Beslissingsdag poulefase: stunt excellerende Barry van Beers

Jean van Erp uitgeschakeld in poule des doods ondanks twee overwinningen; nummer 1 van de wereld Dick Jaspers en titelverdediger Jean Paul de Bruijn toch 'gewoon' door ondanks nederlaag in openingspartij

13 januari 2023

BERLICUM - De rangen en standen zijn weer hersteld op de KNBB Jumbo Masters in het Beneluxtheater in Berlicum. Het Nederlands kampioenschap driebanden gaat de finaleronden zaterdag en zondag tegemoet met Dick Jaspers als topfavoriet, Jean Paul de Bruijn als titelhouder, Barry van Beers als held van de laatste kwalificaties, Dave Christiani en Raimond Burgman als spelers met de maximale scores in matchpunten en Barry van Beers als hoogste in moyenne met 1.953 voor Jaspers met 1.836, Hofman met 1.529 en Christiani met 1.520. Voor de knock-outs van zaterdag, die op 1 tafel worden gespeeld, ontbreken Jean van Erp en Jeffrey Jorissen. Het speelschema staat voor 12.30, 14.30, 16.30 en 18.30, waarna zondag de halve finales en finale worden gespeeld.

De partijen voor de kwartfinales in volgorde zijn:
12.30: Burgman-Van Schaik
14.30: Hofman-De Bruijn
16.30: Jaspers-Wijnen
18.30: Christiani-Van Beers.

De late avond van de laatste kwalificatiedag ging naar een climax met de vier kopstukken in de buitengewoon interessante poule des doods met de Brabanders Jean van Erp en Barry van Beers en de Hagenaars Glenn Hofman en Jeffrey Jorissen. Barry van Beers zette in die laatste avondsessie de Masters op zijn kop met een briljante, razendsnelle partij tegen Jean van Erp: 3-0 winst, 3.333 gemiddeld. De Brabander, gestart met een verliespartij in deze poulefase, plaatste zich daardoor uit deze Poule B, terwijl op de andere tafel Glenn Hofman en Jeffrey Jorissen nog streden om het tweede ticket. Toen, na die 3-0 overwinning, was het wachten dus op de ontknoping bij Hofman-Jorissen, twee trainingsmaatjes, die samen in het Haagse team spelen. Van wie Jorissen was uitgeschakeld op het moment dat Van Beers won van Van Erp en Glenn Hofman moest winnen van Jorissen om mee te gaan. Dat gebeurde: Hofman won de eerste met 10-9 in 5, Jorissen de tweede met 10-6 in 7, Hofman de derde weer met 10-7 en 9, liep in de vierde uit naar 8-1 en won met 10-7 in 10. Dat bracht Glenn Hofman zelfs nog aan kop van de ranglijst. Het ging allemaal ten koste van Jean van Erp, de thuisfavoriet met zijn vele supporters, die als koploper met 4 punten de laatste kwalificatiedag was ingegaan, maar tot zijn grote ontgoocheling naar de derde positie zakte na de veegpartij van Barry van Beers.

 

 

Die winnaar stapte glunderend uit de arena na zijn overwinning op Jean van Erp en moest een rondje doen om handen van supporters te schudden. ,,Ik heb een foutloze wedstrijd gespeeld'', zei Van Beers in zijn commentaar temidden van die fans en nadat zijn partij hooguit een half uurtje had geduurd. ,,Het kon gewoon niet beter: met 7 en 9 van acquit gaan, alles maken dat te maken was en toeslaan met 3-0. Die was nodig om zeker te zijn van een plaats in de kwartfinales. Het sfeertje op de tribunes beviel me eerlijk gezegd wel. Ik ben op mijn best als het publiek voor mijn tegenstander is.''

