Briljante Jorissen toch uit World Cup door sterke Turk

De derde dag van de World Cup leverde alleen succes op voor Barry van Beers. De Hagenaar Jeffrey Jorissen ging op miraculeuze onderuit tegen de Turk Kiraz na twee prachtige optredens. Therese Klompenhouwer sneuvelde op 1 matchpunt, Ludo Kools werd als derde Nederlander uitgeschakeld. Het dagverslag en de standen. Morgen, woensdag, keert Barry van Beers terug, Dick Jaspers speelt een dag later in het hoofgdtoernooi.

30 november 2021

SHARM EL SHEIKH - De World Cup arena nam na drie dagen afscheid van de laatste van vijf dames in het toernooi, die zonder te verliezen terug naar huis mocht. Jeffrey Jorissen en Robinson Morales werden met een dik/flink applaus beloond voor de beste wedstrijden (allebei 30 in 10) en de hoogste serie (18 voor de Colombiaan) op deze derde toernooidag. Dezelfde Jorissen was op de latere avond slachtoffer van een soort van koningsdrama: de Turk Tolgahan Kiraz onttroonde Jorissen met een miraculeuze eindrush. De Nederlander, die ook al de revelatie was van de World Cup in Veghel, kwam als invaller uit zijn eerste dag, maar had een wonderbaarlijke terugkeer in het toernooi. Jorissen startte met een glanzende 30-11 in 10 beurten in een partij tegen Berkay Karakurt, van wie hij een dag eerder had verloren. Het slot van die partij demonstreerde Jorissen zijn grote klasse met een serie van 8 en twee slotseries van 7 en 6.

De start van zijn volgende partij, tegen Tolgahan Kiraz, was nog imposanter: Jorissen begon met 0 en maakte in de tweede en derde beurt 11 en 10. De tussenstand van 21-4 leek ongenaakbaar, maar Kiraz, een lang niet onbekende Turkse speler, kwam fantastisch terug: eerst met 5, 8 en 2 naar 23-19 achter, maar na een onwaarschijnlijke terugval van Jorissen (4x 0, 4x 1) uiteindelijk naar een winst met 30-27 in 12 beurten. Het gevolg: Jorissen uitgeschakeld met 2 punten en 2.590 gemiddeld, Kiraz verdiend door met 4 punten en 2.000. ,,Ik kan mezelf eigenlijk niets verwijten, want ik heb er alles aan gedaan om te winnen en me te kwalificeren'', was het commentaar van Jorissen. ,,Maar het doet wel pijn om er zo uit te liggen.''

Drie Turken eindigden bovenaan in de dagranglijst: Tolgahan Kiraz voor Gökhan Salman en Ahmet Alp. Robinson Morales en Choong Bok Lee maakten de topvijf vol. In de top zestien eindigden verder drie Fransen: Jean Reverchon, Grégory Le Deventec en Gwendal Maréchal, nog een vierde Turk, Muhammed Cavusoglu, één van de vier Nederlanders, Barry van Beers, twee Koreanen en twee Colombianen, van wie Robinson Morales de prachtige serie van 18 maakte.

Therese Klompenhouwer, de wereldkampioene, verdween wat ongelukkig uit het toernooi. De Nederlandse startte met winst tegen Hakan Celik met 30-25 in 30 en streed met Gwendal Maréchal, het grote Franse talent, om een plaats in de volgende ronde. Twee keer kwam Therese terug uit een achterstand in de partij, in de laatste beurt, op 30-28, maakte ze gelijk van acquit: 30-30 in 22. De twee spelers eindigden gelijk in moyenne (1.153), de pech voor Therese was dat haar Franse tegenstander een betere serie had: 8 tegen 4. Zo eindigden twee Nederlanders, Klompenhouwer en Jorissen, op de plaatsen 1 en 2 van de verliezerspoule, maar voor de volgende sessie werden geen reserves toegelaten. Therese: ,,Ik had nog een kleine hoop dat er een speler uit zou vallen, maar dat lijkt helaas niet zo te zijn. Dan is het jammer. Ik kijk er met voldoening op terug, zeker die partij tegen Gwendal Maréchal, toch een groot talent bij de mannen. En als ik nu op drie toernooien achter elkaar kijk, vond ik Lausanne en Sharm El Sjeikh een blijk van goede vorm. Jammer dat Veghel iets minder was, vooral ook omdat ik een wildcard kreeg waar ik heel blij mee was.''

