Nederlands goud op WK: Dick Jaspers naar wereldtitel

Tweede goud voor Nederland op WK: Dick Jaspers wint de wereldtitel driebanden in Cairo twee weken nadat Therese Klompenhouwer de wereldtitel greep bij de dames.

06 oktober 2018

CAÏRO - In de schaduw van de beroemde piramides, in een gouden speelzaal in Caïro, veroverde Dick Jaspers zaterdagavond de wereldtitel in het driebanden. De 53-jarige Nederlandse biljarter had een magistrale eindsprint in de finale tegen de Fransman Jérémy Bury, die na 40-40 in de reguliere partij eindigde in een penaltyserie: 3-2. De dolgelukkige Jaspers greep de meest begeerde titel, kreeg op het podium de trofee met drie gouden piramides en de premie voor de winnaar van 20.000 euro. Het Nederlandse biljarten is een nieuwe kampioen rijker. Twee weken geleden won Therese Klompenhouwer de wereldtitel in het damesbiljarten. Voor Dick Jaspers was het de vierde mondiale titel in zijn carrière.

De nieuwe kampioen, opvolger van de Belg Frédéric Caudron, stond op het podium met Jérémy Bury, die één carambole verwijderd was van zijn eerste wereldtitel, de Turk Semih Sayginer en de Vietnamees Nguyen Quoc Nguyen. De bekroning kwam voor Jaspers na een ongekend sterk en ongeslagen kampioenschap, waarin hij hoge moyennes speelde, enerverende gevechten leverde en op de finaledag naar zijn hoogtepunt groeide tegen twee andere uitblinkers, Semih Sayginer en Jérémy Bury.

,,De wereldtitel is magisch, het mooiste wat je als sporter kunt winnen'', glunderde Jaspers na afloop en na de huldiging. ,,Het maakt me ontzettend blij en gelukkig dat ik dit kampioenschap heb kunnen winnen. Ik voelde me mentaal heel het toernooi mentaal sterk en heb op beslissende momenten mooie overwinningen uit het vuur gesleept. Ik behoor al tot de oudste spelers en heb niet heel veel jaren meer voor me. Daarom was ik er zo enorm op gebrand om deze titel te winnen.'' Dick Jaspers haalde zijn eerste drie wereldtitels in 2000 in Saint Etienne, in 2004 in Rotterdam en in 2011 in Lima.

De Nederlander wees later onder meer op het heroïsche slot tegen Semih Sayginer. ,,Ik vond dat de mooiste partij van het toernooi, omdat Semih heel sterk was en helemaal terug aan de wereldtop. Het was geweldig om die partij op het eind in geslagen positie nog te winnen.'' De finale was al net zo bewonderenswaardig. Jaspers en Bury gingen gelijk naar de plauze (20-20 in 6), Jaspers kwam met series van 7 en 5 op een voorsprong van 35-26, maar Bury vocht terug en was als eerste aan de eindstreep op 40-36.

Dick Jaspers: ,,Ik heb om gelijk te maken eerst de acquit en daarna drie fantastische ballen gemaakt. Dat gaf me al een grote voldoening. Ik had eigenlijk een mentale voorsprong op mijn tegenstander, omdat ik al drie titels heb en hij zijn eerste kon winnen. Toch waren we op het eind allebei heel gespannen. Hij scoorde twee keer in de penalty's, ik kon met drie antwoorden. Ja, ik was enorm blij, de ontlading was geweldig. Ik ga weer een prachtig jaar tegemoet als wereldkampioen. Ik wil graag zeggen dat ik op dit WK ook een uniek sponsorcontract heb getekend. Ik heb al 28 jaar Longoni als grote sponsor, ik had veel aanbiedingen, maar heb toch weer voor drie jaar bijgetekend.''

Jérémy Bury, die zo dicht bij zijn eerste goud was, kon als de nummer twee van het WK terugzien op een geweldig toernooi. De Fransman versloeg niet alleen de titelhouder Frédéric Caudron, maar onder meer ook de Vietnamese coming-man Tran en de Koreaan Cho. Jaspers: ,,Ik heb grote bewondering voor Bury, die mij tot het uiterste heeft gedwongen. Hij had het zeker ook verdiend als hij wereldkampioen was geworden.''

