Twee keer Oranje boven op eerste dag WK

Therese Klompenhouwer en Joke Breur al zeker van de volgende ronde op WK driebanden voor dames, Karina Jetten is uitgeschakeld voor de volgende ronde

30 september 2019

VALENCIA – De openingsdag van het WK driebanden voor dames in Valencia leverde twee keer succes op voor de drie Oranjedames in het toernooi. Therese Klompenhouwer plaatste zich soepel voor de knock-outs, morgen, dinsdag, met zestien speelsters. Joke Breur slipte moeizaam, maar dapper vechtend door de voorronden. ,,Ik begon mijn tweede en beslissende wedstrijd met twaalf nullen tegen een Colombiaanse, maar heb me daarna goed hersteld in een hard gevecht.’’ Karina Jetten is uitgeschakeld met twee verliespartijen.

Therese Klompenhouwer en Joke Breur troffen elkaar in de eerste wedstrijd van het toernooi. ,,Het laken en de ballen waren splinternieuw, elke biljarter weet wel hoe moeilijk dat is’’, zei de wereldkampioene. Therese had het over schaatsen op glad ijs, Joke Breur over zwemmen over het hele biljart. De beslissing viel door een serie van negen van Klompenhouwer, die de partij voor haar op gang bracht en eindigde met een acceptabel gemiddelde voor de winnaar: 25-8 in 20. Joke Breur won na de slechte start (6-0 in 12 beurten) toch nog van de Colombiaanse Sandoval met 25-21 en ging als tweede achter Klompenhouwer mee naar de laatste zestien.

De Terneuzense speelster, de oudste van het hele veld, speelt haar eerste WK. ,,Ik heb wel al twee keer op een EK meegedaan, maar dit is mijn eerste WK. Ik vermaak me opperbest hier. We zijn met een grote Nederlandse delegatie en op de dag voor het WK was het hier 31 graden. De opening was ook wel indrukwekkend, alleen jammer dat er zo weinig publiek was. Het is nu al een prachtige ervaring, zeker nu ik ook nog een dag heb overleefd. Ik was heel blij met die overwinning, want die Colombiaanse liep me heel de partij voor de voeten, echt heel irritant.’’

Karina Jetten verloor eerst van de Koreaanse Min A Kim met 25-13 in 34. Daarna stond ze tegenover de viervoudige wereldkampioene Orie Hida. De start was veelbelovend met een serie van Jetten van 7 in de derde beurt. Op het eind van de partij ging het mis en won Hida met 25-19 in 29. Het eindgemiddelde van Jetten was 0.438, van Joke Breur 0.423.

De partijen  in de voorronden duren nog tot vanavond 22.00 uur en zijn te volgen op Kozoom. Therese Klompenhouwer moet haar tweede partij nog spelen, Joke Breur en Karina Jetten hebben de poulefase afgerond.

Tekst: Frits Bakker

Foto: alle speelster bij de opening

 

 

Driebanden Klompenhouwer, Therese WK
Volg ons online