World Cup dag 4: Nederlanders stranden in zicht van haven

World Cup Veghel dag 4, de laatste kwalificatieronde: Alleen Dave Christiani voegt zich bij Dick Jaspers, Jeffrey Jorissen en Jean Paul de Bruijn.

Het hoofdtoernooi donderdag weer live op Ziggo Sport

26 oktober 2022

VEGHEL - Het waren voor Nederland zulke mooie dagen, de kwalificatierondes van zondag, maandag en dinsdag. Ook op woensdag, de laatste kwalificatiedag live op Ziggo Sport, startten de Nederlanders goed - maar uiteindelijk wist alleen Dave Christiani zich (nipt) te plaatsen voor het hoofdtoernooi.

De kwalificaties van de World Cup in Veghel eindigden woensdagavond met een geweldige Michael Nilsson als aanvoerder van de ranglijst. De Zweed schitterde niet alleen met een hoog moyenne (2.000), maar in zijn partijen tegen Nguyen en Soares ook met series van 15 en 11. Radek Novak en Myeong Jong Cha eindigden gelijk op een tweede plaats met 4 punten en 1.739 voor Nikos Polychronopoulos (4, 1.702), Duc Anh Chien Nguyen (4, 1.632) en Lütfi Cenet (4, 1.568). De Koreanen hadden drie spelers in de rechtstreekse kwalificatie en twee runners-up. Alleen de Denen waren ook met twee man die zich plaatsten voor de finaleronden. Thomas Andersen speelde de beste partij van de dag tegen Dion Nelin met 40-20 in 12 beurten (3.333). Hij verloor op het eind van de avond van Peter Ceulemans en verschafte de ongelukkige Belg daarmee op twee caramboles na een plaats in het hoofdtoernooi. Dat kostte Ceulemans tenminste 1000 euro uit de prijzenpot. De Koreaan Choong Bok Lee ging als derde runner up mee (2, 1.638), voor Ceulemans met 2 matchpunten en 1.600.

Hoe klein het verschil kan zijn tussen kwalificatie of niet bleek ook uit het verhaal van Jean van Erp: "Vanmorgen de eerste wedstrijd ruimschoots verloren van een sublieme Dave Christiani, 20-40 in 16 beurten. De tweede wedstrijd goed hersteld met een prachtige overwinning op de Spaanse topspeler Ruben Legazpi, 40-27 in 18 beurten. Kortom: "Ik stond met 1.764 gemiddeld als tweede in de poule, een kansrijke uitgangspositie om met de drie beste nummers twee mee te mogen naar het hoofdtoernooi. Wat een anticlimax zeg, wat niet mocht gebeuren gebeurde toch. Ruben Legazpi mocht niet winnen in 19 beurten en hij deed het toch mede door een fantastisch laatste punt, oke petje af. Echter Dave stond na 17 beurten 37-12 achter en maakt in beurt 18 een 10 en nadien nog een 3, 40-25 in 19 beurten. Conclusie: ineens de derde plek in de poule met 1.764, en dus uitschakeling, Dave uiteindelijk poulewinnaar met 1.857 en Ruben door als één van de beste nummers 2 met 1.810. Waar het leek goed te komen werd echt de poule beslist in de laatste twee beurtjes."

 

 

De kleine Koreaan Myung Woo Cho, Dave Christiani en Chang Hoon Seo grepen een laatste strohalm om door te stoten naar de beste 32. Myung Woo Cho deed dat met een ultieme winstpartij tegen Barry van Beers (40-16 in 19), Dave Christiani haalde de poulewinst op gemiddelde tegen Ruben Legazpi, ook met een verschil van twee caramboles. De Spanjaard had evenwel zo'n goed moyenne, dat hij met de drie runners-up meeging. De laatste kwalificatie werd woensdagavond afgesloten met drie onverwachte verliezers: Jun Tae Kim, Berkay Karakurt en de meest onfortuinlijke, Peter Ceulemans.

Twee Nederlandse wild card houders in de World Cup van Veghel gaan een pittige start tegemoet van het hoofdtoernooi. Jean Paul de Bruijn ontmoet Dani Sánchez, tegen wie hij in een ver verleden (2005) de finale van een WK heeft gespeeld in Spanje. Jeffrey Jorissen kreeg een Koreaan, de niet onbekende Jung Han Heo als eerste loting. De interessantste loting is de partij tussen Torbjörn Blomdahl en Semih Sayginer.De acht groepen van vier spelers voor de eerste dag van het hoofdtoernooi, morgen, donderdag:

Poule A: Jaspers, Lee, Novak, Abu Tayeh
Poule B: Sánchez, Legazpi, Nilsson, De Bruijn
Poule C: Zanetti, Jorissen, Heo, MW Cho
Poule D: Tran, Coklu, Cha, Seo
Poule E: Sidhom, Christiani, HJ Kim, Polychronopoulos
Poule F: Horn, Sörensen, Bury, DAC Nguyen
Poule G: Tasdemir, Merckx, Andersen, Cenet
Poule H: Blomdahl, Garcia, Sayginer, SW Choi.

