World Cup Veghel dag 6: Stoomwals Jaspers naar laatste vier

Clash der Lage Landen al snel beslist in voordeel van 's-werelds beste. Heerlijke dag in Veghel, met ook een magisch gevecht tussen Blomdahl en Sayginer.

Halve finales + finale zaterdag weer live op Ziggo Sport; alle links naar uitzendingen op tv, livestreams op YouTube, uitslagen etc. via deze pagina.

28 oktober 2022

VEGHEL - De honderden biljartfans die op deze vrijdagmiddag de World Cup in Veghel bezochten, werden getrakteerd op een zelden vertoonde demonstratie van twee wereldsterren. Torbjörn Blomdahl en Semih Sayginer speelden een magistrale wedstrijd voor de kwartfinale. De magische ballen en onnavolgbare stoten brachten het publiek in de arena van de Noordkade in verrukking. Het optreden van de twee acteurs, gelouterd door vele titels, was een wervelende show met spectaculaire massé-stoten, doorschiet- en trekstoten en zwiepers met onnavolgbare effecten. Torbjörn won de partij uiteindelijk, waarin Sayginer eerst wegliep met een serie van 13, Blomdahl later in de wedstrijd terugkwam met 9 en briljant finishte met 50-40 in 24 beurten. Het publiek en spelers aan de rand van de arena reageerden enthousiast op de exhibitie die tot nu toe het hoogtepunt van deze Nederlandse World Cup was. Dani Sánchez stond op de andere tafel in de schaduw, hoewel de Spanjaard tegen Murat Naci Coklu ook een heerlijke partij speelde en zelfs een hoger moyenne haalde met 50-21 in 17/16. Maar ondanks die 'bijna drie gemiddeld partij' en later op de avond de sensationele start van Dick Jaspers tegen Eddy Merckx (24-1 voorsprong) waren de schijnwerpers en alle ogen in de arena gericht op de botsing tussen de Zweed, deze week 60 geworden en de Turk, die over twaalf dagen 58 wordt.

De start van Sayginer was groots met een 13 in de derde beurt (13-1), Torbjörn worstelde in de lange middenfase even met zichzelf, maar kwam terug in de partij met een tegenaanval (6, 3 en 9), nam een voorsprong met 38-37 (17) en zag zijn tegenstander instorten in het slotgevecht. De Zweed en de Turk bleven scoren met mooie punten, maar Blomdahl was de enige die bleef scoren. Blomdahl, die later met de vier winnaars van de kwartfinales naar de dopingcontrole moest, keek na afloop van zijn partij opgelucht en blij in de camera's van Ziggo Sport, met een vrolijke lach: ,,Ik ben wel zestig geworden, maar het is mooi dat ik nog zo kan strijden. We hebben geprobeerd om allebei het beste te geven, zodat het een prachtige wedstrijd is geworden. En ik heb genoten van het publiek, dat geweldig reageerde op de mooie ballen die we hebben laten zien.''

 

 

Torbjörn Blomdahl staat nu in de volgende ronde, de halve finales tegenover Dani Sánchez, de titelverdediger in Veghel, die na zijn trip naar Japan veel heeft getraind en kennelijk de perfecte vorm te pakken heeft. De wedstrijd tegen Murat Naci Coklu kreeg snel een beslissende wending met een serietje van 4-6-9 rond de 10e beurt en een voorsprong van 35-13. Met nog eens 8 in de voorlaatste beurt ging Sánchez naar het einde bij 50-21 in 17 beurten.

De klassieke Holland-België was een wedstrijd waar naar werd uitgekeken, maar het ontaardde al snel in een verwoestende one-man show van Dick Jaspers, of een Oud-Hollandse veegpartij, zoals het jongste bestuurslid van de BEN organisatie het chauvinistisch uitdrukte. Jaspers zette een demarrage in met 10-0, 14-1, 17-1 en 24-1, waardoor Merckx al snel de knock-out moest aanvaarden. De Belgische kannibaal, met iets van wanhoop in zijn blik, vocht nog wel dapper terug, maar kon de ondergang niet meer afwenden. De score liep naar 37-7 in 13, Merckx zocht naar kleine oplevingen en haalde op naar 47-22 en tenslotte naar 50-23 in 23. Waarna Jaspers de klasse van Merckx benadrukte, vertelde hoe warm het in de arena was geweest en zei dat hij uitkijkt naar de finaledag. ,,Ik denk dat het nu wel zeker is dat ik de World Cup cyclus van 2022 heb gewonnen. Dat heb ik alvast binnen, een belangrijke prijs die over het hele jaar gaat.'' Morgen, zaterdag, krijgt Jaspers de kans op revanche tegen Choong Bok Lee, tegen wij hij op de eerste dag van het hoofdtoernooi kansloos verloor.

 

 

Haeng Jik Kim en Choong Bok Lee sloten de avond af met een hard gevecht om de laatste punten. De slotfase ging in bij 46-46, beide spelers misten in de spanning van die laatste minuten. De partij duurde het langst van de vier kwartfinales: na 37 beurten sloot Choong Bok Lee winnend af met 50-47.

De halve finales zaterdag:
12.00: Sánchez-Blomdahl
14.00: Jaspers-Lee
Finale om 17.00 uur.