Dick Jaspers had iets eerder op de avond zijn onverwachte start van de Masters met verlies tegen Frans van Schaik goedgemaakt: eerst in die Poule A al met een overwinning tegen Kay de Zwart (3-0, 2.307) en op deze vrijdagavond tegen Raymund Swertz met 3-1 en 1.888. De Nederlandse nummer één van de wereld vertelde later in zijn openhartige interview met Ziggo Sport dat hij zich kwetsbaar voelt in het setsysteem naar drie gewonnen setjes van 10. ,,Ik kan eigenlijk van iedereen verliezen in zo'n systeem'', beseft Jaspers. Hij vertrekt deze week voor ruim twee weken naar een drietal lucratieve toernooien in Zuid Korea, maar wil dolgraag wel eerst de Masters nog winnen. ,,Mijn grote ambitie is om kampioenschappen te winnen en toernooien waar iets moois op het spel staat'', gaf Jaspers aan. De Brabander, wel nog altijd de nummer één van de wereldranglijst, moet in 2022 eerst zijn Europese titel en later ook de wereldtitel afstaan aan Dani Sánchez en Tayfun Tasdemir. ,,Toch is het een prachtig jaar geweest, waarvan ik bijna niet kan verwachten dat het dit jaar net zo succesvol is.'' Voor zijn plaats bij de beste acht moest Jaspers vrijdag met Raymund Swertz afrekenen: na 2-0 in sets, kwam Swertz terug met een gewonnen setje in twee beurten, maar onmiddellijk reageerde Jaspers met 9 van acquit en 10-1 in 3 beurten.

De wonderen waren de wereld niet uit voor Jack Wijnen, een 60-jarige, veredelde cafébiljarter, zoals hij zichzelf kwalificeerde, uit het Brabantse Dongen. In één van zijn zeldzame Masters deelnames won hij vrijdagmiddag van Therese Klompenhouwer met 3-1. Daardoor was de wereldkampioene bij de dames uitgeschakeld en gaat Jack Wijnen van Poule B onverwacht en dolblij met dat succes naar de beste acht van de Jumbo Masters. Het is zijn derde Masters, na de eerste al in 1995 in De Blauwe Kei in Veghel, waar in die tijd nog een auto werd uitgeloofd voor een maximale serie van 15. Jack Wijnen heeft jarenlang geen Grand Prix toernooien gespeeld en daardoor veel Masters gemist. ,,Ik heb me dit jaar net kunnen plaatsen en had er niet veel van verwacht.'' Toch staat de joviale Brabander nu gewoon tussen de top van Nederland bij de beste 8. ,,We hadden niet de slechtste loting, daar heb ik van kunnen profiteren. Ik won eerst van Jerry Hermans, verloor heel logisch van Raimond Burgman en heb in mijn laatste Therese kunnen verslaan, terwijl ze toch eigenlijk beter kan biljarten.''

Jack Wijnen won echter de twee eerste sets met 10-3 in 4 en 10-7 in 11. Therese, die later zei dat ze een zwakke start had en probeerde het tempo wat aan te passen, kwam terug in de derde met setwinst van 10-7 in 14. Toen Wijnen daarna de acquit miste, liep Therese ook nog naar een 4-0, maar gaf het initiatief uiteindelijk toch weer uit handen: 10-5 in 8 in de vierde: een 3-1 overwinning voor Wijnen. Raimond Burgman won in deze poule ook zijn laatste partij, waarin hij Jerry Hermans met 3-1 versloeg (0.942/0.764 gemiddeld). Burgman is de poulewinnaar met 1.263 voor Wijnen met 1.076. Therese haalde net de 1 niet (0.905). Jerry Hermans, vorig jaar winnaar van een Grand Prix, maar geplaagd door de drukte op zijn camping, kon zijn niveau niet halen. Hij eindigde zonder punten met 0.893 gemiddeld, wel met de hoogste serie uit deze poule: 9.

Therese Klompenhouwer speelde overigens haar laatste Masters toernooi, omdat ze zich meer gaat concentreren op de drukkere kalender met veel internationale damestoernooien. De teleurstellende laatste Masters heeft veel te maken met een extreem drukke maand: Therese verhuist met haar vriendin naar Blaricum, is druk met leegruimen van haar vorige huis en speelt vanaf volgende week bovendien twee uiterst lucratieve toernooien in Korea.

De meest gelouterde Zeeuwse biljarter ging door, de jonge belofte was na de derde dag uitgespeeld. Jean Paul de Bruijn, titelverdediger, en Joey de Kok waren in deze Poule D scherprechters in hun groep in de beslissende partij om met Dave Christiani mee te gaan naar de knock-outs. De zwakke starter in dit toernooi, Jean Paul de Bruijn met verlies tegen Christiani, sloot de poule vrijdagmiddag af tegen zijn leerling met een formidabele wedstrijd: 3-1, 2.059 gemiddeld tegen 1.188.