 

De laatste kwalificatiepoules:

Poule A:
De bedwinger van Marco Zanetti, in de vorige World Cup in Veghel, de jonge Koreaan Jun Tae Kim, ligt nu na twee verliespartijen al gelijk uit het toernooi. Hij werd in 2021 uiteindelijk verslagen door de latere winnaar Dani Sánchez in de halve finale, maar mag nu snel naar huis. Het verlies tegen Ja In Kang, een grillige landgenoot (40-20 in 21), komt tamelijk hard aan, in zijn tweede partij raast ook de kleine, schuchtere Tsjech Radek Novak over de Koreaan. Dat gebeurt ook met een sprekende score: 40-24 in 21. Radek Novak heeft de langste adem en glijdt naar de kwalificatie tegen Kang: 40-31 in 25.

Poule B:
Raymund Swertz is de eerste die Jose Maria Mas verslaat (40-36 in 27) en daarna gaat ook Duc Anh Chien Nguyen, de nummer twee na Torbjörn Blomdahl op het WK in Randers van twee jaar geleden, langs de Spanjaard. Dat doet de kleine, vriendelijke jongeman onder meer met een serie van 13. In de vroege avond verslaat hij ook Raymund Swertz en plaatst zich als beste van de poule met 40-31 in 24.

 

 

Poule C:
De Duitser Cengiz Karaca moet duelleren met twee Koreanen, een routinier en een jongeling. Hij verslaat Dong Hoon Kim, de jongste, met 40-25 in 28, maar moet daarna nog afrekenen met Sung Won Choi, de ex-wereldkampioen die ook winnaar is tegen Kim met 40-27 in 27. Karaca verzet zich met hand en tand tegen Choi in de beslissende partij, maar komt na 36-36 drie caramboles tekort: 40-37 in 28.

Poule D:
Het scenario van de eerste drie poules herhaalt zich: ook in Poule D bepalen twee winnaars over de plaatsing. Arnim Kahofer ligt er na twee partijen uit na verlies tegen Rui Costa, de Portugees die een optie neemt voor plaatsing (40-24 in 24) en tegen Nikos Polychronopoulos, die in zijn 7e beurt een 12 maakt (40-35 in 23). De Griek is superieur in zijn laatste match tegen Rui Costa, omdat het heilige vuur ontbreekt bij de Portugees: 40-18 in 24.

Poule E:
Barry van Beers speelt tegen Jacob Haack Sörensen twee totaal verschillende helften. De Deen loopt uit naar 21-7 en net na de pauze zelfs naar 24-7, maar dan is het de beurt aan Barry van Beers om een one-man-show te starten. Hij maakt 11, 6 en 6 en finisht in zijn twee laatste beurten met 6 en 3: 40-36 in 20 beurten. De verwachting is dat Myung Woo Cho, de kleine Koreaanse belofte, daarna zal toeslaan, maar hij wordt verslagen door Sörensen, die nu wel zijn hoge niveau kan vasthouden: 40-31 in 19. Myung Woo Cho haalt er wel een geweldige eindsprint uit in zijn partij tegen Barry van Beers en verslaat de Nederlander met 40-16 in 19, goed voor moyennes van groepswinnaar Jacob Sörensen met 1.948 en Myung Woo Cho met 1.868.

 

 

Poule F:
Dave Christiani, al twee dagen in grootse vorm, excelleert ook tegen Jean van Erp in de eerste botsing: Christiani wint, na een start met 11 en na een verder ook feilloos optreden met 40-20 in 16. ,,Ik maak het zelden mee dat alles zo lekker loopt, maar dat gebeurt alleen als je zelf heel goed speelt'', verzekert Christiani. Jean van Erp neemt revanche met winst tegen Ruben Legazpi (40-27 in 18). De driekamp eindigt in een thriller. Dave Christiani is zijn gevoel en vertrouwen kwijt tegen Legazpi en verliest met 40-25 in 19. De Nederlander maakt nog wel een 10 in de slotfase en sleept daardoor de poulewinst uit het vuur met 2 matchpunten en 1.857 voor Legazpi met 2 punten en 1.810 en Van Erp met 2 punten en 1.764: met voorsprong de beste van de 12 poules.