Ji Hun Ahn stuurt weer op een stuntje aan zoals in Veghel en versloeg in zijn poule de Fransman Kevin Vasseur en de Egyptenaar Ragay Henry. Gökhan Salman is terug van weggeweest en onderstreepte dat met een mooie overwinning tegen Salah Farouk: 30-7 in 11 beurten. Robinson Morales maakte de Egyptenaar Mohsen Fouda (ooit bedwinger van Eddy Merckx) met de grond gelijk: 30-3 in 10. De Nederlandse kampioen Ludo Kools werd uitgeschakeld door zijn verlies tegen Cavusoglu met 30-29. Kools miste de nabeurt. Barry van Beers speelt morgen, woensdag in een poule met Ji Hun Ahn en de Deen Dion Nelin. De Brabander maakte een degelijke indruk en wil zich in de volgende ronde nog verder verbeteren.

Jean Reverchon maakte een sterke indruk tegen Ronny Lindemann en Claus Maurer. Mauricio Gutierrez boekte ook zo'n overwinning met 30-3, maar dan in 19 beurten tegen Khaled Salem. Peter De Backer startte sterk met 30 in 18 tegen Soares, maar maakte een slippertje in de laatste beurten tegen Gerhard Kostistansky: 30-28 verlies. En dan was er nog zo'n derde 30-3 voor Ahmet Alp tegen de Egyptische thuisspeler Ahmed Emam in 19 beurten.

Het prettig warme Sharm El Sheikh mag zich al opmaken voor de laatste kwalificatie op weg naar het hoofdtoernooi met 32 spelers. Met twaalf poules starten woensdag (10.00) de spelers met het laatste, kostbare ticket als inzet.

Jung Han Heo is in die ronde de finalist van de World Cup in Veghel, Jacob Sörensen de sterspeler in de Duitse bundesliga deze week, Can Capak de toernooiwinnaar in Turkije, Dion Nelin, Roland Forthomme, Nikos Polychronopoulos en Antonio Montes gevreesde Europeanen, Javier Teran en Jose Juan Garcia uit Zuid-Amerika en Jun Tae Kim, halve finalist in Veghel, uit Zuid Korea.

De stand op dinsdag, derde dag:
1 Tolgahan Kiraz (Turkije) 4-2.000-8
2 Gökhan Salman (Turkije) 4-1.818-7
3 Ahmet Alp (Turkije) 4-1.764-7
4 Robinson Morales (Colombia) 4-1.666-18
5 Choong Bok Lee (Korea) 4-1.538-6
6 Jean Reverchon (Frankrijk) 4-1.304-11
7 Mauricio Gutierrez (Colombia) 4-1.304-6
8 Jose Maria Mas (Spanje) 4-1.124-6
9 Gerhard Kostistanski (Oostenrijk) 4-1.153-10
10 Dong Hoon Kim (Korea) 4-1.153-5
11 Barry van Beers (Nederland) 4-1.132-7
12 Grégory Le Deventec (Frankrijk) 4-1.090-8
13 Muhammed Cavusoglu (Turkije) 4-1.090-5
14 Ji Hun Ahn (Korea) 4-1.053-9
15 Gwendal Maréchal (Frankrijk) 3-1.153-8
16 Jan Ales (Tsjechië) 2-1.483-6

Reserves:
1 Therese Klompenhouwer 3-1.153-4
2 Jeffrey Jorissen 2-2.590-11
3 William Oh 2-1.380-14
4 Peter De Backer 2-1.234-6
5 Myeong Jong Cha 2-1.125-5.

De zestien poules voor de laatste kwalificatie op woensdag:

Poule A: Muhammed Cavusoglu, Grégory Le Deventec, Jung Han Heo

Poule B: Ji Hun Ahn, Dion Nelin, Barry van Beers

Poule C: Gwendal Maréchal, Dong Hoon Kim, Roland Forthomme

Poule D: Jan Ales, Gerhard Kostistansky, Nikos Polychronopoulos

Poule E: Peter Ceulemans, Jose Maria Mas, Pedro Gonzalez

Poule F: Michael Nilsson, Mauricio Gutierrez, Jun Tae Kim

Poule G: Rui Costa, Jean Reverchon, Mohamed Abdin

Poule H: Ahmed Abdallah, Choong Bok Lee, Antonio Montes

Poule I: Jacob Haack Sörensen, Robinson Morales, Can Capak

Poule J: Dustin Jäschke, Ahmet Alp, Wan Young Choi

Poule K: Jose Juan Garcia, Gökhan Salman, Arnim Kahofer

Poule L: Javier Teran, Tolgahan Kiraz, Chang Hoon Seo.

 

Tekst: Frits Bakker

Foto: Jeffrey Jorissen

Driebanden Jaspers, Dick Klompenhouwer, Therese
Volg ons online