Alles over de World Cup Vietnam

Alle favorieten en Nederlanders in Ho Chi Minh City op een rij

22 mei 2017

HO CHI MINH CITY - Drie dagen voor het vertrek naar de World Cup in Ho Chi Minh City won Dick Jaspers zaterdag een Grand Prix in Nederland en Dani Sánchez een Grand Prix in Spanje. De top twee van de wereld is klaar voor een nieuwe krachtmeting. De Nederlander toonde zijn topvorm met een partij van 40 in 9 beurten, de Spanjaard speelde ook een partij uit in 9 beurten (4.444) en won de finale in 18 beurten. Dani Sánchez, de wereldkampioen, waagt zich niet aan een voorspelling. Dick Jaspers, de nummer één op de wereldranglijst en perfectionist van de voorbereidingen: ,,Ik hoop dat ik goed uitgerust aankom na een reis van twee keer zeven uur.''

 

 

Wat deden andere spelers uit de top tien van de wereld in de aanloop naar de derde World Cup van dit jaar? Frédéric Caudron en Eddy Merckx slaagden er niet in de Belgische beker te winnen (Roland Forthomme was de winnaar). Nikos Polychronopoulos won voor de vierde keer op rij de Griekse titel. Verder was het een rustig weekend in het circuit. Stil rond Marco Zanetti, de nieuwe Europese kampioen, rond Torbjörn Blomdahl, uit de top vijf gezakt na het verlies van zijn wereldtitel en Europese titel. En al zeker geen nieuws over de Aziaten, met de coming-man Nguyen Nguyen Quoc, die zo gefocust zal zijn op de World Cup in eigen omgeving.

Van de Nederlanders in de voorronden gaat Sylvia Eckel morgen, dinsdag, als eerste van start. Therese Klompenhouwer, Jean Paul de Bruijn en Ronald van Geyt komen een dag later in actie op een van de acht tafels in de speelzaal. Dick Jaspers is uiteraard al geplaatst voor het hoofdtoernooi. De andere Nederlanders die doorgaans aan World Cups meedoen, hebben zich niet aangemeld.

 

 

Voor Ho Chi Minh City is het de derde World Cup in drie jaar. Het keurkorps van beste spelers van de wereld strijkt neer in de Vietnamese miljoenenstad. Maandag 22 mei beginnen de voorronden, zondag 28 mei is de finale.

De ranglijst van de World Cups, na Bursa (Caudron) en Luxor (Sánchez) wordt geleid door Dick Jaspers met 108 punten, ondanks zijn twee verloren finales. Dani Sanchez en Frédéric Caudron volgen met 96 en 88 punten. Jaspers voert de wereldranglijst aan met 404 punten voor Sánchez met 402 en Caudron met 384 punten. Het magische drietal verdedigt in Ho Chi Minh City respectievelijk 8, 8 en 16 punten van Luxor 2016. De Spanjaard kan de nummer één positie veroveren als hij een beter resultaat haalt dan zijn Nederlandse rivaal. Eddy Merckx (11e op de ranglijst) en Jérémy Bury (6e) zullen iets meer onder druk staan, omdat ze 80 en 54 punten moeten verdedigen.

De top 14 van de ranglijst is op volle sterkte in Ho Chi Minh en zijn automatisch geplaatst bij de laatste 32 spelers. De drie wildcars zijn uitgedeeld aan Hugo Patino (UMB), Quyet Chien Tran en Minh Can Ma van de organisatie.

Bij de 149 deelnemers zijn 59 Koreanen, 32 Vietnamezen, 14 Japanners en in totaal 105 spelers van het Aziatische continent. Verder één Amerikaan, drie Colombianen, vijf Egyptenaren. Van het Europese continent besloten 35 spelers de reis naar het verre Vietnam te maken, onder wie zestien Turken.

 

 

De wedstrijden in de voorronden, van 22 tot 24 mei op acht speeltafels, worden gespeeld van 11.00 tot 20.00 uur lokale tijd. Met 5 uur tijdsverschil tussen West Europa en Vietnam betekent dat dat de eerste wedstrijden beginnen om 6 uur en eindigen rond 15.00 uur. De wedstrijden vanaf 25 mei, op zes speeltafels, beginnen om 10.00 uur Vietnamese tijd.

Belangrijke en sterke groepen in de laatste kwalificatie: Roland Forthomme en Xuan Cuong Ma, Semih Sayginer en Huberney Catano, Lütfi Cenet en Murat Tüzül, Anh Vu Duong en Can Capak, Hyung-sun Kim en Jae Guen Kim, Adnan Yüksel en Myung Woo Cho, Dinh Nai Ngo en Javier Palazon.

Alle wedstrijden worden uiteraard uitgezonden door Kozoom.

 

Tekst: Frits Bakker

Foto's ©Kozoom

Driebanden Internationaal
Volg ons online