 

 

Poule G:
Wie kan Lütfi Cenet nog van poulewinst houden nadat hij Ronny Lindemann heeft verslagen met 40-25 in 23. De Duitse routinier heeft daarvoor ook al verloren van de jongere Duitser Lukas Stamm met 40-35 in 38 en Lindemann is dus zeker uitgeschakeld. Cenet heerst soeverein tegen Stamm, doet het licht uit als laatste winnaar van de avond en plaatst zich moeiteloos voor het hoofdtoernooi.

Poule H:
Choong Bok Lee, bekend van zijn vele tv-optredens in zijn land, moet in zijn eerste partij min of meer verrassend buigen voor zijn landgenoot Myeong Jong Cha (40-37 in 21). Hij dingt nog mee naar de plaatsing door winst tegen Kostas Kokkoris (40-33 in 26), zodat de laatste partij moet beslissen. Myeong Jong Cha verslaat Kokkoris met 40-27 en wordt groepswinnaar voor Lee.

Poule I:
Zo heerlijk ontwapenend als Jose Miguel Soares op dinsdag speelt, zo matig is hij de volgende dag. De Portugese jongeman gaat uit het toernooi tegen Trung Hau Do Nguyen met 40-36 in 36 en tegen Michael Nilsson met 40-21 in 22. De Zweed schittert onder meer met een 11 in zijn laatste beurt naar de finish en maakt in zijn laatste partij tegen Nguyen zijn reputatie nog eens waar. Met series van 15 en 11 wint Nilsson riant met 40-18 in 18.

Poule J:
Thomas Andersen, de glorieuze winnaar tegen Dion Nelin in de vroegste ronde (40-20 in 12) kan ontspannen toekijken hoe Nelin daarna win van Peter Ceulemans. De Deen lijkt uit te gaan, maar mist bij 10 met nog 1 te gaan. Peter Ceulemans heeft nog een serie van 7 in petto voor de nabeurt, maar staat voor een bijna onmogelijke opgave tegen Andersen. De Belg verkoopt zijn huid duur tegen Andersen, die al vrijwel zeker is van plaatsing. Ceulemans doet een gooi naar een extra ticket en wint met 40-30 in 19. Ook deze poule eindigt met hoge moyennes: Andersen 2.258, Ceulemans 1.600 en Nelin 1.578.

Poule K:
De start van Huub Wilkowski tegen Riad Nady is niet vlekkeloos, maar het is de winst die telt (40-38 in 34). De Egyptische outsider wordt ook door de Colombiaanse nummer één Jose Juan Garcia verslagen met 40-32 in 34. Wilkowski, die Garcia deze dagen thuis een slaapplek geeft, staat nog tegenover zijn eregast in de laatste avondronde. Hij komt nog dichtbij in de slotfase, maakt een mooie 6 voor 37-33, maar ziet Garcia finishen met 40-34 in 30.

 

 

Poule L:
Roland Forthomme, man van grote uitschieters, haalt een 9 op onderweg en sluit af met 10 tegen de Koreaan Seo. Dat stemt de Belg nog niet tot grote vreugde, want hij wordt in zijn eerste partij met 40-32 (31) verslagen door Berkay Karakurt. De Turk toont al een paar dagen zijn klasse, maar laat de plaatsing toch nog uit handen glippen. De Koreaan Seo wint de laatste partij tegen Karakurt met 40-32 in 19.

 

De laatste kwalificatieronde, ranglijst en drie beste runners up:
1 Michael Nilsson 4-2.000-15
2 Radek Novak 4-1.739-9
3 Myeong Jong Cha 4-1.739-9
4. Nikos Polychronopoulos 4-1.702-12
5 Duc Anh Chien Nguyen 4-1.632-13
6 Lütfi Cenet 4-1.568-6
7 Sung won Choi 4-1.454-8
8 Jose Juan Garcia 4-1.250-7
9 Thomas Andersen 2-2.258-9
10 Jacob Sörensen 2-1.948-8
11 Dave Christiani 2-1.857-11
12 Chang Hoon Seo 2-1.595-11

De drie nummers 2 die meegaan naar het hoofdtoernooi:
1 Myung Woo Cho 2-1.868-10
2 Ruben Legazpi 2-1.810-9
3 Choong Bok Lee 2-1.638-12

 

Alle links naar uitzendingen op tv, livestreams op YouTube, uitslagen etc. via deze pagina.

 

Tekst: Frits Bakker
Bewerking: KNBB
Foto's: Ton Smilde

Driebanden World Cup World Cup Veghel
Volg ons online