Burgman deinst niet terug voor reputatie Jaspers

Twee beste Nderlanders in het Grand Prix circus treffen elkaar in finale: Raimond Burgman verslaat Dick Jaspers in finale in Rosmalen.

01 juni 2019

ROSMALEN - De enige Nederlandse biljarter die regelmatig wint van de wereldkampioen is Raimond Burgman. De manier waarop de 55-jarige routinier dat zaterdagavond deed tegen de twee jaar jongere Dick Jaspers was indrukwekkend en soeverein. In de finale van de Grand Prix van Rosmalen was Burgman in de slotfase met series van 8, 6 en 6 in de laatste zes beurten niet te stoppen voor Jaspers. De zege in de Grand Prix, de 14e in zijn carrière, was overtuigend en soeverein: 40-30 in 20 beurten. Burgman deinsde niet terug voor de reputatie van 's werelds beste.

Toen de ster van Burgman in de beslissende fase ging stralen, doofde het vuur langzaam bij Jaspers. De kraker tussen de twee eeuwige rivalen, die al zo'n dertig jaar tegen elkaar spelen, kreeg daardoor een verdiende triomfator. ,,Je staat tegenover de wereldkampioen, maar het voelt altijd als een soort Ajax-Feyenoord als wij tegen elkaar spelen'', typeerde Burgman de strijd om goud en zilver. ,,Ik heb naar mijn gevoel een supertoernooi gespeeld en heb goed en degelijk gescoord op de belangrijke momenten.''

 

 

De twee overblijvers na een lange dag van vier sessies gingen in de finale tot 14-14 in de 11e beurt keurig gelijkop. ,,We weten precies wat we aan elkaar hebben, dus was die eerste fase best verdedigend en een tikje voorzichtig'', zei Jaspers later. Burgman vulde aan: ,,Het was eerst een kwestie van aftasten, totdat één van de twee een opening vond om toe te slaan.'' Dat was in dit geval Burgman in de 14e beurt met een serie van 8 (24-19) en even later met 6 in de 17e beurt en een slotserie van zes in de 20e beurt.

,,Het was ontzettend knap wat Raimond deed'', bekende Jaspers later. ,,Ik liet op een gegeven moment een verschrikkelijke bal achter, maar hij scoorde met een fantastische losse band. Toen de kloof tien punten was, heeft hij me geen kans meer gegeven. Hij is absoluut de verdiende winnaar.'' Raimond Burgman toonde al snel zijn vorm met een ongeslagen reeks in de kwalificatie (1.904), versloeg daarna in de knock-out eerst Sander Jonen met 40-36 in 28, in de kwartfinale Barry van Beers met 40-25 in 20 en in de halve finale Jean van Erp met 40-27 in 32. Dick Jaspers versloeg in de kwartfinale Frans van Schaik met 40-27 in 27 en in de halve finale Dave Christiani met 40-27 in 26.

,,Ik speel al een tijdje op een hoog niveau'', keek Burgman terug op de periode, waarin hij onder meer met Dick Jaspers het WK in Viersen en het EK in Brandenburg speelde. Het waren de enige internationale optredens dit jaar voor de speler, die ooit dicht tegen de wereldtop aanzat. ,,Ik ga dit jaar geen World Cups spelen'', gaf hij aan. ,,We moeten eerst maar eens zien waar de ontwikkelingen allemaal toe leiden.''

Dick Jaspers: ,,Het gemis van internationale toernooien is Burgman in de nationale Grand Prix toernooien niet aan te zien. Hij is een speler die niet alleen prachtig kan biljarten, maar vooral ook graag zijn tegenstander controleert en hem perfect kan afstoppen. In eigen land is dat een sterk wapen. Dat zou hem in World Cups en andere grote toernooien niet zo goed lukken, omdat daar veel agressiever en aanvallender wordt gespeeld.''

In Nederland won Burgman vorig jaar twee Grand Prix-toernooien en stond hij in alle vier in de finale. In Rosmalen won hij de tweede van vier toernooien die dit jaar worden gespeeld. De top vier bestond behalve Burgman en Jaspers verder uit Dave Christiani en Jean van Erp. De verliezers in de kwartfinales waren Therese Klompenhouwer, na een sterk toernooi (onder meer een 40 in 21 tegen Volkan Cetin), Jeffrey Jorissen (die teleurstelde in zijn laatste partij tegen Jean van Erp), Frans van Schaik en Barry van Beers.

Het derde Grand Prix toernooi wordt gespeeld in Capelle aan den IJssel.

Tekst: Frits Bakker
Foto: Burgman en Jaspers ©Paul Brekelmans

Burgman, Raimond Driebanden Grand Prix
Volg ons online