Nederlanders zetten recordpartij scherper

Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn bij de favorieten na voorronden op WK landenteams in Viersen

23 februari 2018

VIERSEN - Het hoogtepunt kwam van de Nederlanders, die op de tweede dag van het WK driebanden voor landenteams de beste wereldprestatie leverden. De beste partij in het nieuwe Scotch Double systeem, dat nog maar voor het tweede jaar wordt gespeeld op dit toernooi, is nu in handen van Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn. De twee Nederlanders speelden in de tweede wedstrijd voor de voorronden tegen Egypte de 40 caramboles uit in 11 beurten. Dat was goed voor een record op het scorebord: 40-21 in 11, 3.636 gemiddeld.

Dick Jaspers zei na afloop: ,,Ik heb vijf of zes wereldrecords gebroken in mijn carrière en eigenlijk mag ik deze nu ook meetellen.'' De twijfel over de waarde van het record is begrijpelijk: het heeft te maken met het Scotch Double systeem, met vier spelers van één land tegelijk aan tafel. Deze speelwijze wordt nog maar sinds vorig jaar gehanteerd. Toen vestigde Nederland ook een record: Dick Jaspers en Jean van Erp scoorden 40 punten in 15 beurten. Jean Paul de Bruijn: ,,Ik realiseer me dat dit record snel weer zal worden verbeterd.''

Vier landen waren na het eerste part van de voorronden zeker van een plaats bij de laatste acht: de Turken op de eerste dag als eerste team, daarna volgden op de tweede dag Zuid-Korea, Nederland en tenslotte de Belgen, die tegen Frankrijk met 40-19 in 18 beurten al een veel hoger niveau lieten zien dan op de eerste dag. In de late avondsessies kwamen daar nog twee landen bij: Duitsland als eerste, als de nummer twee achter Turkije. Denemarken en Vietnam streden om de tweede positie achter Zuid Korea.

De Nederlanders waren superieur tegen Egypte na 13-1 (3), 17-5 (5) en tenslotte nog gezamenlijke series van 8 en 5 voor een eindscore van 40-21 in 11. Het Oranje-duo stond na twee ronden met het hoogste moyenne: 2.286. De Koreanen komen daar dicht in de buurt en staan na de winst op Denemarken (40-30 in 21) ook boven de twee: 2.162.

Zaterdag spelen nog zes landen om twee plaatsen bij de laatste acht. Egypte speelt in Poule B nog tegen Ecuador en heeft met twee matchpunten en het beste gemiddelde de kansen in eigen hand. Ook Oostenrijk is nog niet uitgeschakeld, maar moet dan in zijn laatste poulewedstrijd wel winnen van Nederland. De Fransen hebben de beste kansen in Poule A met nog een wedstrijd te gaan tegen Libanon. Japan speelt nog tegen België. In deze groep was het Libanon van George Ltief en Yasser Shehayeb twee keer een taaie tegenstander. De Belgen op de eerste dag (40-31 in 35) en Japan in de tweede partij (40-38 in 35) hadden een iets sterker eindschot.

Hoe staat het, na twee dagen spelen, eigenlijk met de interactie tussen spelers in dit toernooi? De reacties zijn verschillend, omdat er een groot verschil is in de tactiek. Het bekende tikje van de Duitsers met de vuisten tegen elkaar na elke gemaakte carambole versterkt volgens de twee spelers de teamgeest. De Koreanen hebben een zekere, niet overdreven manier van overleggen tijdens de series, zijn meer koel en berekend. De Fransen praten uitvoerig, de Belgen houden af en toe een korte conversatie en geven elkaar soms een vriendelijk tikje. Semih Sayginer en Tayfun Tasdemir kijken elkaar wel eens doordringend aan om te wijzen hoe ze het best zou kunnen scoren. De Zuid-Amerikanen zijn niet van die praters, maar kijken vaak van dicht bij mee als de medespeler aan tafel staat.

Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn, het recordtweetal van deze tweede dag, komen elkaar al zo'n veertig jaar tegen en kennen elkaar blindelings. ,,Ik word niet zo graag gestoord, want dan verlies ik mijn concentratie'', zegt Jaspers. ,,Ik speel niet anders dan dat ik voor mezelf speel.'' Jean Paul de Bruijn vindt het een prachtige ervaring: ,,Ik heb het gevoel dat Dick nooit mist. Dat motiveert mij enorm en ik krijg er zeker inspiratie van.''

Morgen, zaterdag, gaan de laatste voorronden om 11.00 uur en 13.30 van start. Daarna wordt de ranglijst opgemaakt en worden de finaleronden samengesteld. De kwartfinales zijn om 17.00 en 20.00 uur.

Bruijn, Jean Paul de Driebanden Jaspers, Dick
Volg ons online