Chantal Arntz, een Limburgse outsider op NK dames

Therese Klompenhouwer, de vijftienvoudig kampioene, is natuurlijk de topfavoriete op het Nederlands kampioenschap driebanden voor dames, dit weekend in De Biljartacademie in Sittard. Wij spraken met een van de outsiders, Chantal Arntz, die een thuiswedstrijd speelt in Sittard.

 

04 januari 2023

SITTARD - De absolute topfavoriete is natuurlijk Therese Klompenhouwer, de 15-voudige titelhoudster op het Nederlands kampioenschap voor dames, dat dit weekend in De Biljartacademie in Sittard wordt gespeeld. De favoriete voor eigen publiek is Chantal Arntz, die in de thuisarena af en toe helpt in de bediening, een 42-jarige dame met horeca-ervaring en zevenvoudig deelneemster aan het NK. De echte Limburgse, woonachtig in Susteren, hoopt op een stuntje: de kwalificatie overleven en het hoofdtoernooi met zestien speelsters halen. Chantal Arntz beseft ook voor dit NK maar al te goed dat ze geen hoogvlieger is, zoals Therese Klompenhouwer en Karina Jetten. ,,We spelen dit NK nu voor de tweede keer in ons lokaal in Sittard. Dat motiveert me extra, want ik speel een thuiswedstrijd. En ik heb één keer hiervoor bijna de laatste acht gehaald. Dat zou geweldig zijn. Ik heb wat meer getraind dan anders, dus ik hoop op een heel mooi toernooi voor mezelf'', zegt de Limburgse, die een baan heeft in café Nooit Gedacht met een terras in Montfort, waar een vriendin de eigenaresse is.

Biljarten doet ze al heel lang, Chantal Arntz, die in Susteren negentien jaar samenwoont met Martien Kok en twee kinderen heeft. Jaren geleden begon ze met poolbiljarten in 1997, maar ze stapte in 2003 over naar de KNBB en ging na een telefoontje van Paul Brekelmans, de huidige Sectievoorzitter, acht jaar geleden driebanden spelen. ,,En nu sta ik dus al voor mijn zevende NK, waarvan onder andere twee in Mariënberg, twee in Oosterhout en nu het tweede in Sittard.''

Ze speelt nu acht jaar driebanden op groot biljart, in La Plaza in Brunssum en later dus ook in De Biljartacademie. ,,Ik ben ruim drie jaar lid in de Biljartacademie, vanaf het moment dat het daar is geopend. Nu speel ik nog alleen vrij spel daar, volgend jaar ga ik driebanden spelen in de derde divisie. Dat doe ik nu met Heinz Jacobs, Ton Krichel en Karel de Roy van Zuydewijn in La Plaza.''

 

 

Het gemiddelde schommelt zo rond de 0.400, soms is het wat meer, soms ook wat minder, afhankelijk van de vorm en hoe het spel loopt. ,,Ik zit op dit NK in een poule met Jetty Beersma, Petra Lips en Janine Verkerk. Daar hoop ik doorheen te komen.'' Het NK, zo verzekert Chantal, is een toernooi waarin vriendschap belangrijk is. We gaan allemaal heel erg goed met elkaar om. Daaruit is zelfs ook een vriendenclub ontstaan, waarmee we minstens één keer per jaar een toernooi spelen: Petra Lips, Cynthia van Peer, Sylvia Eckel, ikzelf, de mannen en de broer van Sylvia. Eerst speelden we mee in het Crazy Diamonds toernooi, later zijn we zelf een wedstrijd 'Zuid tegen Noord' gaan organiseren in Hotel Pot in Groenlo. Dat doen we nu al een zestal jaren.''

,,Ik ben niet zo'n trainingsbeest'', vertelt Chantal, ,,maar nu heb ik er wat meer aan gedaan, omdat ik wil proberen iets hogerop te komen.'' Zo traint ze wel eens een partijtje in De Biljartacademie met Mark Janssen en vorige week nog met Karina Jetten. En overigens heeft Chantal Arntz ook een aardig palmares: Nederlands kampioene in het vrij spel in Woubrugge in 2016 tot 5.00 gemiddeld en derde op het NK dames driebanden klein in 2020.

En nu we het toch over een buitengewoon sportieve dame hebben: Chantal Arntz rijdt ook nog paard en is lid van de Schutterij in Grevenbricht, waar ze wedstrijden doet in buksschieten.

De informatie over het Nederlands kampioenschap van dit weekend:
Vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 januari in De Biljartacademie, Handelsstraat 34 in Sittard.
Programma start vrijdag, zaterdag en zondag om 11.00 uur. Zondag is de finale om 15.00 uur (live op Kozoom).

De zeven geplaatste speelsters voor het Nederlands kampioenschap in De Biljartacademie in Sittard

Therese Klompenhouwer, Nijkerk
Karina Jetten, Visé, België
Gerrie Geelen, Krimpen aan de IJssel
Monique van Exter, Lelystad
Daisy Werdekker, Tilburg
Mirjam Pruim, Almelo
Joke Martijn, Leiden

De voorronden worden vrijdag gespeeld met zestien speelsters, van wie 9 speelsters zich voegen bij de zeven geplaatste speelsters.

Poule A:
Jetty Beersma, Almelo
Petra Lips, De Kwakel
Chantal Arntz, Susteren
Janine Verkerk, Stolwijk

Poule B:
Joke Breur, Terneuzen
Ineke Kooistra, Amsterdam
Nynke Kuindersma, Heerenveen
Hanny Hultermans, Dongen

Poule C:
Gerrie Wierstra, Voorthuizen
Sabine Bakker, Grootebroek
Natasja Damen, Haaksbergen
Cynthia van Peer, Oud Gastel

Poule D:
Pauline Beersma, Almelo
Sylvia Eckel, Hansweert
Esme Willems, Bergen op Zoom
Andrea Hofman, Den Haag.

Tekst: Frits Bakker
Foto Chantal (Ton Smilde)

 

Dames KNBB NK
Volg ons online