Aziatische eindwinst in WCBS event: Jaspers team naar zilver

Het Aziatische B team heeft de titel veroverd in het eerste WCBS kampioenschap, een toernooi met acht teams uit de hele wereld in vier biljartdisciplines. De Europeanen, onder andere met Dick Jaspers en Therese Klompenhouwer, grepen naast goud in spannende wedstrijden op de slotdag. Europa B met Jaspers verloor de finale, Europa A met Klompenhouwer werd vierde.

23 juli 2023

ANKARA – Het team van Azië B is de winnaar van het WCBS kampioenschap, een wereldtoernooi met acht teams in vier verschillende biljartdisciplines. De finale ging tussen de B-teams van Azië en van Europa, die als winnaars uit de halve finales waren gekomen tegen Azië A en Europa B. Het verschil in de strijd om het goud was minimaal, maar uiteindelijk stonden de Aziaten met de titel op het podium.

De Europeanen waren in de finale superieur in poolbiljart door de overwinningen van Sara Rocha (Portugal) en Konrad Juszczyszyn (Polen), maar de Aziaten wonnen de beide wedstrijden in het driebanden. Haeng Jik Kim versloeg Dick Jaspers met 40-39, Yuko Nishimoto was de sterkste tegen Charlotte Sörensen.

In het heyball zette Shi TianQi (China) de Aziaten op een voorsprong, maar Sanjin Pehlivanovic (Bosnië Herzegovina) maakte weer gelijk voor de Europeanen. Daardoor keek iedereen naar de twee snookertafels, waar Amir Sarkhosh (Iran) de Aziatische voorsprong herstelde met een 3-2-zege op Liam Davies (Wales). 

Ondertussen leidde Ewa Pawinska (Polen) in het vrouwensnooker met 2-1 tegen Vidya Pillai (India) en was ze duidelijk op weg naar een overwinning met 3-1. Maar omdat ze een paar overtredingen maakte in de slotfase van het frame, had Pillai plotseling de kans om gelijk te maken. Dat lukte haar even later ook en omdat een 3-2 overwinning voor Pawinska niet genoeg zou zijn geweest voor de Europeanen om de wedstrijd te winnen vanwege de secundaire score, werd de wedstrijd beëindigd. Zo werd Team Asia B de winnaar van het allereerste WCBS kampioenschap!

Het toernooi werd gespeeld in het Turkse federatiecentrum in Ankara. Gedurende vier dagen zagen de toeschouwers geweldige biljartsport in vier verschillende disciplines op locatie en in de in totaal acht livestreams. Een team bestond uit acht sporters, er werd snooker, pool, driebanden en heyball gespeeld.

Eerder zondag waren ook de twee halve finales en de wedstrijd om de derde plaats ongeëvenaard spannend. 

In de eerste halve finale stonden de twee Europese teams tegenover elkaar. Na acht games stond de stand 4-4, dus moest de secundaire score beslissen over winst of nederlaag. Europa B had een nipte voorsprong en ging door naar de finale.

De tweede halve finale tussen Azië A en Azië B eindigde net zo close. Opnieuw was de stand gelijk na acht wedstrijden en opnieuw zegevierde het zogenaamde B-team.

In de wedstrijd om de derde plaats stonden Europa A en Azië A tegenover elkaar en hoe kon het ook anders, de teams waren zo aan elkaar gewaagd dat de eindstand een 4-4 gelijkspel opleverde. In de secundaire score was Azië A de betere en won dus de bronzen medaille op de première van het WCBS-kampioenschap.

De vijfde en zesde plaats gingen naar Afrika & Rest van de Wereld en Team Amerika.

Tekst: Frits Bakker

Foto: het winnende Aziatische team (Touch Magazine)

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online