World Cup Driebanden op Ziggo Sport!

Uniek evenement krijgt passende live tv-registratie

Ziggo Sport toont commitment aan grote biljarttoernooien: na pool en snooker nu ook volop-in-ontwikkeling driebanden

 

 

01 mei 2019

Enkele maanden geleden kon een ongekend succes voor het vaderlandse driebanden worden gemeld: de World Cup keerde na jaren afwezigheid terug binnen onze landsgrenzen! Bekendgemaakt werd dat voor liefst drie jaar (2019, 2020 en 2021) in Cultuur Haven Veghel, op de CHV Noordkade in de Koekbouw, de World Cup Driebanden zal gaan plaatsvinden.

De trots en vreugde hierover was groot binnen het Nederlandse driebanden. Het was een mooi bericht in een sowieso geweldig jaar voor Nederland, dat werd afgesloten met de wereldkampioen en nummer één van de wereld bij zowel de dames (Therese Klompenhouwer) als de heren (Dick Jaspers). Het was ook een beloning voor de aanhoudend grote inzet van de KNBB Sectie Driebanden.

Het driebanden heeft internationaal een geweldige vlucht genomen! Steeds mondialer, nieuwe creatievere toernooien, en allemaal met veel hogere prijzengelden dan vroeger. Ook de Nederlandse media hebben dit opgepikt, en de aandacht voor driebanden is de laatste jaren stevig in de lift. Vandaar dat de verwachting al snel werd uitgesproken dat dit jaar de World Cup in Veghel wel eens zeer uitgebreid op de Nederlandse televisie zou kunnen zijn.

En die verwachting bleek juist. Van deze World Cup Veghel is de televisiepartner een vooraanstaande: Ziggo Sport!

 

 

Het zo aan de weg timmerende Ziggo Sport zal de wedstrijden uitgebreid gaan uitzenden. Na de goede ervaringen met het uitzenden van de Mosconi Cup, het EK Pool, Champion of Champions Snooker en meest recentelijk de US Open 9-ball Championship, maakt Ziggo Sport na het pool en snooker hiermee de overstap naar het driebanden. Van 20 t/m 26 oktober zullen wedstrijden deels live worden uitgezonden op kanaal 14, deels in samenvatting.

Dit betreft een mijlpaal, om twee redenen. In de eerste plaats omdat dit voor het eerst is dat Ziggo Sport de discipline driebanden gaat uitzenden. En in de tweede plaats omdat het jaren geleden is dat een Nederlands biljartevent live te zien was bij zoveel Nederlandse huishoudens.

Ziggo Sport: “We zijn verheugd de World Cup Driebanden te gaan uitzenden. De groei van het internationale driebanden is evident; je voelt aan alles dat er bijzondere ontwikkelingen zijn. We waren zelf begin dit jaar aanwezig bij de KNBB Kling Masters in Berlicum, met uitpuilende tribunes, een geweldige sfeer en driebanden op het hoogste niveau. Wij denken dat dit bij de World Cup in Veghel zeker net zo sterk het geval zal zijn, en daarmee een passende uitbreiding op onze programmering zal vormen. Overigens zullen niet van álle wedstrijddagen live beelden zijn op kanaal 14. Zo zullen in het weekend live beelden alleen te zien zijn in ons Ziggo Sport Totaal-pakket en dan in samenvatting op 14. Kortom: vanaf welk moment we beginnen en welke dagen wel of niet live te zien zullen zijn wordt nog nader bepaald, maar dat het prachtige televisie gaat worden is zeker.”   

KNBB-directeur Willem La Riviere: “We zijn blij dat we na maanden van voorbereidingen nu mogen aankondigen dat Ziggo Sport deze World Cup Driebanden gaat uitzenden. Live biljarten op tv heeft ongekende waarde voor biljartliefhebbers. Dat zoveel Nederlanders de wedstrijden nu live kunnen zien geeft aan hoezeer het driebanden als sport in de lift zit. Ziggo Sport heeft een groot bereik, en driebanden past ook perfect in de programmering. De beste spelers van de wereld zullen in Veghel zijn, en gezien de breedte van de internationale top en de steeds maar hoger wordende moyennes is dit een garantie voor toptelevisie.”

 

Over de World Cup cyclus

De World Cup cyclus telt jaarlijks zes tot acht toernooien met de volledige wereldtop in het driebanden.

