkampioen Joris van 't Zelfden is een van de eerste starters. Sam van Etten verblijft al een vijftal weken in Korea voor lange trainingen om zich voor te bereiden en ervaringen op te doen met Koreaanse sterspelers.

20 augustus 2022

SEOUL - De Nederlandse juniorenkampioen Joris van ’t Zelfden (16) keek zijn ogen uit toen hij vrijdag voor het eerst in Zuid Korea arriveerde om daar de World Cup mee te spelen die maandag van start gaat. Hij had samen gereisd met Therese Klompenhouwer, de wereldkampioene, en Joey de Kok, die al wat meer ervaring heeft in de World Cups. Jonge Nederlanders vliegen uit naar de World Cups, want ook Sam van Etten, de langel, zeer getalenteerde Noord-Hollander, vertoeft al een zestal weken in Zuid Korea, onder andere samen met de jonge Italiaan Alessio D’Agata, om de echte biljartsfeer te proeven in het knotsgekke land.

 

 

Sam van Etten schreef in een dagboek onder andere dat hij zo’n vijf partijen per dag heeft getraind, veel heeft gespeeld met sterke Koreanen en hoopt veel progressie te kunnen maken. Hij trok ook een opvallende conclusie: ,,De Koreanen vinden dat ik te traag speel, dat vond ik eigenlijk niet zo leuk, maar ik ben daarna wel sneller gaan spelen. En het ging wonderbaarlijk goed.’’ De kunst, stelt de jonge Nederlander vast, is de feilloze concentratie te combineren met snelle beslissingen en vlot spelen. Hij zal het ongetwijfeld in de praktijk willen brengen in de World Cup waarin hij woensdag van start gaat.

Jeffrey Jorissen vertrekt maandag naar Zuid Korea, onder meer net als Dick Jaspers. De wereldkampioen is net een week weer in training: ,,Ik ben met mijn vriendin Heidi een vierdaags tripje naar Krakau in Polen gemaakt, maar nu weer al ruim een week in training’’, vertelt Jaspers. Dick Jaspers start in het hoofdtoernooi in een poule van vier met een openingspartij tegen de Colombiaan Luis Martinez.

Jeffrey Jorissen start voor het eerst op de laatste kwalificatiedag, waar ook andere grote sterren zoals Myung-Woo Cho, Nikos Polychronopoulos, Duc Anh Chien, Roland Forthomme, Sung Won Choi, Jose Juan Garcia en Peter Ceulemans zich proberen voor het hoofdtoernooi te plaatsen. ,,Het is absoluut een dag met veel zwaar geschut, maar het is een voordeel dat je naar 40 punten kan spelen. Dat is eerlijker dan naar 30’’, verzekert Jorissen. Voor de Hagenaar is het de eerste keer dat hij naar Korea reist voor een toernooi, dit keer zonder zijn teammaat Herman van Daalen, die een nieuw huis bouwt en andere prioriteiten heeft. ,,Ik heb zelf drie weekjes niks gedaan, daarna weer opgepakt, dus hoop dat ik op tijd klaar ben.’’

Joey de Kok treft in zijn poule op dinsdag het Turkse, 16-jarige toptalent Burak Hashas als een van twee tegenstanders. Joris van ’t Zelfden maakt zich op voor een ontmoeting met twee vrij onbekende Koreanen, Hyung Kon Kim en Jin Youl Kim. De Zeeuw, net gearriveerd, zei in een eerste reactie: ,,Het is echt heel gaaf hier, we hebben vandaag al de hele dag getraind in een club.’’

Sam van Etten kent voorlopig al één van zijn tegenstanders voor de woensdag: de Turk Turgay Orak. De andere opponent is een speler uit de kwalificaties van de vorige dag. Therese Klompenhouweer speelt tegen Bong Joo Hwang en ook een kwalificatiespeler. Volkan Cetin, ook op woensdag aan de start, treft in elk geval Myeong Jong Cha, een sterke Koreaan.

De Belgen zijn met opvallend weinig spelers in deze World Cup. Eddy Merckx wordt onder meer vergezeld door Roland Forthomme, die op woensdag onder andere tegen Trung Hau Do Nguyen speelt, en Peter Ceulemans, in een poule van drie met Riad Nady als zekere tegenstander. Voor België speelt verder alleen Eric De Busser op de tweede dag en Wesley de Jaeger op woensdag in een poule met Ja In Kang.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto Sam van Etten in Korea ©Five & Six

 

 

 

 

Driebanden Etten, Sam van Klompenhouwer, Therese
Volg ons online