Nederlanders 'vijf op vijf' naar huis op de World Cup

Huub Wilkowski was er in de laatste poging nog het dichtst bij, maar uiteindelijk konden de vijf Nederlanders op de derde dag van de World Cup in Ho Chi Minh, Vietnam, naar huis. Morgen speelt Jeffrey Jorissen in de laatste kwalificaties, een dag later is Dick Jaspers de nummer 1 geplaatste voor het hoofdtoernooi in deze tweede World Cup van dit jaar.

24 mei 2023

HO CHI MINH CITY – De laatste poging van Huub Wilkowski strandde op twee caramboles van de finish, de laatste Nederlander kon na de derde dag op de World Cup in Ho Chi Minh ook naar huis. Op het terras met Sam van Etten en Joey de Kok keek hij later terug op zijn gemiste kans. ,,Ik kon nog gelijk maken, dan was ik de beste verliezer geweest’’, treurde Wilkowski, die overigens een prima partij had gespeeld tegen een sterke Koreaan.

Het werd dus uiteindelijk 30-28 voor Sung Il Jeong, die op een beslissend moment de aanval inzette, waardoor Huub Wilkowski op het laatst moest achtervolgen. ,,Voor de nabeurt’’, vertelde Huub, ,,had ik er zes nodig, het werden er vier. Ik speelde die voorlaatste best goed, een platte, lange stoot, maar hij pakte op het laatst net iets teveel effect. Het spel lag open na die stoot, ik had echt wel gelijkgemaakt. En dan was ik als beste van zestien nummers 2 doorgegaan naar de volgende ronde. Het is zo, heel jammer, maar je weet hoe sterk het veld hier is. Je weet dat je zelf ook super moet zijn om kansen te hebben en dat het op een klein detail net mis kan gaan.’’

Hij wijst onder andere op de andere Nederlanders, die op deze speeldag ’vijf op vijf’ naar huis moeten: niet alleen Wilkowski dus, ook Sam van Etten, Joey de Kok, Volkan Cetin en Raymon Groot. ,,We doen er alles aan, zijn goed geprepareerd en spelen met vertrouwen. Maar kijk wat hier allemaal speelt, zelfs op twee ronden van het hoofdtoernooi worden er ongelooflijke moyennes gespeeld.’’

(Verslag van eerder op deze woensdag):

 

 

HO CHI MINH – De Nederlandse enclave op de derde dag van de World Cup in Ho Chi Minh City is flink uitgedund. Het staat nu al vast dat Joey de Kok en Raymon Groot met twee verliespartijen in de poule naar huis moeten. Voor Sam van Etten en Volkan Cetin is de kans klein dat ze doorgaan: beide wonnen een partij en verloren er één en staan tweede in de poules. Alleen bij afzeggingen van spelers voor de volgende dag zijn er nog kleine kansen op overleven.
Huub Wilkowski, die zijn eerste partij won van de Zweed David Pennör, is nog in de race, maar moet winnen van de Koreaan Jeong in zijn laatste partij van deze dag.

Sam van Etten was de beste starter van het Nederlandse gezelschap met winst tegen de Vietnamees Pham (30-25 in 18), maar in zijn tweede partij werd de Noord-Hollander kansloos verslagen door Ja In Kang, de Koreaan die zijn eerste partij van Pham had verloren. Kang herstelde zich met 30-16 in 18 tegen Van Etten. Pham is echter de poulewinnaar met 2 punten en 1.718 voor Sam van Etten met 1.277.

Joey de Kok trof het niet tegen twee tegenstanders die bijzonder sterk waren. De Vietnamees Ngo won met 30-19 in 14, de Colombiaan Robinson Morales deed er net zo lang over tegen De Kok: 30-17 in 14. Joey vertelde later: ,,De ene tegenstander stond al in 8 en de andere in 11 beurten op uitspelen, maar gaven me nog een paar kansen.’’ De Kok eindigde derhalve zonder matchpunten en met 1.285 gemiddeld.

Raymon Groot, de Nederlander die in New York woont, houdt ook weinig goede herinneringen aan zijn World Cup optreden in Vietnam. De voormalige Noord-Hollander verloor van de Vietnamees Dao met 30-10 in 16 en van Jose Maria Mas uit Spanje met 30-14 in 13. Dat kwam hem op een ondermaats moyenne van 0.827 te staan.

Volkan Cetin startte tegen DM Tran met een zwaar verlies (30-6 in 13), bedwong de Fransman Kevin Vasseur in de eindsprint met 30-29 in 39, maar is uitgeschakeld met 0.692 gemiddeld. Alle hoop voor de Oranje delegatie is nu voor vandaag nog gericht op Huub Wilkowski in zijn partij tegen Sung Il Jeong, die rond 13.30 Nederlandse tijd moet starten (live te zien op AfreecaTV, YouTube).

Jeffrey Jorissen, net als de Belgen Roland Forthomme en Peter Ceulemans, komt morgen, donderdag, in het toernooi in de laatste kwalificatieronde. Dick Jaspers en Eddy Merckx starten vrijdag in het hoofdtoernooi. Jaspers speelt in zijn eerste partij tegen de Jordaniër Mashhour Abu Tayeh, Merckx tegen Martin Horn.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto Sam van Etten, Huub Wilkowski en Joey de Kok in een Vietnamese tuin achter de speelzaal van de World Cup.

Driebanden World Cup
Volg ons online