Nederland I begint vrijdag; Nederland II door oog van naald

Regerend kampioenen Dick Jaspers en Jean van Erp starten bij WK voor Landenteams in Viersen vrijdag om 14.00 uur met wedstrijd tegen Portugal; Marco Zanetti beste speler openingsdag

09 maart 2017

VIERSEN - Het Nederlands team op het WK voor landenteams in Viersen, de regerend kampioenen Dick Jaspers en Jean van Erp, start morgen, vrijdag om 14.00 uur met de wedstrijd tegen Portugal. Dat team verloor vandaag op de openingsdag van het wereldkampioenschap kansloos van Colombia. De Zuid-Amerikanen zijn de tweede tegenstander van Oranje.

Het WK ging van start volgens het zo veel besproken Scotch Double, een noviteit in het driebanden, waarbij twee spelers van een land tegelijk aan tafel staan en na een carambole om beurten spelen, afgewisseld (na een misser) door de twee tegenstanders. De partijen gaan naar 40 punten.

De beste teamspeler op de openingsdag van het toernooi in Viersen was de Italiaanse maestro Marco Zanetti. De tweevoudig wereldkampioen, die al een lange carrière tot de top van de wereld behoort, speelde een opvallende rol met zijn teamgenoot Fabrizio Corteze, die hij voortdurend coachte en aanwijzingen gaf aan het biljart. ,,Dat maakt het niet alleen voor mij moeilijk, maar ook voor mijn teammaat'', verzekerde Zanetti. ,,Ik krijg in dit systeem toch al geen tijd om in mijn ritme te komen, maar hij moet behalve spelen ook zijn spel aanpassen aan mijn aanwijzingen. Maar goed, dat is waar het Scotch Double voor is bedoeld. Je vormt een team en doet er alles aan om te winnen.''

De echte gouddelvers op het mondiale toernooi, dat vandaag van start is gegaan met 24 landen, komen al twintig jaar uit de naties met de beste biljarters. Het Zweedse topteam met Torbjörn Blomdahl en Michael Nilsson greep het goud in die periode zeven keer, de Belgen en de Turken vier keer, het Nederlands team drie keer en de Duitsers stonden twee keer op het hoogste podium. De kanshebbers op goud moeten dit jaar zeker weer bij dat vijftal worden gezocht, met de Spanjaarden, de Koreanen, de Colombianen, de Grieken en de Fransen als outsiders.

Marco Zanetti speelt dit jaar met Fabrizio Corteze, een speler zonder palmares op het internationale vlak. Het was mooi om te zien hoe de veelvoudige Italiaanse kampioen binnen de grenzen van het nieuwe systeem (Scotch Double) de rol van kopman en captain vervult. Hij coacht, loopt mee rond de tafel, fluistert achter zijn hand, wijst zijn teammaat hoe hij de positie het best te lijf kan gaan, kijkt mee over zijn schouder en rekent zelfs uit op welke diamonds hij moet richten. Twee brave Peruviaanse tegenstanders in deze eerste wedstrijd van de Italianen zagen het met een stijgende verbazing aan vanaf de stoel.

Wat je er ook van vindt, Marco Zanetti is in dit toernooi nu al de kampioen van de Scotch Double. Niet één land gaat met het systeem om zoals de Italianen het deden op de dag van de opening. De meeste landen stonden nog wat onwennig aan de tafel, zelden was er ook maar één speler die zijn teammaat coachte of vertelde hoe hij de bal het best kon maken. Behalve de Italianen, behalve Marco Zanetti, die alle mogelijkheden benutte om tactisch en technisch te dirigeren.

Het leverde nog rendement op ook voor de Azzurri, die lang in de buurt van de Peruvianen bleven en op het eind de aanval inzetten. De spanning droop er vanaf op het eind, totdat Zanetti en Corteze op 39-39 de winnende treffer maakten. Die eerste winst is binnen, maar of het voldoende is, zal moeten blijken. Zaterdag om 11.00 uur moeten de Italianen nog tegen Turkije met Can Capak en Tayfun Tasdemir, een nog veel zwaardere opgave om de kwalificatie te overleven.

Zestien teams in de acht poules van drie kwamen in de eerste sessies van het WK al in actie. De start was uiterst moeizaam op het nieuwe materiaal. De Colombianen, met Robinson Morales en Henry Diaz, voelden zich het snelst thuis. Ze versloegen Portugal, met de routinier Rui Costa en de jonge Joao Ferreira, met klinkende cijfers: 40-15 in 22 beurten

De eerste Zweedse winst kostte niet veel zweetdruppels voor Torbjörn Blomdahl en Michael Nilsson, die het Duitse B-team achter zich lieten met 40-30 in 31. Het tweede team van de Nederlanders, met Raimond Burgman en Barry van Beers, kwam veel te laat op gang tegen Oostenrijk, dat vorig jaar op het WK de revelatie was met een plaats in de halve finale. Nederland ontsnapte in het zicht van de finish: van 39-37 achter naar 40-39 winst.

 

 

Frankrijk en Egypte hadden een degelijke start. De Fransen, zonder Jérémy Bury, wezen Argentinië aan de kant met 40-18 in 26, Sameh Sidhom en Riad Nady waren veel te sterk voor Hongarije met 40-19 in 32. De Grieken, net als vorig jaar met Nikos Polychronopoulos en Kostas Kokkoris, schitterden met de hooste, afgewisselde serie van de dag: negen. De winst op Zwitserland kwam niet in gevaar met 40-25 in 31.

Het Tsjechische tweetal, Martin Bohac en Radek Novak, wordt de belangrijkste uitdager voor de Belgen. Ze versloegen Luxemburg met 40-16 in 25.

Tekst: Frits Bakker
Foto ©Kozoom

Driebanden Erp, Jean van Internationaal
Volg ons online