Belgische trilogie, Dick Jaspers uitgeschakeld

Nederlandse World Cup winnaar van Blankenberge al in eerste ronde uitgeschakeld in Porto: Dick Jaspers verliest van Tayfun Tasdemir. De verslagen, de hoogtepunten en de volgende ronde van zaterdag.

06 juli 2018

PORTO – Het was een glansrijke dag voor de Belgen, niet alleen op het WK voetbal tegen Brazilië (2-1 winst), ook in de Portugese biljartarena. De aanvoerder van het hele veld in de World Cup in Porto is in topvorm, daar bestaat geen twijfel over. Frédéric Caudron had de beste opening van allemaal met een overwinning op Kang van 41-21 in 11 beurten. Eddy Merckx was soeverein tegen één van de toptalenten in de wereld en Eddy Leppens versloeg de kleine Koreaan Jae-Ho Cho met één carambole verschil. Zoals de Belgen dat deden met één goal verschil tegen de Braziliaanse voetbalgoochelaars. Dick Jaspers werd uitgeschakeld in de eerste ronde door Tayfun Tasdemir, het toernooi gaat dan ook verder zonder Nederlandse deelnemer. Jaspers gaat al zeker zijn tweede World Cup op rij niet winnen na de afstraffing tegen een formidabele Tayfun Tasdemir (40-27 in 14).

Dani Sánchez kent na twee roemrijke jaren al een lange terugval en dreigt na de snelle uitschakeling tegen de Koreaan Chi Yeon Cho (40-28 in 26 beurten) zelfs uit de wereldtop te duikelen. HaengJik Kim is weer al weg, Nikos Polychronopoulos en Martin Horn, waar de Belgen een maximale score haalden op de openingsdag. Het licht in de biljarthal van FC Porto werd uitgedaan door Jérémy Bury en Lütfi Cenet: de Turk won de serie penalty’s in de shootout met 2-1.

Twee hoogtepunten in moyenne waren er te zien: dat van Caudron tegen Kang, met series van 10 en 11 en in een fase dat hij al gewonnen stond met een paar kleine mazzeltjes. En Tayfun Tasdemir’s optreden tegen Dick Jaspers, de laatste World Cup winnaar in Blankenberge, die door de technisch briljante Tasdemir van start tot finish werd gedomineerd. Dat wil zeggen dat de wereldtop na één dag al twee spelers uit de top vijf kwijt is (HaengJik Kim en Dick Jaspers) en met de ontbrekende Vietnamees Tran meegerekend al vijf uit de top tien met Jae-Ho Cho en Sameh Sidhom.

Dani Sánchez en Nikos Polychronopoulos, die allebei de punten zo hard nodig hebben, keren zaterdag niet meer terug. De Griek vocht een gevecht op leven en dood uit met Semih Sayginer, waarin hij aanvankelijk nog leidde met 19-11 en 30-24, maar in het eindspel werd afgetroefd door serietjes van vijf en drie van Sayginer. Snelle Nikos mocht bij 40-38 nog aanleggen voor de nabeurt, maar miste de acquit. Zoals Bury later zijn kansen verspeelde tegen Cenet door een kostbare misser.

Eddy Leppens was één van de sterren van de dag met zijn overwinning op Jae-Ho Cho, waarvoor hij de basis legde met een serie van vijftien (de hoogste van de dag) in de vierde beurt. Toch verspeelde de Belg de marges van 18-3 en 21-8 nog bijna op het eind door een zwakke laatste fase. Leppens kwam weer tot leven met ’een vijfje’, miste nog drie keer voor zijn laatste punt, maar hield de kleine Koreaan op één punt van de remise (40-39 in 23). De derde van de drie Belgische matadoren, Eddy Merckx, had riant de overhand tegen Myung-Woo Cho, die in de twintigste beurt nog op 15 stond en uiteindelijk met 40-23 in 21 het nakijken kreeg.

De Turken zijn nog met vier bij de laatste acht (Coklu, Sayginer, Tasdemir en Cenet), net als de Koreanen (Chi Yeon Cho, Heo, Wan Young Choi en Choi) en de Belgen nog met drie (Caudron, Merckx, Leppens). Het thuisteam van FC Porto heeft alleen Torbjörn Blomdahl nog over, want Sánchez en Costa werden uitgeschakeld. Javier Palazón kwam tegen Martin Horn eerst op 40-40 met een nabeurt van 4 en strafte de Duitser in de shootout af met 2-1. David Zapata zette zijn opmars voort met een krappe overwinning op Sameh Sidhom (40-38 in 20). Murat Tüzül leverde dapper verweer tegen Sung-Won Choi (40-36 in 25). Twee wildcards voor de komende 3CC Masters toonden hun kwaliteiten. Chi Yeon Cho tegen Dani Sánchez en Wan Young Choi tegen HaengJik Kim (40-37 in 24).

De partijen voor zaterdag in de achtste finales:

11.00 uur Portugese tijd:

Caudron-Coklu

Palazón-Chi Yeon Cho

Heo-Leppens

Sayginer-Zanetti

14.00:

Wan Young Choi-Zapata

Blomdahl-Sung-Won Choi

Tasdemir-Cenet

Papakonstantinou-Merckx.

De kwartfinales zijn om 16.00 en 18.00 uur.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Dick Jaspers

 

 

 

 

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online