Boeiend gevecht in Eredivisie duurt voort

Eureka Billard koploper na winst bij Dallinga; vliegende start Christiani; briljant spel Coklu; Forthomme vecht zich langs nummer één van de wereld Jaspers; gevecht om play-off plaatsen

30 januari 2017

SLUISKIL/HAARLO - Het gevecht om het kampioenschap in de eredivisie driebanden, de Buffalo league, heeft de teams aan kop op scherp gezet. De botsing van de vier koplopers op deze 17e speeldag, tussen Dallinga.com en Eureka Billard (6-2 voor Eureka) en tussen HCR Prinsen en MC Breda (4-4) kreeg in beiden ontmoetingen een heerlijke climax. Dave Christiani (start met 11 tegen Caudron), Frédéric Caudron (finish met 11) en Roland Forthomme (eindsprint tegen Dick Jaspers met 8 en 2) waren de scherpschutters in de beslissende fase. Eureka Billard neemt de kop met één punt voorsprong op Medisch Centrum Breda. De twee koplopers treffen elkaar volgende week in Zundert. Dan speelt Eureka met Martin Horn als kopman. Dallinga ziet na het verlies in eigen huis geen titelkansen meer. HCR Prinsen is zeker in de opstelling van deze zondag een geduchte concurrent.

Dave Christiani zette bij een 4-0 voorsprong van Eureka op Dallinga in Sluiskil een vliegende start in tegen Frédéric Caudron met 11, 2 en 9 in de eerste twee beurten (22-8 in 3). Wie had verwacht dat Caudron was geklopt, kwam bedrogen uit. Christiani: ,,Ik maakte in de middenfase een paar kleine foutjes en hij profiteerde onmiddellijk. En op het eind bleek toch weer hoe ongelooflijk Caudron kan toeslaan. Je weet eigenlijk al dat hij elk moment kan uitspelen, hoe ver hij ook achter staat. Op 38-29 voor mij doet hij dat dus ook met een prachtige serie van elf. Ik kon gelukkig nog twee keer scoren in de nabeurt.''

Door die score was de winst van Eureka Billard al binnen, maar ook John Tijssens (start met 17-4 in 5 tegen Steven van Acker) sleepte nog een remise uit het vuur. De Belg kon gelijkmaken met drie. Voor de pauze was de basis gelegd door Ronny Brants tegen Patrick Vasseur (40-27 in 30) en Raimond Burgman tegen Jean Paul de Bruijn (40-33 in 26).

HCR Prinsen en MC Breda troffen elkaar in Haarlo ook in een wedstrijd op het scherp van de snede. Peter De Backer was op zijn allerbest tegen Peter Ceulemans, die hij op een stand van 9-9 in acht beurten met twee dodelijke series (13 en 8) op 31-9 zette. Het leidde uiteindelijk tot 40-20 in 20. Anno de Kleine maakte Raymon Groot ('Klein tegen Groot') zijn tegenstander voor de pauze tot een kansloze toeschouwer: 40-7 in 17 beurten. Barry van Beers versloeg Jelle Pijl met 40-27 in 24. Roland Forthomme sleepte met een prachtig slot nog een remise weg voor zijn team. De Belg keek de hele partij tegen Dick Jaspers tegen een achterstand aan (25-18 in 8, 36-30 in 19), maar kon met zijn zo gevreesde vechtlust de nummer één van de wereld overmeesteren met 8 en 2 in zijn twee laatste beurten: 40-36 in 21.

De hoogste score van het weekend kwam op naam van Murat Naci Coklu in de zaterdagavondpartij tussen Burgmans Biljarts en Bousema. In een eenrichtswedstrijd tegen Christian Rudolph speelde Coklu als kopman en aanvoerder van zijn team briljant van start tot finish: 40-11 in 10 beurten. Eddy Leppens haalde de finish in 16 beurten en bezorgde samen met Markus Galla zijn team een belangrijke 6-2 overwinning.

't Hartje/Van Wanrooy leek ook op weg naar winst tegen A1 Biljarts door winst van Jef Philipoom en Davy van Havere voor de pauze. Eddy Merckx (40-36 tegen Savas Bulut in 33) en Gerwin Valentijn (40-37 tegen Hakan Incekara in 34) trokken de score toch in evenwicht. Buffalo.nl bezegelde het lot van TOVV 2 met een 8-0 overwinning in Den Haag. Glenn Hofman (40-19 tegen Kay de Zwart) en Jean van Erp (40-21 tegen Sander Jonen) waren de beste winnaars in 23 beurten. TOVV/Royal Pro boekte een knappe overwinning tegen Team Eekhoorn (6-2). Birol Uymaz en Martin Spoormans waren de speerpunten met overwinningen tegen Frans van Kuyk (40-36 in 31) en Kurt Ceulemans (40-30 in 29). Frans van Schaik versloeg voor de pauze Kenny Miatton met 40-36 in 40), Jerry Hermans was de enige winnaar voor de Oosterhouters tegen Richard Bitalis (40-38 in 38).

Eureka Billard leidt de dans op vijf wedstrijden van het einde met 26 punten voor MC Breda met 25, HCR Prinsen met 21 en de drie belangrijkste achtervolgers, A1 Biljarts, Buffalo.nl en Dallinga met 20 punten. TOVV/Royal Pro volgt met 19 punten.

Tekst: Frits Bakker
Foto's Dave Christiani ©Stefan Osnabrug, Murat Naci Coklu ©Kozoom Korea

Buffalo Christiani, Dave Competitie
Volg ons online