Jean Paul de Bruijn gaat dus naar de volgende ronde, Joey de Kok mist zijn kwalificatie. De jonge Zeeuw had één prachtige opleving in de wedstrijd, toen hij in de tweede set uitging met 9 en die set won met 10-5 in 2 beurten. In de andere sets domineerde Jean Paul de Bruijn, die getergd was om te winnen en zijn slechte start van de poule goed te maken. ,,Ik ben de Masters slecht begonnen, om welke reden dan ook'', was zijn eerste commentaar. ,,De partijen liepen niet, ik had net 1 gemiddeld over twee partijen, dus het moest heel veel beter. En dat heb ik gelukkig laten zien tegen Joey, mijn leerling sinds jaren, die ik een mooie toekomst voorspel.'' De tweekamp had een feilloze start met sets in 4, 2 en 3 beurten (10-4, 5-10 en 10-1, voor de laatste winst had De Bruijn nog 9 beurten, waardoor zijn gemiddelde nog iets zakte, maar nog altijd net boven de twee was.

Jean Paul de Bruijn doet dus weer volop mee voor winst in de Masters, al benadrukte hij nog maar eens dat Dick Jaspers met zijn ongekende klasse de grote favoriet is. In het interview voor Ziggo Sport ging De Bruijn in op de ambities in zijn carrière. ,,Ik spiegel me helemaal aan Raymond Ceulemans, mijn grote voorbeeld als biljarter. Het is te hopen dat hij nog lang leeft en sterft in het harnas. Dat hoop ik zelf ook. Ik kan niet zonder biljarten en wil nog lang meedoen op een hoog niveau.'' Dave Christiani en Adrie Demming vochten in hun laatste poulewedstrijd een pittig gevecht uit. Christiani was al geplaatst, Demming, die zijn eerste Masters speelde in 2014, was al uitgeschakeld. Demming won de twee eerste sets, Christiani nam daarna een 2-1 voorsprong, maar de 53-jarige Demming vocht weer terug naar 2-2 in sets. De uiteindelijk winst was voor Christiani met 10-3 in 4, gemiddeldes 1.118 voor Christiani, 1.091 voor Demming.

Stand Poule A:
1 Dick Jaspers 4-1.836-9
2 Frans van Schaik 4-1.040-9
3 Raymund Swertz 2-1.024-6
4 Kay de Zwart 2-1.116-6

Poule B:
1 Glenn Hofman 4-1.529-7
2 Barry van Beers 4-1.953-6
3 Jean van Erp 4-1.596-5
4 Jeffrey Jorissen 0-1.294-7

Stand poule C:
1 Raimond Burgman 6-1.263-7
2 Jack Wijnen 4-1.076-7
3 Therese Klompenhouwer 2-0.905-6
4 Jerry Hermans 0-0.893-6.

Stand in Poule D:
1 Dave Christiani 6-1.520-10
2 Jean Paul de Bruijn 4-1.243-7
3 Joey de Kok 2-0.975-9
4 Adrie Demming 0-0.884-5.

 

Meer info over de KNBB Jumbo Masters 2023
Check altijd hier alle info & uitslagen, hier het meest recente uitzendschema van Ziggo Sport, en hier alle relevante links.

 

Barry van Beers, die een flitsende partij tegen Jean van Erp in een half uurtje uitspeelde en zich met Glenn Hofman plaatste uit de poule des doods

 

Glenn Hofman won zijn laatste wedstrijd van zijn teamgenoot Jeffrey Jorissen en werd winnaar van de poule des doods

 

De sfeervolle arena voor de slotdag van de kwalificaties

 

Dave Christiani, ongeslagen door de poulefase

 

Dick Jaspers had een povere start, maar schaarde zich met twee overwinningen weer 'gewoon' als topfavoriet bij de laatste 8

 

Jack Wijnen, de grote verrassing bij de beste acht van de Masters

 

Jean Paul de Bruijn mag na de winst op Joey de Kok zijn titel verdedigen in de knock-outs

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Ton Smilde

Driebanden Jumbo KNBB
Volg ons online