Ceulemans-dagje in eredivisie op weg naar winterstop

De winterstop in de DKM Tools league ging zondagmiddag in met de elfde ronde: SIS Schoonmaak blijft de trotse leider met 5 punten voorsprong op twee rivalen. Drie Ceulemans telegen wonnen in één wedstrijd voor twee teams

04 december 2022

SLUISKIL/BERGEYK - Het was één van die dagen in de Nederlandse eredivisie met 3x een Ceulemans in één wedstrijd en de vierde, de allergrootste, aan de tafels in een ander biljartbolwerk. Raymond Ceulemans (85) ging met zijn team van Dallinga ten onder en werd zelf verslagen door een sterke Colombiaanse wereldreiziger: Robinson Morales. Twee kleinzonen en een zoon speelden voor twee teams in één wedstrijd en grepen alle drie de winst. De kleinste en de jongste, Bart Ceulemans (39) ontpopt zich als een laatbloeier, maakt een snelle, onverwachte progressie en kan inmiddels een gerenommeerde biljarter als Frans van Kuyk verslaan (40-27 in 27). Hij kon er de tegenstander (met Peter en Kurt) net niet genoeg pijn mee doen, omdat hij de enige winnaar was in het team van Burgmans Biljarts tegen Team Eekhoorn. Volgens grote broer Peter is die progressie van Bart geen toeval. ,,Ik kan niet zeggen dat hij een laatbloeier is, maar Bart heeft nooit veel getraind. Hij is altijd wel super gemotiveerd om goed te spelen. En inderdaad zit er nu opeens een groeicurve in. Op training krijg ik ook vaak klop van Bart.''

De elfde speeldag, de laatste voor de winter, liet nog maar eens een winnend team van SIS Schoonmaak zien tegen Bousema/JBScues met een sublieme Eddy Merckx tegen Martin Horn (40-23 in 16, serie 13), een bijna net zo sterke Raimond Burgman tegen Stefan Galla (40-10 in 18), Jean van Erp op winst tegen Johan Loncelle (40-38 in 24) en alleen Frans van Schaik als winnaar voor Bousema tegen Raymund Schwertz (40-36 in 28). Woonwonder en Cues&Darts bleven op vijf punten afstand van de koploper en herfstkampioen, Dekker/AP Sprundel en Zundert raakten een puntje verder achterop door een onderling gelijkspel.

Nick Zuijkerbuijk, een nog altijd jonge dertiger, die als jong talent te vaak een 'enfant terrible' werd genoemd, liet nog maar eens een glimp van zijn klasse zien in de wedstrijd met Cues&Darts tegen Dallinga. Hij speelde tegen Koen Saver en maakte in zijn eerste vijf beurten series van 10 en 8. De wedstrijd kende een vliegende start, maar was ook het snelst klaar van alle partijen die in deze eerste sessie werden gespeeld. Zuijkerbuijk won met 40-11 in 17, een ware demonstratie. De Colombiaan Robinson Morales, in de vroege morgenuren van Allicante naar Eindhoven gevlogen en morgen alweer op het vliegtuig naar de World Cup in Sharm El Sheikh, stond in diezelfde ronde glunderend aan de tafel tegen zijn grote idool Raymond Ceulemans. Het ging lange tijd gelijk op in die botsing, maar uiteindelijk demarreerde Morales met 11 en won de partij met 40-28 in 24. De verrassing in die wedstrijd tussen Dallinga en Cues&Darts kwam van Steven van Acker, overigens de enige winnaar in het team van Dallinga. De bescheiden Belgische amateur versloeg wel Ruben Legazpi, de recente nummer twee van het wereldkampioenschap, met 40-32 in 21.

Woonwonder handhaafde zich als tweede op de ranglijst door een comfortabele 8-0 in de thuiswedstrijd tegen Post Luchtkanalen. Ismail Yasin was opnieuw een leidende kopman met winst in 24 beurten, Frank Martens, Harrie van de Ven en Erwin Kivits finishten in 25, 33 en 37 beurten. Dekker Keukens en STZ Zundert deelden de winst, onder andere met een verrassende winst van Roland Uijtdewillegen tegen Barry van Beers (40-34 in 21), maar voor Zundert wel winst van Rik van Beers tegen Henk Blauwblomme (40-35 in 41). Dave Christiani liet een sterk optreden zien tegen Thorsten Frings: 40-37 in 22, Gerwin Valentijn klopte Francis Forton met 40-30 in 30.

J&F Auto's nam wat meer afstand van de laatste plaats door de 6-2 overwinning op A1 Biljarts/DPC met Glenn Hofman als beste winnaar (tegen Ronny Lindemann 40-20 in 16), Jeffrey Jorissen die Michael Nilsson versloeg (40-22 in 22) en Therese Klompenhouwer de betere tegen Cengiz Karaca met 40-32 in 35.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Peter, Bart en Kurt Ceulemans (Stefan Osnabrug)

 

Kozoom League Driebanden
Volg ons online