Op naar Veghel!

De World Cup Veghel, 23-29 oktober 2022: Een voorbeschouwing

Uitzendtijden Ziggo Sport: Vanaf woensdag 26 oktober 10:00 live de laatste kwalificatiedag op kanaal 14, vanaf donderdag 27 oktober het gehele hoofdtoernooi live

20 oktober 2022

VEGHEL - De Nederlandse biljartenclave in het Brabantse Veghel maakt zich op voor de organisatie van de voorlaatste World Cup in de cyclus van de wereldbond. Dick Jaspers, de wereldkampioen, wil zijn positie op de wereldranglijst versterken, Dani Sánchez verdedigt zijn titel. De authentieke locatie van de Noordkade in Veghel, waar de Stichting BEN van Harry Mathijssen en zijn organisatieteam de wereldtop verwelkomt, wordt deze dagen omgetoverd tot een prachtige biljartarena.

Het toernooi wordt live uitgezonden door Ziggo Sport, de populaire sportzender in Nederland. En, wederom met een ongekend aantal live uren! Vanaf woensdag 26 oktober 10:00 live de laatste kwalificatiedag op kanaal 14, vanaf donderdag 27 oktober ook het gehele hoofdtoernooi live. Check hier de meest recente uitzendgegevens, zowel van Ziggo Sport kanaal 14 als de overige Ziggo kanalen.

 

 

De voorronden starten het komende weekend op zondag 23 oktober, de finaledag is op zaterdag 29 oktober. Met de geplaatste spelers uit de wereldtop en drie wildcards komen in totaal 149 spelers in actie. De voorlaatste World Cup (in het Egyptische Sharm El Sheikh wordt de laatste gespeeld) is zo populair bij spelers over heel de wereld, dat er nog 90 spelers op de reservelijst staan om eventueel in te vallen. De jonge Koreaanse Jieun Han, de eerste op die lijst, is al zeker van een plaats in het toernooi.

De winnaars van de vorige World Cups dit jaar waren Dick Jaspers (Ankara), Dick Jaspers (Las Vegas), Eddy Merckx (Ho Chi Minh) en Dani Sánchez (Seoul). Dick Jaspers leidt het World Cup circuit van 2022 met 232 punten en is al vrijwel zeker van de eindoverwinning.

De 14 spelers van de wereldranglijst die automatisch zijn geplaatst zijn in volgorde: Dick Jaspers, Dani Sánchez, Marco Zanetti, Quiet Chien Tran, Sameh Sidhom, Martin Horn, Tayfun Tasdemir, Torbjörn Blomdahl, Semih Sayginer, Eddy Merckx, Jérémy Bury, Haengjik Kim, Murat Naci Coklu en Jung-han Heo. De wildcards zijn vergeven aan

Masshour Abu Tayeh (Jordanië) namens de UMB en Jean Paul de Bruijn en Jeffrey Jorissen namens de organisatie.

De in Sharm El Sheikh in 2019 verworven rankingpunten worden vervangen door die van Veghel 2022. Marco Zanetti verdedigt 80 punten, Dick Jaspers 54, Martin Horn en Jérémy Bury 36.

Het maximale aantal Nederlandse deelnemers start in de eerste voorronden, onder andere met tegenstanders uit Tsjechië, Portugal, Italië, België, Frankrijk, Duitsland, Turkije en Griekenland. Bekendste spelers in de eerste drie dagen van kwalificaties zijn onder meer Robinson Morales, Gwendal Maréchal, Therese Klompenhouwer, Rui Costa, Sam van Etten, Jérôme Barbeillon, Tolgahan Kiraz, Ja In Kang, Peter De Backer, Raymund Swertz, Jean van Erp, Dave Christiani, Barry van Beers, Ji Hun Ahn, Arnim Kahofer, Jef Philipoom, Berkay Karakurt, Jose Maria Mas.

 

 

De laatste kwalificatiedag is op woensdag 26 oktober vanaf 10.00 uur met de 12 spelers die de voorronden hebben overleefd. Die dag komen onder andere in actie: Jacob Haack Sörensen, Ruben Legazpi, Ronny Lindemann, Choong Bok Lee, Myeong Jong Cha, Trung Hau Do Nguyen, Peter Ceulemans, Riad Nady, Roland Forthomme, Jun Tae Kim, Duc Anh Chien Nguyen, Sung Won Choi, Nikos Polychronopoulos, Myung Woo Cho, Pedro Gonzalez, Lütfi Cenet, Michael Nilsson, Dion Nelin, Jose Juan Grcia en Chang Hoon Seo.

Donderdag, vrijdag en zaterdag is het hoofdtoernooi met 32 spelers, verdeeld over 8 poules van vier spelers. De partijen die al bekend zijn voor de eerste dag (donderdag):
Dick Jaspers-Mashhour Abu Tayeh
Dani Sánchez-Jean Paul de Bruijn
Jung Han Heo-Jeffrey Jorissen
Murat Naci Coklu-Quyet Chien Tran
HaengJik Kim-Sameh Sidhom
Martin Horn-Jérémy Bury
Tayfun Tasdemir-Eddy Merckx

Torbjörn Blomdahl-Semih Sayginer.

 

 

Tekst: Frits Bakker
Toevoeging Ziggo Sport uitzendtijden: KNBB
Banner WC/Ziggo: KNBB
Poster: Biljart Evenementen Nederland
Banner Spelers: Ton Smilde

 

Driebanden World Cup Ziggo Sport
Volg ons online