 

Beste zestien, achtste finales

De strafexpeditie van Haeng Jik Kim komt hard aan, het verlies van Jeffrey Jorissen is het pijnlijke gevolg. De twee spelers kennen elkaar van een ongelooflijke partij vorig jaar in deze World Cup van Veghel. Toen won de Hagenaar na 33-0 met 40-8, nu is het allemaal anders en gaat de Koreaan er vandoor met de riante winst. Het verloop is wonderbaarlijk: de Nederlander en de Koreaan komen op een moment in de partij op 31-30 voor Kim. De Haagse fans gaan eens goed zitten voor een enerverend slot, maar dat komt anders uit. Twee beurten later is Haeng Jik Kim uit met series van 12 en 7: van 31-30 naar 50-30 in twee beurten. Zo ziet wereldklasse er vandaag uit, toch Jeffrey? ,,Ja, ik kon er weinig tegen doen, één misser op het eind en ik kon naar huis.'' Met een prachtig gevoel, dat wel, want Haagse Jef heeft zijn wildcard meer dan waar gemaakt.

Dani Sánchez, die zich immer happy voelt in Nederland, start zijn volgende missie met een overwinning op de Koreaan Myeong Jong Cha. De Spanjaard is naar de tweede plaats op de wereldranking geklommen door winst op het EK in Berlicum, de vorige World Cup in Veghel en die van Seoul. ,,Ik loop nog altijd ver achter op Dick Jaspers, maar wil toch een gooi doen naar de koppositie'', verzekert Sánchez. Het aankomende WK is daar een uitgelezen kans voor, omdat Jaspers daar 120 punten moet inleveren en Sánchez slechts 12. Sánchez verslaat Cha met een solide, winnende vier naar de finish (50-44 in 24).

Eddy Merckx en Ruben Legazpi hebben een matige start (11-10 in 6), de Belg heeft een vase met tweetjes en drietjes en loopt uit naar 24-16. Merckx verliest even de controle met vijf missers in 6 beurten, maar slaat dan toe met 8. De Spanjaard kan niet meer reageren, waarna Merckx vlot finisht op 50-39 in 26.

De thriller tussen Semih Sayginer en Jung Han Heo krijgt een fantastisch slot met wisselende kansen. De Turk wordt gered door een gemiste matchbal van zijn Koreaanse tegenstander, die met tien uit kan spelen, maar zijn laatste punt mist. Van de tribunes rollen kreten van ongeloof en verbazing. Sayginer, die net duizend doden is gestorven op zijn stoel, springt plotseling op voor zijn laatste kans en maakt onder grote druk de winnende vier punten: 50-49 in 28 beurten. Semih zegt in zijn snelle reactie: ,,Wat een finish: ik krijg gelukkig nog een kans, nadat Heo met een mazzelbal bijna het einde had gehaald. Mijn laatste vier waren niet gemakkelijk, maar ik heb het gelukkig afgemaakt.''

Torbjörn Blomdahl is op één van de andere drie tafels net ontsnapt tegen Jacob Sörensen, de Scandinaviër die zo'n sterke World Cup speelt. De wedstrijd gaat gelijk op, nadat de Zweedse crack een 4-14 heeft weggewerkt. Het is nog altijd in balans op 31-31, 38-38 en 45-45 en bij die score gaat het het om de beste eindsprint. Blomdahl krijgt de winst in zicht, scoort een vier, waarvan de winnende met wat geluk (rakelings uit de klos). Zijn komische commentaar na de partij:,,Ik ben zestig geworden, maar deze klosbal zie ik nog altijd niet aankomen.'' Blomdahl stelt vast: ,,Het was een vervelende partij met veel moeilijke posities, maar als je wint is het na de partij altijd minder erg.''

Dick Jaspers is weg voor een feilloze partij tegen Duc Anh Chien Nguyen, de kleine Vietnamees die bekendstaat om zijn uitschieters (halve finalist in World Cup Veghel, finalist op WK in Randers). Jaspers maakt 9 en 8 in de eerste tien beurten, Nguyen heeft zes nullen en zeven eentjes in 13 beurten (32-7). Het is een koud kunstje voor de Nederlander om dat af te maken met 50-21 in 22.

Twee Turken, Murat Naci Coklu en Lütfi Cenet boeien de toeschouwers met een tactische partij, waarin Coklu op 29-24 na 20 beurten verder uitloopt met een serie van 10 (39-22) en ondanks een laatste aanval van Cenet met 6 en 5 en met een winnend eentje de winst grijpt: 50-41 in 29.

Choong Bok Lee (bijnaam The Bok), die ook een formidabele partij speelde tegen Dick Jaspers, heeft van de zestien spelers de kortste winstpartij. De Koreaan speelt tegen Sameh Sidhom, die na een serie van 9 leidt met 19-14 in 7. Het wordt nog 27-27, maar dan zet Lee zijn aanval in met 11 (39-27 in 15). Het blijkt uiteindelijk goed voor winst (5-34 in 20) en uitschakeling van de Egyptische nummer 5 van de wereldranglijst.

 

Torbjörn Blomdahl, 60 geworden en nog altijd aan de wereldtop

 

Dani Sánchez, op weg naar een volgend succes in Veghel?

 

Dick Jaspers na zijn riante overwinning op Eddy Merckx
 

Choong Bok Lee, winnaar van de Koreaanse clash

 

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Ton Smilde

Driebanden Jaspers, Dick World Cup
Volg ons online