Berlicum weer twee weken lang biljarthoofdstad van Nederland

De organisatie van Biljart Evenementen Nederland, bekend om zijn World Cups (2), Masters (9), Duke Challenge en dit jaar zelfs het NK Poolbiljart, staat voor een krachtsinspanning met de Nederlandse bekerfinale (zestien teams van 4 en 5 spelers, 8-11 juni) en krijgt drie dagen later de Europese top in huis voor het Europees kampioenschap driebanden van 14 tot en met 18 juni.

03 juni 2022

BERLICUM - Het Beneluxtheater in Berlicum zet vanaf volgende week woensdag elf dagen lang de schijnwerpers op de biljartarena. De organisatie van Biljart Evenementen Nederland, bekend om zijn World Cups (2), Masters (9), Duke Challenge en dit jaar zelfs het NK poolbiljart, staat voor een krachtsinspanning met de Nederlandse bekerfinale (zestien teams van 4 en 5 spelers, 8-11 juni) en krijgt drie dagen later de Europese top in huis voor het Europees kampioenschap driebanden van 14 tot en met 18 juni. Het is de garantie voor een breed scala van bekende spelers: SIS Schoonmaak zet in de bekerfinale bijvoorbeeld het mondiale topduo Dick Jaspers en Eddy Merckx in voor de bekerwinst. Het Europees kampioenschap maakt de weg vrij voor het beste wat Europa aan driebanden heeft te bieden: Dick Jaspers, Dani Sánchez, Marco Zanetti, Tayfun Tasdemir, Eddy Merckx, Torbjörn Blomdahl en alle andere toppers.

 

 

Harry Mathijssen en zijn team maken zich op voor een elfdaags hoogstandje. Het Benelux Theater is voor beide toernooien verdeeld over twee zalen met twee matchtafels en met tribunes die aan zo'n 400 toeschouwers plaats bieden. Voor het Europees kampioenschap hebben zich 64 spelers geplaatst (48 geselecteerd, 16 automatisch geplaatst) van wie de 48 spelen in groepen van 3 (de eerste kwalificeert zich) en er 32 (16+16) overblijven voor de eerste ronden in de knock-out. In de poules wordt gespeeld naar 40 punten, in de knock-out naar 50 punten.

De organisatie van de bekerfinale krijgt zo'n 90 spelers (16 teams van gemiddeld 5 spelers) en begeleiding over de vloer. Harry Mathijssen: ,,Ik denk niet dat het een stormloop wordt op de hotels, want de meeste spelers reizen heen en weer naar huis, of zijn uitgeschakeld na 1 of 2 dagen.''

De vele deelnemende teams (8 poules van 12 of 16) door heel het land hebben vier bekerronden overleefd, de teams uit de eredivisie zijn ingestroomd in de derde ronde. Op de woensdag en donderdag wordt in Berlicum de vijfde ronde gespeeld, voorheen was dat in een thuis en uitwedstrijd, nu volgens het knock-out systeem.

 

 

Het bekertoernooi bestaat vanaf 1988, toen met Volmac als eerste winnaar, onder andere met Christ van der Smissen, Frans van Kuyk, Aart Gieskens en Jan Lips. Frans van Kuyk won de meeste bekerfinales: 3 keer met Volmac, één keer met Zutex, vier keer met Crystal Kelly en één keer met TOVV. De laatste bekerwinnaar was HCR Prinsen met Dick Jaspers, Eddy Leppens, Anno de Kleine, Raymund Swertz en Jelle Pijl.

Voor het Europees kampioenschap, waarvoor alleen de lakens worden vernieuwd (van Royal Pro naar Simonis) blijven de twee speelzalen en de tribunes in tact. De organisatie kreeg één lichte teleurstelling te verwerken. Harry Mathijssen: ,,Jammer genoeg kan Ziggo Sport ons geen live-uitzendingen aanbieden, omdat het sportprogramma die week overweldigend is. We krijgen wel live te zien van Kozoom, zowel voor de bekerfinale als voor het Europees kampioenschap.'' De laatste dag van het EK wordt wel een drietal keren uitgezonden in herhaling, zodat er in totaal toch nog 10 uur zendtijd is.

Volgens Harry Mathijssen heeft het niet-uitzenden door Ziggo Sport geen gevolgen voor komende evenementen, zoals de World Cup in oktober. ,,Ziggo Sport is heel tevreden over wat wij brengen aan live beelden, commentaren en interviews en zeker ook over de kijkcijfers. Ze hadden alleen te maken met een gigantisch aanbod.

De KNBB Bekerfinale, aan de start van de elfdaagse, is van woensdag 8 tot en met zaterdag 11 juni. Dagelijks zijn sessies om 11.00, 13.00, 15.00 en 18.00 uur. Woensdag en donderdag wordt per dag met acht teams gespeeld, zestien in totaal, om de acht plaatsen in de kwartfinales. Alle wedstrijden worden volgens knock-out systeem gespeeld. Vrijdag zijn de kwartfinales (11.00, 13.00, 15.00, 18.00), zaterdag de halve finales en finale (15.00 en 18.00).

 

 

Het programma van de bekerfinale:

Woensdag 8 juni:
1/8e finales:
11.00 en 13.00:
Poule A: Dekker Keukens-De Kruijf Biljartshop
Poule B: De Biljartacademie-De Molen
15.00 en 18.00:
Poule C: Burgmans Biljarts-DKM Tools
Poule D: Land Transport-'t Hartje van Oosterhout
Donderdag 9 juni:
11.00 en 13.00:
Poule E: SIS Schoonmaak-Capelle SPC
Poule F: Cues&Darts-B&S Den Helder
15.00 en 18.00:
Poule G: BC Tegelen-Team Eekhoorn
Poule H: Dallinga.com-Aartsbouw Sprundel

Vrijdag 10 juni:
11.00, 13.00, 15.00 en 18.00: Kwartfinales
Zaterdag 11 juni:
11.00 en 13.00: Halve finales
15.00 en 18.00: Finale.

 


 

Tekst: Frits Bakker
Archieffoto's Beneluxtheater: Ton Smilde
Posters: Biljart Evenementen Nederland

 

Bekerfinale Driebanden EK
Volg ons online