Biljarten, Werk & Privé: Andrea Hofman

Een portret van de bronzen medaillewinnares van het EK Driebanden

15 mei 2019

Het leven van Andrea Hofman verandert razendsnel. Eerst haar verhuizing vanuit Colombia naar Nederland. Zich de Nederlandse taal eigen maken, de Nederlandse cultuur, Nederlandse vrienden maken. Steeds beter worden in haar grote passie: driebanden. En terwijl dat proces nog volop gaande is, een bronzen medaille halen op haar eerste EK Driebanden ooit. Een bijzondere prestatie, op een moment dat ze haar leven steeds meer ziet verplaatsen van Nederland naar Korea.

Wij spreken Andrea op twee momenten. Eerst op het NK Driebanden Groot in Oosterhout in november 2018, en vervolgens direct na haar bronzen medaille het EK Brandenburg, begin mei 2019.

Gezien alle veranderingen, en om mentaal zo vrij mogelijk te kunnen spelen op het EK, vroeg Andrea om het interview pas te plaatsen na het EK.

Een gesprek dus in twee delen: deel 1 gedurende het NK, deel 2 direct na afloop van het succesvolle EK.

 

 

Deel 1: Omgaan met veranderingen

Het was op het NK Driebanden Groot in Oosterhout, november 2018, dat wij tussen de wedstrijden door kort spraken met Andrea Hofman. De Colombiaanse, getrouwd met één van Nederlands beste driebanders Glenn Hofman, heeft zich in no time de Nederlandse taal eigen gemaakt. En, voor het dames driebanden minstens net zo belangrijk: ook in het spel is haar vooruitgang onmiskenbaar. Zo haalde Andrea bij dit NK de derde plaats, en lijkt (op basis van huidig moyenne, leeftijd en groeipotentie) de tweede plek in Nederland open, achter regerend wereldkampioene Therese Klompenhouwer.

We pakten een stoel in de volgepakte Eekhoorn, en legden Andrea wat vragen voor.

 

 

Andrea, we keken vandaag op je LinkedIn en je staat daar als ‘industrial designer’. Wat is dat precies?

Momenteel is het meer grafisch ontwerpen. Posters, flyers voor bedrijven, ook eentje voor het biljarten. En ook logo’s, zoals het logo van mijn sponsor Benelux Biljarts.

 

Wat is het leukste aan je werk? En, wat vind je het leukste aan biljarten?

Ik kan creatief zijn in mijn werk. Dat is super! Ik heb geen stress als ik werk, het is fijn om dingen te ontwikkelen, te creëren. Wat ik van biljarten het mooiste vind: de adrenaline van competitie.

 

"Wat ik van biljarten het mooiste vind: de adrenaline van competitie"

 

Hoe combineer jij biljarten met werk en met privé?

Bijna ieder toernooi of competitieronde ben ik mee met Glenn. Dichtbij zijn bij een aantal van de beste spelers van Nederland is heel goed voor de ontwikkeling van mijn eigen spel. Het helpt bij het zien van patronen, het praten over het waarom van deze patronen, en deze dan ook zelf te kunnen oefenen en uitvoeren. Is allemaal prima te combineren met mijn freelance werk: de laptop gaat simpelweg mee. En wat betreft privé: Glenn en ik houden allebei van biljarten, dus dat maakt het gemakkelijk. :)

 

 

Kun je iets vertellen hoe je leefde in Colombia?

Ik mis mijn leven en mijn familie heel erg. Ik werkte in Colombia samen met mijn moeder en mijn vader. Zij hebben een groot bedrijf dat zich bezig houdt met ID: zaken als identificatie, biometrische documenten voor hotels. Zoals gezegd, het bedrijf is best groot: de tweede grootste van het land. Ik ontwierp logo’s die ook in productie gingen.

Mijn beste vriendinnen daar waren allemaal gek van biljarten. We speelden iedere zaterdagmiddag een toernooi. We waren met zijn allen zo gek van het spelletje dat we ook gingen kijken bij de World Games van 2013 in Cali, waarvan de keusporten een onderdeel zijn. Ik raakte toen in gesprek met Glenn, die mij later opzocht via Facebook.

 

"Ik mis mijn leven in Colombia en mijn familie heel erg"

 

Van Colombia naar Den Haag lijkt ons een hele grote stap. Hoe heb je dit ervaren? (Missen / Familie / Aanpassen)

De mensen zijn hier heel anders, maar meestal zijn ze wel erg aardig. De taal was het moeilijkste deel. Dan voel je je soms best alleen omdat je niet goed begrijpt wat er wordt gezegd en nooit echt een onderdeel bent. Ik heb veel moeten investeren, heb een cursus Nederlands gedaan met ook een examen, en heb vooral heel goed geluisterd om zo steeds beter te worden in de taal. Ik heb in Nederland ook opnieuw mijn rijbewijs moeten halen omdat die uit Colombia hier niet geldig was. Al met al heb ik echt een compleet nieuw leven op moeten bouwen en hoe fijn dit leven ook is, het proces ernaartoe viel bepaald niet mee.

 

 

Je bent inmiddels getrouwd met Glenn Hofman, één van Nederlands beste driebanders. Hoe is het leven als een driebanden koppel?

Superleuk! We praten over elke wedstrijd, over de tegenstanders, over de psychologie, over hoe het beste te concentreren voor een wedstrijd. Driebanden wordt voor mij nooit saai, ik vind alle aspecten ervan even leuk.

 

 

Sinds het vorige NK dat wij jou hebben zien spelen is je spel geweldig verbeterd: niet alleen zuiverder en ‘vaster’, maar ook creatiever. Hoe verbeter je jezelf?

