Nederlandse talenten op NK in bolwerk Sluiskil

Het biljartbolwerk Sluiskil, met zijn grote internationale ervaringen, is dit weekend, vrijdag 2-zondag 4 februari, gastheer voor het Nederlands kampioenschap voor jonge spelers onder 25 jaar. De wedstrijden worden live uitgezonden op Kozoom. Tom Slikker is de regerend kampioen en verdedigt zijn titel.

30 januari 2024

SLUISKIL – Het befaamde biljartbolwerk in Sluiskil, bekend van zijn grote internationale toernooien, zet in het komende weekend de Nederlandse talenten in de etalage. De beste Nederlandse biljarters onder 25 jaar spelen in HCR Dallinga om de nationale titel driebanden met een deelnemersveld van 12 spelers tussen 11 en 25 jaar. De regerend kampioen heet Tom Slikker, de beste Zeeuw is Joris van ’t Zelfden, de jongste speler heet Jayden van Buren en is 11, een absolute outsider, Robin Dobbeleir, speelt een thuiswedstrijd. Hij woont in Axel, is van geboorte Koreaan en werkt als barkeeper in het lokaal waar dit Nederlands kampioenschap wordt gehouden. Harry van Tiel, de pr man en ceremoniemeester van dit NK: ,,We weten dat Robin, die Zeeuwse ouders heeft, heel erg zijn best doet, maar niet echt een kanshebber is. Toch leeft hij er met veel gevoel voor humor naartoe. Hij zei tegen mij: zorg maar dat de Koreaanse vlag en het volkslied klaarliggen.’’

 

 

Een markant detail van dit NK op Sluiskilse bodem is dat de kern van de vroegere organisatie nog altijd de grote lijnen uitzet. Meerten Dallinga is nog immer de voorzitter, Loek van Hecke secretaris, Jan Klaassen beheert de penningen en Harry van Tiel is de speaker. De rasechte Sluiskillenaars voerden al de regie in de jaren van de World Cups (2005 tot en met 2009) en het WK driebanden (2010, winnaar Dani Sánchez). Het NK junioren mag een routineklus worden genoemd voor deze doorgewinterde organisatoren.

De bloeiperiode, die onder andere is uitgemond in een prachtig team van spelers (Caudron, Jaspers, Merckx) en in deze jaren met Jean Paul de Bruijn en Peter De Backer, werd later nog gevolgd door de organisatie van een WK junioren in 2014 en een NK junioren in 2017. De toen 17-jarige Fransman Adrien Tachoire won het WK voor nu gernommeerde spelers als Myung Woo Cho, Juntae Kim en Berkay Karakurt. De Nederlandse juniorentitel ging naar de Zeeuw Joey de Kok voor Sam van Etten met één carambole verschil.

 

 

Het NK van dit jaar, vrijdag, zaterdag en zondag, start vrijdagavond 2 februari met twaalf spelers verdeeld over drie poules van vier spelers. De 23-jarige Tom Slikker is een van de favorieten met ervaring op EK’s en NK’s. Andere routiniers zijn Leon en Nick Dudink uit Blokker, 23 en 21 jaar, uit Blokker. Xavier Siahaya uit Geleen is 22, Joris van ’t Zelfden uit Driewegen is 20. De youngsters zijn Jayden van Buren, 11 jaar, uit Hilversum, Joey Wilkowski, 12, uit Sint Michielsgestel en Levi van der Hout, 13, uit Ridderkerk. En debutant met Belgische roots is Luca Philipoom, 15 jaar uit Pulderbos met een Nederlands en Belgisch paspoort.

 

 

Het totale deelnemersveld:

Poule A:

Tom Slikker, Den Helder
Leon Dudink, Blokker
Gilano Vloedmans, Hillegom
Sean van Buren, Hilversum

Poule B:

Nick Dudink, Blokker
Xavier Siahaya, Geleen
Joeri Wilkowski, Sint Michielsgestel
Jayden van Buren, Hilversum

Poule C:

Joris van ’t Zelfden, Driewegen
Luca Philipoom, Pulderbos
Levi van der Hout, Ridderkerk
Robin Dobbeleir, Axel.

Start vrijdag 2 februari om 18.30 uur, zaterdag om 10.30, zondag om 10.30, finale om 15.00 uur.

Alle wedstrijden worden live op Kozoom uitgezonden met af en toe interview na de partijen.

 

Alles over het NK Driebanden Junioren (speelschema, uitslagen, link naar livestream etc.) vindt u hier:
https://www.knbb.nl/agenda/nk-driebanden-junioren-2024

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Paul Brekelmans (Tom Slikker), Ton Smilde (Joris van 't Zelfden), Berry Dallinga (Robin Dobbeleir)

Driebanden Jeugd Jeugd/Junioren
Volg ons online