Biljarters strijden om twee keer goud op NK's

Twee keer zestien spelers, in de Excellentklasse en de Hoofdklasse, spelen dit weekend (20-22 januari) om de Nederlandse titels en de podiumplaatsen op Camping De Eekhoorn in Oosterhout. De winnaars verdienen niet alleen een geldprijs van 500 euro, ook een ticket voor deelname aan de World Cup in Veghel later dit jaar.

18 januari 2023

OOSTERHOUT - De nationale subtop in het driebanden, die net naast deelname aan de Jumbo Masters grepen, gaan komend weekend de strijd aan om de titels in de Excellentklasse en de Hoofdklasse. In de biljartarena van Camping De Eekhoorn in Oosterhout komen vrijdag, zaterdag en zondag (20-22 januari) twee keer zestien spelers in actie. De titelhouder in de Excellentklasse, Tom Beemsterboer, zal zijn titel niet verdedigen, Menno de Vries in de Hoofdklasse doet wel een gooi naar een nieuwe titel: het zou zijn derde in drie jaar zijn. De KNBB sectie driebanden organiseert op 4 en 5 maart voor het eerst ook het NK Premiumklasse voor de nummers 49 tot en met 64 van de ranking. Dat kampioenschap wordt gespeeld in Siebengewald, Noord Limburg.

Tom Beemsterboer won vorig jaar de finale van Paul Bruijstens, de Brabander die wel tot de deelnemers behoort in de Excellentklasse. Menno de Vries zegevierde in de Hoofdklasse in de finale tegen John van Essen, dezelfde finale als twee jaar geleden, dezelfde winnaar.

Sam van Etten, die twee jaar geleden winnaar was van de Excellent, komt niet in actie, omdat hij deze weken in Zuid Korea verblijft voor twee toernooien. Ook Huub Wilkowski, Volkan Cetin, Harrie van de Ven, Gerwin Valentijn en Erwin Kivits hebben zich afgemeld.

De twee winnaars krijgen een ticket voor deelname aan de World Cup in Veghel van 22-28 oktober. De loting voor de poules werd verricht na de Grand Prix van Rosmalen. De voorronden met vier poules van vier worden gespeeld naar 40 punten, de nummers één en twee plaatsen zich voor de knock-outs. De nummers 1, 2 en 3 worden beloond met 500, 300 en 200 euro.

De wedstrijdleiding is in handen van Paul Brekelmans en Hans de Bruin, die overigens zelf in actie komt in de Hoofdklasse. Jerry Hermans is de verantwoordelijke namens de organisatie in De Eekhoorn. Rolf Slotboom vertegenwoordigt de KNBB. De arbiters worden aangesteld door de Sectie driebanden.

De poule-indelingen:
Excellentklasse:

Poule A:
Nick Zuijkerbuijk, Veldhoven
John van der Stappen, Ede
Bert van Manen, Ede
Robert Koster, Lisse

Poule B:
Paul Bruijstens, Kaatsheuvel
Riny Zwiers, Oss
Michael Vink, Nieuwvliet
Rudy Gerritsen, Arnhem

Poule C:
Roland Uijtdewillegen, Veldhoven
Wilco van Wijk, Den Dungen
Peter Vlaar, Hoorn
Frits Broeders, Oosterhout

Poule D:
Jack van Peer, Berkel-Enschot
Henk Overmars, Andijk
Marnix de Kruijf, Woerden
Sander Jonen, Badhoevedorp

Hoofdklasse:

Poule A:
Berry Dallinga, Sluiskil
Wim van den Berg, Amersfoort
Menno de Vries, Budel
Reinier Burgemeester, Dordrecht

Poule B:
Jordy de Kruijf, Apeldoorn
Charles Mekes, Tilburg
Jan Viskil, Santpoort
John van Essen, Nieuwegein

Poule C:
Peter Heerkens, Tilburg
Albert Kooistra, Surhuisterveen
Frank Hommering, Hapert
Hans de Bruin, Utrecht

Poule D:
Peter Berndsen, Nieuw-Vennep
Wil Janssen, Groesbeek
Fred Driessen, Almere
Martijn Roefs, Leende.

Tekst: Frits Bakker

Foto Tom Beemsterboer en Menno de Vries (Paul Brekelmans)

 

Driebanden NK
Volg ons online