Climax World Games eindigt in Europa versus Colombia

Dick Jaspers treft na eclatante overwinning in kraker tegen Torbjörn Blomdahl nu in halve finale Eddy Merckx; de winnaar speelt de finale tegen één van de twee Colombianen

16 juli 2022

BIRMINGHAM - Twee Europeanen uit de lage landen en twee Colombianen strijden zaterdag en zondag om het goud op de World Games in Birmingham, Alabama. Dick Jaspers en Eddy Merckx treffen elkaar in de eerste halve finale van het driebanden in het Sheraton hotel, de Colombianen Jose Juan Garcia en Pedro Gonzalez spelen om de andere finaleplaats. De wedstrijden worden voor het eerst op dit wereldpodium live uitgezonden.

De halve finales zijn:
Dick Jaspers-Eddy Merckx (zaterdag 9.00 in Alabama, 16.00 in West Europa)
Jose Juan Garcia-Pedro Gonzalez (11.30 Alabama, 18.30 in West Europa).
De verliezers spelen later op de zaterdag voor de derde plaats op het podium. De finale is zondag om 10.00 (Alabama), 17.00 in West Europa.

Dick Jaspers speelde zich in de finale door winst tegen Torbjörn Blomdahl met 40-20 in 21 beurten. Eddy Merckx versloeg Dani Sánchez in een enerverende partij met 40-38 ook in 21 beurten. De eerste Colombiaan die zich in dat finale gezelschap speelde was Jose Juan Garcia. De jonge Colombiaan, voormalig wereldkampioen bij de junioren, versloeg Quyet Chien Tran, de sterspeler uit de eerste kwalificaties met 40-26 in 22 beurten. Pedro Gonzalez, de kampioen van zijn land, versloeg in de laatste kwartfinale de Japanner Kouji Funaki met 40-24 in 22.

Dick Jaspers ging in de partij met de twee meest gelouterde spelers Torbjörn Blomdahl in het eerste part al snel naar een marge van 20-10 en liep kort na de pauze soeverein naar 36-16 met een serie van negen, waarop de Zweed (vijf missers in de laatste beurten) geen antwoord kon vinden.

Eddy Merckx en Dani Sánchez troffen elkaar in een prachtig gevecht met voortdurend wisselende kansen. De Belg vocht zich twee keer terug uit een achterstand en greep in een fantastisch slot de overwinning. De Spanjaard was de beste starter met een 9-1 voorsprong, maar Merckx kwam al snel terug met een serie van 10 (11-9) en bouwde die marge zelfs uit naar 25-17. Daarna was het weer de beurt aan Sánchez om toe te slaan, eerst met een serie van 11 en even later uitlopend naar 31-26.

In de beslissende fase werd het eerst 33-32 en even later 36-32 voor Sánchez, maar greep Merckx de winst met een sterk eindschot: op 38-38 ging de kleine Belg met twee winnende punten naar de zwaar bevochten 40-38.

Jose Juan Garcia versloeg Quyet Chien Tran, de beste Aziaat in het toernooi, waarin de enige Koreaan, Seo, al in de eerste selectie werd uitgeschakeld door Blomdahl. Quyet Chien Tran schitterde in een toppartij tegen Javier Teran, maar was tegen Jose Juan Garcia geen schim van de speler uit die eerste ronde.

De Vietnamees ging nog wel voortvarend van start met 4, 7 en 1 (12-4 in 3), maar werd overvleugeld in het vervolg van de partij, waarin hij nauwelijks meer tot scoren kwam. De Colombiaan profiteerde dankbaar van de slechte dag van Tran na 20-19 (17 beurten) en ging naar de finish met serietjes van 2, 3 en 4 voor een eindscore van 40-26 in 22.

Pedro Gonzalez bestookte de Japanner Kouji Funaki, in de vorige ronde de bedwinger van Marco Zanetti, met kleine series in het middelste deel van de wedstrijd. De Colombiaan startte met 10 in 4, liet zijn tegenstander terugkeren door vier missers op rij, maar kreeg een voorsprong door vier serietjes van drie en één van vier, waar de Japanner zich liet aftroeven (32-20 in 17). Met een laatste 'vijf' voor de finish ging de winst met 40-24 in 22 naar de Colombiaan, die met Huberney Cataño ook al schitterde met een tweede plaats op het WK voor landenteams in Viersen.

 

Eddy Merckx versloeg Dani Sánchez in een prachtig gevecht

 

Dani Sánchez, de drievoudig kampioen, werd uitgeschakeld door Eddy Merckx

 

Dick Jaspers staat in de halve finale tegenover Eddy Merckx

 

De halve finale & finale volgen?

The Olympic Channel is live streaming The World Games and billiards will feature on July 16 and July 17 when the finals take place. A full streaming schedule and links are at https://www.theworldgames.org/pages/twg2022streaming. The match schedule, results, and live scores are at esnooker.pl  
 
Follow @wcbsbilliards on social media for full coverage of the billiards program from our team in Birmingham, Alabama.

Livescores: https://twg2022.com/results/

 

Tekst: Frits Bakker
Tekst volgen World Games: WCBS
Foto’s: DBU/Touch
Uitgelichte foto: WCBS

Driebanden Jaspers, Dick World Games
Volg ons online