Buffalo met glans door voorronden Europa Cup

Hagenaars winnaar in Athene, waar Glenn Hofman wint van Dick Jaspers

23 april 2017

PORTO - Twee caramboles verschil, één carambole tekort: kon het nog spannender in de laatste kwalificaties voor de Europacup driebanden voor clubteams die dit weekend op vijf verschillende plaatsen werden gespeeld. Vijf groepswinnaars plaatsten zich voor de finale in Porto: de voormalige Nederlandse kampioen Buffalo, de Belgen van BC Deurne, de Denen van BK Gröndal, de Fransen van CetSi Morangis en de Turken van Gunduz Spor. Het andere Deense team in de kwalificaties, BK Varde, plaatste zich als beste tweede met een fantastisch teammoyenne van 1.652.

Buffalo.nl speelde een voortreffelijke voorronde in Athene, waar het twee keer comfortabel won en alleen tegen de Grieken van Barrage Club gelijk speelden. Glenn Hofman schitterde met winst op Dick Jaspers, Jean van Erp, Jeffrey Jorissen en Herman van Daalen maakten het succes van het team compleet.

De Spanjaarden van Valencia grepen in Porcia op miraculeuze wijze naast een finaleplaats. Dave Christiani miste net één keer te veel tegen Arnim Kahofer. De remise die daardoor op het scorebord kwam, bracht de Belgen van BC Deurne na een spannend gevecht met Green Planet Gold op kop van de Italiaanse voorronde. En in het Franse Ronchin waren twee caramboles beslissend in de partij van BK Gröndal en Albert. Kurt Ceulemans werd verslagen door Tonny Carlsen (40-38). De Belg moest drie keer scoren voor de gelijkmaker, maar miste zijn tweede door een ketser. De Denen werden daardoor groepswinnaar voor het Franse Albert.

De Duitse poule in Bottrop kreeg een onverwachte ontknoping. Het superieure BK Varde werd in de laatste ronde verslagen door de Turken van Gunduz Spor. De koppositie wisselde in die laatste sessie: Gunduz werd groepswinnaar, BK Varde tweede. De Denen kregen na afloop de prijs van beste nummer twee op moyenne. Het prachtige totaal van 1.652 was meer dan voldoende voor de kwalificatie.

CetSi Morangis en Buffalo.nl plaatsten zich overtuigender als groepswinnaar. De Fransen boekten dankzij Eddy Merckx en Eddy Leppens de beslissende winst op De Goeie Queue en wonnen de andere twee partijen onbedreigd. Frédéric Caudron werd tweede met zijn team, maar kwam niet in de buurt van het moyenne van de beste runner-up. Buffalo.nl verrichtte in de laatste wedstrijd in Athene een meesterwerk door BSK Union te verslaan met de maximale 8-0. Zelfs het 'Hollandse' toptreffen op centrecourt leverde winst op: Glenn Hofman won met 40-38 van Dick Jaspers in 28 beurten. Jeffrey Jorissen was de beste winnaar in die laatste sessie: in 22 beurten.

De finale bij FC Porto moet het door de ontwikkelingen in de voorronden zonder een paar wereldtoppers doen. Dick Jaspers, Frédérick Caudron, Marco Zanetti, Jérémy Bury en Martin Horn grepen naast de kwalificatie. De finaleronde is van 8 tot en met 11 juni met FC Porto en de Turkse titelverdediger Gaziantepspor als geplaatste teams. Bij Porto spelen Dani Sánchez en Torbjörn Blomdahl, bij Gaziantepspor spelen Tayfun Tasdemir, Murat Naci Coklu, Can Capak en Gökhan Salman.

Poule Athene:
Buffalo.nl is de beste met 7 punten uit vier wedstrijden voor Barrage Club met 5 punten en BSK Union ook met 5 punten. Het beste gemiddelde is voor Buffalo met 1.103. FC Leca is vierde met 3 punten, Lausanne laatste met nul punten.

Poule Bottrop:
Gunduz Spor eindigt als koploper met 5 matchpunten en 18 partijpunten. Varde BK is tweede met 4 punten en eveneens 18 partijpunten. Het hoogste gemiddelde is voor Varde met 1.652. Bottroper BA eindigt als derde met 1.235. Michael Nilsson en Brian Hansen verliezen in de laatste wedstrijd tegen Gunduz van Murat Celik en Tolgahan Kiraz in 38 en 37 beurten. Beste partijen zijn de winst van Michael Nilsson in 10 beurten en van Brian Hansen in 12 en 14 beurten.

Poule Porcia:
BC Deurne, Club Billard Valencia en Green Planet Gold eindigen gelijk met vier matchpunten. De Belgen zijn poulewinnaar op partijpunten: Deurne 16, Valencia 15, Green Planet 14. Het hoogste moyenne is voor de Spanjaarden met 1.226. Hoogtepunten zijn de partij van Marco Zanetti tegen Claus Maurer (40-5 in 10) en Martin Horn tegen Claus Maurer (40-9 in 11). Jef Philipoom wint van Martin Horn met 40-35, Dave Christiani van Jérémy Bury met 40-36.

Poule Paiporta:
CetSi haalt de maximale winst tegen De Goeie Queue, Paiporta en BC Zürich. De Belgen worden met 6-2 verslagen met toppartijen van Eddy Merckx tegen Frédéric Caudron (14 beurten) en Eddy Leppens tegen Jean Paul de Bruijn (13 beurten). Tegen Paiporta wint Leppens in 15 beurten van Sergio Jimenez en Merckx met 40-38 van Javier Palazón. Cetsi haalt 1.440 gemiddeld, De Goeie Queue is tweede met 1.312, Paiporta derde met 1.337.

Poule Ronchin
De laatste wedstrijd beslist over poulewinst: BK Gröndal en Albert spelen met 4-4 gelijk, waarbij de krappe winst van Tonny Carlsen tegen Kurt Ceulemans de doorslag geeft. Peter Ceulemans wint van Dion Nelin met 40-33 in 28, Cédric Melnytschenko verliest ondanks een serie van 12 van Brian Knudsen met 40-30. BK Gröndal finisht met een algemeen gemiddelde van 1.146.

Poule-indeling Europacup (Porto, 8-11 juni 1017)

Poule A:
Gaziantepspor
BK Gröndal
Buffalo.nl
BC Deurne

Poule B:
FC Porto
CetSi Morangis
Gunduz Spor
Varde BK

Tekst: Frits Bakker
Foto ©Buffalo; viering groepsoverwinning in Athene

Buffalo Driebanden Europa
Volg ons online