Door constant te blijven werken aan mijn spelniveau, en door nog meer uren te maken aan de tafels dan ik nu doe. Door verder te werken aan verbetering van mijn mindset. Door nog beter in wedstrijden te wachten op mijn moment: patiently wait for your turn and not lose your mind. Elke week zie ik de besten van Nederland in actie, en krijg ik onder andere van Glenn hulp bij het steeds beter worden: waarom hier iets minder of meer effect, waarom de bal iets dikker nemen of juist niet, hoe de klos zo goed mogelijk vermijden, op welke wijze neem je ook de verdediging mee in je beslissingen.

 

"Elke week zie ik de besten van Nederland in actie, en krijg ik onder andere van Glenn hulp bij het steeds beter worden: waarom hier iets minder of meer effect, waarom de bal iets dikker nemen of juist niet, hoe de klos zo goed mogelijk vermijden, op welke wijze neem je ook de verdediging mee in je beslissingen"

Je moyenne van ruim boven .500 brengt je ook richting de nummer 2 plek in Nederland achter Therese. Wat zijn je ambities?

Tja, de beste van het land zal moeilijk worden omdat we hier de wereldkampioene hebben. :) Therese is zo ongelooflijk goed. Als ik in staat zal zijn structureel tweede van het land te kunnen worden achter haar zou dat al heel mooi zijn.

 

"Als ik in staat zal zijn structureel tweede van het land te kunnen worden achter Therese zou dat al heel mooi zijn"

Hoe zie jij de toekomst van vrouwen driebanden?

Ik zie de toekomst van het vrouwen driebanden heel erg positief in. Het niveau hier in Nederland is veel hoger dan in Colombia. In Korea zijn volop ontwikkelingen met toenemende competitie, en er komt langzamerhand meer prijzengeld beschikbaar wat het niveau verder omhoog zal helpen.

 

 

Je wordt al gesponsord door Buffalo, Benelux en Kimchi. Stel dat er een mogelijkheid is om full-prof te worden, zou je dit dan willen – en zo ja, hoe zie je dit voor je?

Ja, natuurlijk! Ik zou dit heel graag willen. Ontwerpen vind ik weliswaar super, maar met volledige focus bezig te kunnen zijn in het biljart past heel goed in ons leven, Dus, als het zou kunnen: ja, heel graag!

 

 

Deel 2: De weg naar de top

Het is ruim zes maanden later, en Andrea Hofman heeft Europa verrast met een bronzen medaille op het EK Driebanden, met als resultaat inmiddels een 17e plaats op de wereldranglijst. Andrea’s naam is zowel nationaal als internationaal steeds bekender, en het lijkt erop dat de weg naar de top open ligt. Maar: wil ze dat ook?

We leggen Andrea drie vragen voor: over de huidige situatie, wat er allemaal is veranderd in een half jaar tijd, en wat betekent dit voor haar ambities.

 

 

Andrea, er is veel veranderd sinds ons eerste interview. Bijvoorbeeld, de overgang van Glenn richting de PBA. Wat betekent deze overgang voor jullie? Zijn jullie nu constant in Korea, speel jij zelf ook, etc.? Welke veranderingen zijn er voor jou persoonlijk?

Ja klopt er zijn veel dingen veranderd sinds ons eerste interview. Maar allemaal heel positief. De nieuwe uitdaging van Glenn bij de PBA is een droom die uitkomt. Hij is al vanaf jongs af aan bezig met biljarten en krijgt nu eindelijk de kans om als echte professional te spelen.

Dit verandert uiteraard ook mijn persoonlijke situatie. We zullen vaak in Korea zijn, maar ik kan me geen betere plek voorstellen om mijzelf te kunnen ontwikkelen als biljartster. Bijvoorbeeld afgelopen maand was er een pré-event van de PBA. Het was indrukwekkend om te zien hoe professioneel ze daar te werk gaan en dat ze inzien welke waarde het vrouwen biljarten heeft om biljarten in generaal te promoten.

Er is zelfs een hele Ladies Tour in ontwikkeling, de LPBA. Daar zou ik graag aan meedoen!

 

"We zullen vaak in Korea zijn, maar ik kan me geen betere plek voorstellen om mijzelf te kunnen ontwikkelen als biljartster"

 

Je hebt net je eerste EK Driebanden gespeeld – met direct een bronzen medaille. Hoe tevreden was je? Wat ging goed, wat kon beter?

Het was een geweldige ervaring. Het was voor mij de eerste keer om op zo'n groot podium te spelen en om meteen een medaille had ik niet durven hopen. Uiteraard ben ik er heeeel blij mee. Ik heb altijd de rust bewaard in mijn hoofd en gewacht op mijn kansen. Er zijn nog heel veel dingen die ik kan verbeteren. Daar kan ik mooi aan gaan werken samen met mijn trainer Jean Paul de Bruijn die mij heel het toernooi heeft gesteund.

 

 

Smaakt deze bronzen medaille naar meer? Of, anders gezegd: zijn ten opzichte van ons eerste interview jouw ambities bijgesteld?

Ja er zijn zoveel dingen die ik kan verbeteren dat ik er heel erg naar uit kijk om meer te gaan trainen! En wie weet zit er wel een toekomst in als professioneel biljartster.

 

"Wie weet zit er wel een toekomst in als professioneel biljartster"

 

 

Eerdere artikelen in de Biljarten, Werk & Privé serie:

Sam van Etten
Raymund Swertz

 

Tekst: KNBB
Foto’s Andrea Hofman: ©Ton Smilde
Andrea met medaillewinnaars Brandenburg: ©Touch
Andrea portret: via Ladies First
Foto’s Andrea & Glenn: via Andrea & Glenn

Biljartspelers Hofman, Andrea Hofman, Glenn
Volg ons online