Ludo Kools, wel naar WK, Masters nog ver weg

Op weg naar de finaledagen in de Grand Prix van Rosmalen werd de nationale kampioen Ludo Kools uitgeschakeld. Zestien spelers zijn automatisch geplaatst, acht spelers hebben zich uit de voorronden gekwalificeerd, vandaag (dinsdag) komen daar nog acht kwalificatiespelers bij. Vrijdag en zaterdag zijn de finales in De Hazelaar in Rosmalen, zaterdagavond de finale om 19.00 uur. Die slotdagen worden rechtstreeks uitgezonden door Kozoom.

26 oktober 2021

ROSMALEN - De kans dat Ludo Kools, de Nederlandse kampioen, dit jaar in december meedoet aan het Wereldkampioenschap driebanden in Sharm El Sheikh is 100 procent. ,,Ik mag zelfs ook meedoen aan de World Cup, die daar voor het WK wordt gespeeld.'' Maar of de 54-jarige Brabander ook zijn titel mag verdedigen op de Masters, is na maandagavond hoogst onzeker. ,,Ik ben uitgeschakeld en moet nu alles op de laatste Grand Prix in Doetinchem zetten'', beseft Kools, die zich als kampioen in de drie Grand Prix toernooien moet kwalificeren voor de Masters van 2022.

Hij voelt zich weer helemaal gezond na de kleine hartingreep, maar de vorm op het biljart heeft zijn ups en downs. ,,Het zal weer wel beter gaan, want als ik naar goede biljarters kijk, ga ik zelf ook beter spelen.'' Voorlopig is het nog niet best wat de regerend Master laat zien. Maandagavond, in de Grand Prix van Rosmalen, werd hij vierde en laatste met twee verliespartijen en 0.770 gemiddeld in een poule die werd gewonnen door Joey de Kok voor Jan Viskil. Op de 'Masters-ranglijst' zakt Kools daardoor iets verder weg, nadat hij in de eerste Grand Prix in Capelle was uitgeschakeld in de eerste ronde van het hoofdtoernooi door Dick Jaspers en Therese Klompenhouwer.

Het hoogtepunt van dit jaar moet voor Ludo Kools natuurlijk in Egypte liggen waar hij op het WK de kans van zijn leven wil grijpen om zich in de schijnwerper te spelen. ,,We gaan er een mooie uitstap van maken, mijn vrouw Lilian en ik, want we blijven langer in Sharm El Sheikh om ook de World Cup mee te spelen.''

De Grand Prix van Rosmalen is vandaag, dinsdag, toe aan de laatste voorronden voor een plaats bij de beste 32 in het hoofdtoernooi. Daarvoor zijn zestien spelers van de ranglijst automatisch geplaatst. Maandag kwamen daar al acht spelers bij, vandaag voegen zich daar nog acht spelers bij.

Joey de Kok, Peter Heerkens, Jack Wijnen en Peter Vlaar waren maandag de eerste poulewinnaars die het hoofdtoernooi haalden, met als runners-up Jan Viskil, Sam van Etten (hoogste moyenne, 1.333), Bert van Manen en Wilco van Wijk. Behalve Ludo Kools werden onder andere ook René Dericks en Wim van den Berg uitgeschakeld.

Vandaag, dinsdag, start het laatste traject van de voorronden in De Hazelaar om 11.00 uur met sessies daarna om 12.30, 14.00 en 15.30. Vanavond vanaf 17.00 uur zijn de laatste kwalificaties, onder andere met Sander Jonen, Jack van Peer, Paul Bruijsters en Tom Beemsterboer. Jordy de Kruijf is door ziekte afgemeld, een beste verliezer uit de voorronden van dinsdag wordt zijn vervanger.

Woensdag is een rustdag in de Grand Prix, vanaf donderdag gaan 32 spelers van start in 8 poules van vier, waaruit zestien spelers komen voor de achtste finales. De achtste finales zijn zaterdag om 11.00 en 13.00 uur, de kwartfinales om 15.00, de halve finales om 17.00 en de finale om 19.00 uur.

Voor de eerste acht spelers die uit de voorronden komen, is tenminste al één tegenstander bekend:
Joey de Kok-Roland Uijtdewillegen
Jan Viskil-Therese Klompenhouwer
Peter Heerkens-Kay de Zwart
Sam van Etten-Volkan Cetin
Jack Wijnen-Raimond Burgman
Bert van Manen-Barry van Beers
Peter Vlaar-Dick Jaspers
Wilco van Wijk-Martien van der Spoel.

Tekst: Frits Bakker

Foto Ludo Kools (Ton Smilde)

 

Driebanden Grand Prix KNBB
Volg ons online