Ben Velthuis (77) in zijn woonplaats Oldenzaal overleden

Biljartlegende Ben Velthuis, bekend als biljarter, viervoudig Europacupwinnaar met Twentevisie, BC Hengelo, Pelgrim Professional, na een kort ziekbed overleden

01 februari 2022

(door Frits Bakker)
OLDENZAAL - Hij is een leven lang pionier geweest in biljartland, een Twentenaar met het hart op de tong, geroemd als speler, gerespecteerd als teamchef en organisator. Ben Velthuis was de enige Nederlander die ereklasser was in alle speldisciplines. Hij behaalde nationale en internationale successen met de teams waarmee hij de wereld introk. Zijn Twentse team, in de gloriejaren onder meer met Torbjörn Blomdahl en Marco Zanetti en de jonge Raimond Burgman, won vier keer de finale van de Europacup voor teams: in 1997, 1998, 1999 en 2000. Het waren absolute hoogtepunten in zijn glanzende carrière.

Deze morgen, op maandag 31 januari 2022, is Ben Velthuis uit Oldenzaal overleden na een kort ziekbed. Hij werd 77 jaar en laat een vrouw (Ineke), een zoon (Bart) en dochter (Marijke) achter. Ben Velthuis was een Twentenaar in hart en nieren. Ik herinner mij uit die jarenlange biljartloopbaan één van zijn prachtige uitspraken over de streek waar hij is geboren en getogen: ,,Uit gouden korenaren, schiep God de Twentenaren.''

Waar Ben Velthuis zich vertoonde, in biljartzalen, op bestuurlijke podia en ver daarbuiten, kon niemand om zijn imposante, 2.05 lange gestalte heen. Ben Velthuis was letterlijk en figuurlijk een biljartreus. Hij was bekend om zijn onverhulde verbale discussies over de sport die hij zo koesterde. Ben Velthuis ademde biljarten, was vooral zelf een verdienstelijk speler in alle disciplines van het carambole biljart, speelde vele nationale kampioenschappen, had veel vrienden, supporters en bewoog zich met een verbluffend gemak onder zakenmensen, biljartfenomenen en sponsors.

 


 

Hij had de reputatie van een ambitieuze en vastberaden bestuurder. Vele jaren was hij de drijvende kracht en aanjager achter het Twentse team, dat afwisselend onder de namen Twentevisie, Pelgrim Professionals, Procall en BC Hengelo in competities uitkwam en successen vierde. ,,Wij voerden een waar schrikbewind'', zei hij ooit, ,,zoals Ajax dat vele jaren deed in het voetbal.''

In andere interviews zei hij onder meer: ,,Ik behoor tot de club van lange mannen, maar dat heeft me nooit gehinderd. Ik heb alleen wat vaker mijn kop gestoten.'' En ook: ,,Ik heb turbulente tijden meegemaakt, veel scheuringen binnen de bond, maar altijd hebben wij het belang van de biljartsport laten prevaleren.''

Op 11 juni 2012 kreeg hij de gouden speld voor het erelidmaatschap van de KNBB voor zijn vele verdiensten op bestuurlijk gebied. Vanaf de jaren 80 was Ben Velthuis actief binnen de KNBB, de toenmalige profbond BWA, het circuit waar topspelers onder contract stonden. Raymond Ceulemans, Ludo Dielis, Riny van Bracht, Richard Bitalis, maar ook Ben Velthuis en andere Nederlanders behoorden tot de spelers, die door de CEB (Europese bond) 'voor het leven werden geschorst' en later in genade werden teruggehaald.

Bekende bestuurders, waarmee Ben Velthuis samenwerkte in de SDN (Stichting Driebanden Nederland) en VDN (Vereniging van Driebanden Spelers Nederland), de VVGPS (Vereniging van Grand Prix spelers) tijdens het zogenaamde 'tweesporenbeleid' in biljartend Nederland, waren onder meer Willy Minkels, Dirk Snip, Hans van Leuteren en Hans Coolegem, die met deze organisatie de Masters, de bekerfinale en de Grand Prix toernooien organiseerden. Ook in de Sectie Driebanden van de KNBB vervulde Ben Velthuis een bestuursfunctie (secretaris), met onder andere Santos Chocron, Raymond Nicodem, Lidwien de Bruijn en Henny Wezenbeek als medebestuurders.

Stefan Lenting, één van Ben's grote biljartvrienden in de laatste vijftien jaar: ,,Ik heb Ben vorige week nog bezocht: we hebben het vooral over zijn leven als biljarter gehad. Hij was mijn trainer en coach. Ben was heel eigenwijs, had een eigen kijk op alles, maar was een man met een gouden hart.''

Raimond Burgman, door Ben naar Twente gehaald voor de Europacupsuccessen: ,,Ik herinner me dat we tijdens toernooien altijd zaten de klaverjassen met Ben, Jan Janson en Henk Habraken. Hoe treurig, dat ik nu nog de enige is die over is.''

 

 

Ben Velthuis was in het dagelijks leven verzekeraar en oprichter van het bedrijf Velthuis Assurantiën, dat nog altijd naam en faam heeft in Oldenzaal.

De internationale successen van de teams waarvan Ben Velthuis teamchef en mede-sponsor was:
1998: Europacupwinnaar in Lissabon met Pelgrim Professionals /Hengelo, spelers Torbjörn Blomdahl, Marco Zanetti, Raimond Burgman, Ben Velthuis. (gemiddelde 1.294).
1999: Europacup in Hengelo met Pelgrim Professionals: spelers Torbjörn Blomdahl, Marco Zanetti, Raimond Burgman, Ben Velthuis (gemiddelde 1.474).
2000: Europacup in Hengelo met Pelgrim Professional, spelers Torbjörn Blomdahl, Marco Zanetti, Raimond Burgman, Ben Velthuis (gemiddelde 1.270).
2001: Europacup met Twentevisie in Hengelo: spelers Marco Zanetti, Raimond Burgman, Christian Rudolph, Jelle Pijl (gemiddelde 1.415).

 

Van deze plaats wensen de besturen, directie en medewerkers van de KNBB aan familie, vrienden en nabestaanden veel sterkte en kracht toe met het verwerken van dit verlies.

 

 

Uitgelichte foto: Met Europacupwinnaar BC Hengelo: vlnr Eddy van de Looij, Marco Zanetti, Ben Velthuis, Raimond Burgman, Torbjörn Blomdahl (foto Ton Smilde)

 

Biljart algemeen Biljarthistorie Biljartspelers
Volg ons online