Dick Jaspers, regerend wereldkampioen en nummer één van de wereld: ”Deze overeenkomst is geweldig nieuws voor het biljarten, de World Cups weer op Nederlandse bodem. De organisatoren hebben al een grote reputatie en bevestigen dit nu met deze World Cups. Dat het zo uitgebreid gaat worden uitgezonden maakt het allemaal extra speciaal.''

 

 

Over de organisatie

De Stichting BEN (Biljart Evenementen Nederland) tekent voor de organisatie van de World Cup Veghel. De laatste wereldbekertoernooien in Nederland werden gespeeld in Sluiskil.

Harry Mathijssen en Ad Smout van de Stichting BEN zijn al bekend als organisatoren van de Masters (vijf keer), de Bekerfinale (twee jaar) en de Vijfkamp. ,,We wilden nog een stap hoger en liepen al langer met de plannen rond om de World Cup terug naar Nederland te halen. Met de supermarktketen Jumbo hebben we een geweldige sponsor. De keuze is op de CHV Noordkade in Veghel gevallen als locatie, omdat het hoofdkantoor van Jumbo daar is gevestigd.''

Ad Smout van Stichting BEN: “Als je ziet hoe driebanden leeft in Nederland, dan is dit niets meer dan een logische volgende stap. Bij de KNBB Jumbo Masters Driebanden zitten de tribunes al jaren bomvol, en is door de enthousiasme van het publiek het driebanden steeds meer een beleving geworden. Niet meer braaf knippen met de vingers na een punt, maar gewoon juichen – en opkomen met muziek en met een lichtshow. Het spelniveau van driebanden wordt steeds hoger, zeker ook internationaal. Er is de laatste jaren een mooie ontwikkeling gaande voor driebanden in Nederland. Met het binnenhalen van de World Cups is een prachtige vervolgstap gezet, en dan ook nog eens live te zien op Ziggo Sport!”

 

 

Over de locatie: uniek

Voor biljartliefhebbers is Veghel een bekende naam, omdat hier vroeger de Masters werden gehouden. Althans, de plaats (Veghel) is hetzelfde, maar waar vroeger in de Blauwe Kei werd gespeeld is dit nu op de CHV Noordkade, in de prachtige Koekbouw.

Harry Mathijssen van Biljart Evenementen Nederland (BEN), de stichting die verantwoordelijk is voor het terughalen van de World Cup naar Nederland: “De World Cup gaat niet meer worden gespeeld in de ruimte van vroeger, maar op een ander terrein. Op een mooi, groot en oud industrieel complex waar supermarktketen Jumbo zeer actief is, plaats biedend aan een kleine 600 mensen. De prachtige en ruime locatie biedt alle mogelijkheden voor televisieopnamen, geeft de bezoekers perfect zicht, en door de industriële uitstraling is sprake van iets unieks.”

 

 

Over de prijzengelden: alsmaar hoger

Het binnenhalen van de World Cups voor minimaal drie jaar is een verdere impuls voor het driebanden in Nederland. Driebanden is internationaal bezig aan een grote opmars. Dit blijkt ook uit de prijzengelden voor de World Cups: die zijn begin dit jaar verhoogd naar ruim €100.000 per World Cup!
 

Over Nederland als biljartland: nu en in de toekomst

Hoe mooi deze ontwikkelingen ook zijn, en ondanks de ongekende luxe van de nummer één positie van de wereld bij de dames en de heren, door de globalisering van de sport en de toenemende concurrentie uit vooral Azië (Zuid-Korea, Vietnam) wordt het voor Nederland steeds lastiger zijn internationaal toonaangevende positie te handhaven. Met het binnenhalen van deze World Cup is een belangrijk signaal afgegeven dat Nederland er internationaal nog steeds toe doet, en wordt ook een geweldige impuls gegeven aan het talentprogramma.

Paul Brekelmans van KNBB Sectie Driebanden is bijzonder ingenomen met het nieuwe project. ,,We hebben ook al drie keer een WK voor junioren en dames in de komende jaren. Daarmee komt Nederland als biljartland helemaal terug op de kaart. Ik hoop dat de jeugd erdoor geïnspireerd raakt nu we de hele wereldtop live in Veghel, en tevens op tv en online, aan het werk kunnen zien.''

 

Tekst: KNBB/KNBB Sectie Driebanden/Stichting BEN/Ziggo Sport
Foto in banner: Martin van Oostveen
Archieffoto Dick Jaspers bij NK Masters 2018: Ton Smilde
Foto KNBB/BEN/Sectie Driebanden: KNBB
Foto Koekbouw: CHV Noordkade

 

Televisie World Cup Ziggo Sport
Volg ons online