Aziaten domineren in World Cup, Nederlanders en Belgen naar huis

De Aziatische biljarters, met de Vietnamezen en Koreanen in een hoofdrol, hebben de voorronden gedomineerd in de World Cup van Ho Chi Minh, Vietnam. De Nederlanders en Belgen hebben de voorronden niet kunnen overleven, net als Fransen en Duitsers.

25 mei 2023

De Aziatische golf overspoelde in eigen land vele Europeanen. Voor Nederland komt in het hoofdtoernooi alleen Dick Jaspers in actie, voor België alleen Eddy Merckx. Het verslag van de laatste kwalificatie, de vooruitblik en de loting voor het hoofdtoernooi in Vietnam.

 

 

HO CHI MINH – Waar gaat het naartoe voor de Europese subtop in de World Cup toernooien die jaarlijks in Zuid Korea en in Vietnam worden gespeeld? De Nederlanders zijn naar huis in de kwalificaties van de World Cup in Ho Chi Minh, Vietnam, de Belgen zijn stilletjes afgevoerd, geen Fransen en geen Duitsers meer in de laatste kwalificaties, alleen is er nog plaats voor een verdwaalde, maar supersterke Spanjaard, een Colombiaanse Spanjaard, een drietal Turken en een Deen. De Aziaten overspoelen massaal de Europeanen, de voorspelde machtsovername is haast onvermijdelijk, ook al viel het met zes van de 12 laatste groepswinnaars nog mee in de eindafrekening van de voorronden. Dus net als de Turken, hadden Vietnam en Korea drie man voor het hoofdtoernooi. Daar kwamen de drie beste runners-up nog bij: Bong Joo Hwang (Korea), Dong Hoon Kim (Korea) en Quang Hai Dinh (Vietnam).

De negen Nederlanders zijn afgeserveerd zonder dat er ook maar één een ronde kon overleven. Roland Forthomme speelde donderdag tegen en niet eens zo befaamde Vietnamees, Trung Hau Do Nguyen en stond na een sensationele start van de wedstrijd met 36-2 achter. Peter Ceulemans werd uitgeschakeld door een Turkse subtopper (Tolgahan Kiraz) en Jeffrey Jorissen zowel door Ceulemans als door Kiraz. Murat Naci Coklu, notabene een toekomstig PBA speler, overkwam hetzelfde lot: uit het toernooi gespeeld in zijn beslissende partij door de Koreaan Dong Ryong Kim met 40-33 in 32 beurten. Berkay Karakurt, de coming-man in Europa, miste net de plaatsing voor het hoofdtoernooi. De Turk werd in de slotfase van zijn partij tegen Roland Forthomme nog omver gelopen door de Belg met 40-37, had daarvoor in een prima partij gewonnen van Nguyen en greep als vierde runner-up overal naast.

Het voortraject, met de Vietnamese en Koreaanse overmacht, was al een veeg teken. Younhyun You (wie zegt u?) speelde 1.818 in de Pre-pre-pre kwalificaties, Duc Minh Tran en Van Ly Dao 1.714 in de volgende sessie en Sung Il Jeong 2.000 in de voorlaatste kwalificatie. Alleen de Spanjaard Jose Maria Mas, de Europese uitblinker, kon daar met zijn 2.068 nog bovenuit komen.

De dagscores waren nog gekker:

X Zestien van de zestien groepswinnaars op de eerste dag waren Koreanen of Vietnamezen, de eerste 27 van de ranglijst waren Aziaten.

X Veertien van de zestien groepswinnaars op de tweede dag waren Aziaten (één Nederlander, één Italiaan).

Twaalf van de zestien groepswinnaars op de derde dag waren Aziaten (alleen Jose Maria Mas was de stoorzender).

Zo ging het uiteindelijk de laatste kwalificatiedag in met 36 spelers op donderdag, van wie 9 Vietnamezen, 8 Koreanen, 2 Japanners, 1 Afrikaan en 5 Turken als meest gevreesde tegenstanders. De andere Europese landen waren nog vertegenwoordigd met 3 Spanjaarden, 2 Denen, 2 Oostenrijkers, 2 Belgen 1 Zweed en 1 Nederlander.

De Europese hoogtepunten kwamen onder andere van Michael Nilsson, die in zijn partij tegen Ji Hun Ahn in de 15e beurt een serie van 15 maakte, maar toch verloor met 40-35 in 20 beurten. Dion Nelin stond tegenover Riuuji Umeda, de 54-jarige wereldkampioen van 2007. De Deen moest winnen, zag de geslepen Japanner nog terugvechten met een serie van 7 in de slotfase, maar Nelin won de partij met 40-37 in 33, waardoor hij groepswinnaar werd.

Jose Maria Mas was opnieuw de beste winnaar van de dag met 4 matchpunten en 1.739 in zijn poule voor een gevaarlijke Vietnamees, TTT Nguyen. Twee Turken, Tolgahan Kiraz en Lütfi Cenet, eindigden in de top vijf, Dion Nelin, Robinson Morales en Omer Karakurt werden nummers 6, 7 en 8 in het dagklassement.

Jose Maria Mas 4-1,739-8

Tolgahan Kiraz 4-1.632-11

Hang Chiem Thai 4-1.509-7

Dong Ryong Kim 4-1.454-9

Lütfi Cenet 4-1.355-13

Dion Nelin 4-1.311-9

Robinson Morales 4-1.159-12

Omer Karakurt 3-1.666-12

Phuong Vinh Bao 3-1.600

Ji Hun Ahn 2-1.777-10

Trung Hau Do Nguyen 2-1.710-12

Myeong Jong Cha 2-1.666-6

De loting voor de eerste dag van het hoofdtoernooi met 32 spelers in 8 poules van vier (beste twee per poule naar de knock-outs met 16):

Poule A: Dick Jaspers, Quang Hai Dinh, Tolgahan Kiraz, Mashhour Abu Tayeh

Poule B: Tayfun Tasdemir, Jose Maria Mas, Duc Anh Chien Nguyen, Dong Hoon Kim

Poule C: Marco Zanetti, Thanh Luc Tran, Jun Tae Kim, Bong Joo Hwang

Poule D: Eddy Merckx, Martin Horn, Hong Chiem Thai, Myeong Jong Cha

Poule E: Haeng Jik Kim, Trung Hau Do Nguyen, Jung Han Heo, Dong Ryong Kim

Poule F: Sameh Sidhom, Ji Hun Ahn, Nikos Polychronopoulos, Lütfi Cenet

Poule G: Torbjörn Blomdahl, Quyet Chien Tran, Phuong Vinh Bao, Dion Nelin

Poule H: Myung Woo Cho, Omer Karakurt, Jérémy Bury, Robinson Morales.

Tekst: Frits Bakker
Banner: UMB

 

Driebanden Jaspers, Dick World Cup
Volg ons online