Cisse Forton de enige Belg die overleeft, Oranje's onderuit in Turkije

Met het biljarten wilde het nog niet lukken voor de Nederlanders op de eerste dag van de World Cup in Ankara. Het was een dag van wennen, aanpassen en uiteindelijk niet kunnen overleven op de openingsdag. Morgen, dinsdag, komt weer een contingent van Nederlanders in de Turkse arena.

21 februari 2022

ANKARA – Hij wist niet wat hij zag, Francis Forton (bijnaam Cisse), toen hij maandagmorgen aan zijn eerste partij voor de World Cup in Ankara moest beginnen. ,,Ik rekende op een wedstrijd tegen een Belg, maar opeens kwam er een Turk in de arena’’, verbaasde Cisse zich over een onverwachte tegenstander. ,,Ik ben direct naar de wedstrijdleiding gelopen en heb gevraagd: wat is dit nu?’’

Cisse kreeg te horen dat Peter Willems, ook een Belg, twee dagen geleden al had afgezegd, maar de Turkse organisatie was vergeten dat mee te delen aan Francis Forton. Met een lichte tegenzin startte hij de partij, allebei met een matige start (9-8), maar toen pakte de Turk, Erol Karahancer, uit met een geweldige serie van 11. Het scorebord stond na die beurt op 19-10 in 11. ,,Ik heb veel moeten knokken om nog mijn kans te pakken’’, glimlachte Forton na de partij. ,,Het slot kwam met een gelijke score, ik maakte uit met 4, 3 en 2, hij stond op 27, maakte er twee en miste zijn laatste punt in de nabeurt.’’

De enige winnende Belg in het schema van deze openingsdag (30-29 in 31) kwam met de schrik vrij, want hij won ook zijn tweede wedstrijd tegen een Turk die in Duitsland woont: Berkulay Gonguoglu, 30-14 in 25. En Francis Forton mocht na die twee zeges door naar de volgende ronde.

Hij rekent erop een paar dagen te overleven, want de 59-jarige Francis Forton uit Brussel (volgende maand wordt hij 60) is geen onbekende in het World Cup circuit. In de BWA jaren won hij zelfs een World Cup in Athene in 1996 met winst in de halve finale tegen Theriaga en in de finale tegen Christian Rudolph. ,,Ik stond na die World Cup zelfs 5e op de wereldranglijst na spelers als Dani Sánchez en Dion Nelin.’’

Francis Forton was de nummer acht van de dagranschikking op de eerste toernooidag. De koploper was de Fransman Pierre Soumagne met 4 matchpunten en 1.578, met de hoogste serie van de dag: 12. Hij werd gevolgd door twee Turken, Hayri Altunsaslar en Murat Celik, de Fransman Vahit Kunt en de Koreaan Bong Jo Hwang. Twee jonge biljarters kwamen ook de eerste dag door: de Duitser Tobias Bouerdick en de Oostenrijker Nikolaus Kogelbauer.

Pierre Soumagne, terug van een korte PBA periode, versloeg in zijn groep eerst zijn landgenoot Joel Switala met 30-17 in 27 en schitterde in zijn tweede partij tegen de Turk Salih Kemal Kalkin met 30-11 in 11 beurten (serie van 12 in de 7e beurt voor een pauzestand van 25-7. Gerhard Kostistansky, een andere speler met een World Cup verleden, startte met verlies tegen de Fransman Patrice Pinard (30-25 in 28), maar won zijn poule op gemiddelde.

Bekende spelers die werden uitgeschakeld zijn de Spanjaarden Carlos Crespo en Sergio Jimenez en de Koreaanse dame Jieun Han. Jimenez mag als beste reservespeler mee naar de volgende dag.

Enkele interessante poules voor dinsdag:

Poule D: Sam van Etten, Gülsen Degener, Nikolaus Kogelbauer

Poule F: Berkay Karakurt, Volkan Cetin, Tobias Bouerdick

Poule I: Francis Forton, Myeong Jong Cha, Ilbay Dagdelen

Poule J: Grégory Le Deventec, Serdai Bas, Temel Kaptanoglu

Poule L: Omer Karakurt, Herbert Szivach, Bong Joo Hwang

Tonny Carlsen, Bart Ceulemans, Vahit Kunt

Murat Tüzül, Murat Celik, Sergio Jimenez

Poule P: Pierre Soumagne, Jamai Soboh, Manuel Sousa.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Francis Forton (Melis Kantarci)

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Driebanden World Cup
Volg ons online