De halve finales van het WK:

Semih Sayginer-Dick Jaspers 37-40 in 16

De sterke eindrush van Dick Jaspers was zijn redding in de halve finale. Toen Semih Sayginer almaar dichter bij het einde kwam, toonde de Nederlander plotseling zijn grote mentale veerkracht. Het scorebord stond op 37-32 in Sayginer's voordeel, Jaspers vocht voor zijn laatste kansen en was meedogenloos in zijn winnende serie van acht. De knock-out kwam hard aan voor Sayginer, die zo vurig hoopte op nieuw mondiaal succes. Die hoop werd aangewakkerd door een serietje in de 14e beurt, waardoor de Turk de marge verhoogde naar 33-27 en naar 35-28 in de volgende beurt. Jaspers sloeg eerst nog terug met 4 (35-32), Semih miste en kreeg daarna de volle laag van Jaspers. De machtige slotserie besliste de partij, waarin de Nederlander de beste starter was met 5 en 6 (16-7 in 6), maar Sayginer rond de pauze met series van 7 en 5 voor het eerst een voorsprong nam. Het Turkse offensief werd gepareerd en later omgezet in Nederlands succes:40-37 in 16 (2.500/2.313).

Jérémy Bury-Nguyen Quoc Nguyen 40-20 in 19

Op weg naar zijn eerste WK-finale krijgt Jérémy Bury een walk-over van de Aziatische kampioen. Tien beurten lang geeft Nguyen Quoc Nguyen de toon aan, komt hij na een start met zeven op 9-4, 15-9, maar net zo snel is zijn rol weer uitgespeeld door een slechte tweede helft. De Fransman heeft na zijn overwinning op Caudron een boost aan zijn zelfvertrouwen gegeven en speelt als in zijn beste jaar (2016). De twee, Bury en Nguyen, troffen elkaar ook in de poulefase. De Vietnamees was toen met 40-13 in 18 de sterkste. De rollen waren omgedraaid in de partij waarin de spanning een veel grotere invloed had. Jérémy Bury, toch geen toonbeeld van rust en ontspannig, kon er beter mee omgaan dan de andere spring-in-het veld. De beslissing viel in de vijftiende beurt, toen Bury met een serie van acht op 33-20 kwam en Nguyen de handdoek in de ring gooide. De Vietnamezen, die zo sterk waren in de eerste fase van het toernooi, zijn nog niet toe aan een eerste wereldtitel.

Op het 71e wereldkampioenschap werden veel kampioenen in de vroege knock-out fases uitgeschakeld. Frédéric Caudron raakte zijn wereldtitel kwijt, Dani Sánchez, Torbjörn Blomdahl, Eddy Merckx en Marco Zanetti hadden niet de vorm om een hoofdrol te spelen in de kampioensrace. Het meest opvallend was de vroege uitschakeling van veel Koreanen en de opmars van een klein leger Vietnamezen onder aanvoering van Aziatisch kampioen Nguyen. In de eerste dagen excelleerde Tonny Carlsen, de voormalige Europese topspeler, die in zijn land Scandinavisch kampioen werd en droomt van een terugkeer op het podium. De Deen, die als vijfde eindigde, maakte onder meer de hoogste serie van het toernooi: 19 tegen de Colomiaan Jose Juan Garcia. Dick Jaspers speelde de beste partij, 40 in 11 beurten tegen Robinson Morales.

De eindstand:
1 Dick Jaspers 14-2.352-12
2 Jérémy Bury 10-2.022-8
3 Nguyen Quoc Nguyen 10-1.629-11
3 Semih Sayginer 8-1.568-10
5 Tonny Carlsen 8-1.920-19
6 Minh Cam Ma 8-1.571-9
7 Tayfun Tasdemir 8-1.544-12
8 Quyet Chien Tran 6-1.598-12
9 Frédéric Caudron 6-2.211-12
10 Jung-Han Heo 6-1.540-11
11 Eddy Leppens 6-1.435-14
12 Ruben Legazpi 5-1.648-6
13 Torbjörn Blomdahl 4-1.746-10
14 Dinh Nai Ngo 4-1.579-14
15 Sameh Sidhom 4-1.441-11
16 Robinson Morales 4-1.394-7.

Tekst: Frits Bakker

Foto Dick Jaspers (Kozoom)

 

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online