Veel Nederlanders in World Cup La Baule

Dick Jaspers de enige geplaatste Nederlander

21 oktober 2017

LA BAULE – Het World Cup circuit van 2017 is op weg naar de voorlaatste stop in La Baule. Dick Jaspers is de enige Nederlander die is geplaatst als nummer twee van de wereldranglijst. Jean Paul de Bruijn kreeg een wildcard van de organisatie als teamspeler van La Baule in de Franse competitie. Het Nederlandse contingent is vertegenwoordigd door 10 spelers.


 

De Koreaan Haeng-Jik Kim voert na twee opeenvolgende overwinningen de World Cup ranglijst aan. De winnaar wordt aan het eind van het jaar voor het eerst beloond met een hoofdprijs van 5000 euro, geschonken door de UMB. De top 12 ontvangt in totaal een bedrag van 24.000 euro. Haeng-Jik Kim heeft in de top vijf van de huidige ranglijst een voorsprong van veertig punten op Dick Jaspers, Dani Sánchez volgt op 56, Eddy Merckx op 66 en Torbjörn Blomdahl op 72. De laatste World Cup van dit seizoen wordt gespeeld in El Gouna.

Voor Nederland spelen behalve Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn in de kwalificaties: Glenn Hofman, Dave Christiani, Therese Klompenhouwer, Ronald van Geyt, Wilco Meusen, Sylvia Eckel, Volkan Cetin en Jordy de Kruyf. Barry van Beers, herstellende van een kleine ingreep, moest zich afmelden.


 

De Franse badplaats La Baule, met zijn prachtige rotsen en zicht op de Atlantische oceaan, heeft een zandstrand van twaalf kilometer, maakt deel uit van de Côte d’Amour en ligt in het departement Loire-Atlantique. De mondaine plaats groeide in honderd jaar van 2700 naar 17.000 inwoners en is een enorme toeristische trekpleister in de zomermaanden, onder meer voor Parijzenaars die er hun vakantie doorbrengen. Vorig jaar kreeg La Baule in biljartland bekendheid door de organisatie van de eerste World Cup. Verder heeft Joël Switala een team gevormd met Frédéric Caudron, Jérémy Bury en Jean Paul de Bruijn, dat dit jaar werd gekroond met de Franse titel voor teams.

In het circuit van zeven World Cups is La Baule dit jaar de derde Europese organisatie na Bursa (Turkije) en Porto (Portugal). Twee World Cups werden gehouden in Azië (Vietnam en Zuid-Korea), één in Luxor (Egypte) en ook de laatste in Egypte. Frédéric Caudron, Dani Sánchez, Eddy Merckx en Haeng-Jik Kim (twee keer) waren de vorige winnaars. Murat Naci Coklu verdedigt zijn titel in La Baule, waar de Turk vorig jaar Dani Sánchez versloeg in de finale. Jérémy Bury keert terug als één van de kanshebbers, nadat hij de laatste World Cup in Korea door ziekte moest missen.

Het Europese contingent is met 110 deelnemers veel beter vertegenwoordigd dan de rest van de wereld met 40. Het grootste deel daarvan komt uit Azië en Egypte. De Amerikanen (Noord en Zuid) zijn zelfs helemaal niet van de partij.

De veertien geplaatste spelers zijn Dani Sánchez, Dick Jaspers, Marco Zanetti, Frédéric Caudron, Haeng-Jik Kim, Torbjörn Blomdahl, Nikos Polychronopoulos, Jérémy Bury, Murat Naci Coklu, Eddy Merckx, Sameh Sidhom, Jung-Han Heo, Nguyen Quoc Nguyen en Quyet Chien Tran. De wildcards houders zijn Jérôme Barbeillon, Sung-Won Choi en Jean Paul de Bruijn.

De bekendste spelers in de kwalificaties:
Semih Sayginer, Tayfun Tasdemir, Lütfi Cenet, Dong-Koong Kang, Jae-Ho Cho, Minh Cam Ma, Anh Vu Duong, Jae-Guen Kim, Javier Palazón, Myung-Woo Cho, David Martinez, Roland Forthomme, Carlos Crespo, Juan David Zapata, Glenn Hofman.

De toernooizaal is in het Complex Sportif des Salines. De openingsceremonie is op vrijdag 27 oktober om 11.00 uur. De voorronden gaan op maandag van start. Het prijzengeld: 1e 8000 euro, 2e 5000,--, 3e en 4e 3000,--.
Toernooidirecteur: Joël Switala
Alle partijen live op kozoom.com
 

Tekst: Frits Bakker/Kozoom
Foto's: Dick Jaspers, Wilco Meusen ©Kozoom

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online