Cultuurclash in Vegas: Zuid Europa-Zuid Korea

De World Cup in Las Vegas krijgt een slotdag (vandaag, zaterdag) zonder Dick Jaspers en de Belgen Eddy Merckx en Peter Ceulemans, die vrijdagavond werden uitgeschakeld. Zuid Europa en Zuid Korea beslissen over de podiumplaatsen: Jun Tae Kim tegen Haeng Jik Kim, Marco Zanetti tegen Tayfun Tasdemir.

04 maart 2023

LAS VEGAS – De matchroom van het luxueuze hotel in Las Vegas maakt zich op voor een slotgevecht tussen twee Zuid Europeanen en twee Zuid Koreanen. In het beroemde gokparadijs, midden in de woestijn, treffen eerst de Koreanen Haeng Jik Kim en Jun Tae Kim elkaar om 11.00 uur (zaterdagavond 20.00 in West Europa, zondagmorgen 4 uur in Seoul), gevolgd door de Turkse wereldkampioen Tayfun Tasdemir en de Italiaan Marco Zanetti om 13.30 (22.30 West Europa, 6.30 in Seoul). Alle Zuid Amerikanen, Vietnamezen, Nederlanders, Spanjaarden, Belgen, Duitsers en Afrikanen zijn al uitgeschakeld voor het podium en mogen toekijken.

Het meest spectaculair in de kwartfinales was vrijdagavond/nacht de partij tussen Marco Zanetti en Eddy Merckx. De snelle opening van Zanetti met 7 gaf hem gelijk een voorsprong, aan het eind schitterde de sterk spelende Italiaan met een eindsprint van 16, waardoor Eddy Merckx, die een hoogste serie van 4 had, kansloos was: 40-33 in 19/18 beurten.  Ook in de andere drie partijen voor de kwartfinales was het verschil tamelijk groot. Jun Tae Kim won zelfs met 50-23 van Torbjörn Blomdahl in 18/17 beurten met voor Blomdahl een hoogste serie van 5.

Haeng Jik Kim had een iets betere start dan Myung Woo Cho in het interessante Koreaanse gevecht. De nummers 10 en 13 van de wereldranglijst, van wie Myung Woo Cho de laatste (en zijn eerste) World Cup in Sharm El Sheikh won, hielden elkaar in evenwicht tot 23-20 in 10. Haeng Jik Kim sprintte met series van 5,5 en 8 naar de eindstreep, Cho viel stil en eindigde op een riante marge van 50-29. De laatste Turk in deze World Cup, Tayfun Tasdemir, stond tegenover de laatste Vietnamees, Duc Anh Chien Nguyen, scoorde een 5 en een 8 in de eerste tien beurten (17-13), hield een marge van ruim tien punten en finishte tegen de afgetroefde Vietnamees met 50-30 in 27 beurten.

Het traject voor die kwartfinales, met de beste 16, gaf nog een beste Myung Woo Cho te zien tegen zijn geroutineerde landgenoot Jung Han Heo. De jongste van de Koreanen sloeg een kloof met 9, bouwde die later uit met 13 en zegevierde riant met 50-32 in 19. De Vietnamees Phuong Vinh Bao vond zijn Waterloo na een prachtig toernooi, waarin onder meer Dick Jaspers zijn klasse moest erkennen. De Vietnamese clash tussen Duc Anh Chien Nguyen en Vinh Bao was voor de voormalig student een brug te ver. Hij werd gevloerd met 50-43 in 38 beurten. Die ronde was ook het eindstation voor Dani Sánchez, die na een zwakke start van beide (13-10 Sánchez in 10) in het mes van Kim liep. De Koreaan maakte de partij af met 6, drie keer 4 en 13 in de 15e beurt en een lange aanloop naar de uiteindelijke finish: 50-31 in 28/27.

Torbjörn Blomdahl, die nog zo meedogenloos was voor Tran, werd in deze ronde zelf geslachtofferd door Jun Tae Kim. De Zweed zei later: ,,Ik was een paar keer gelukkig, bijvoorbeeld toen ik me kwalificeerde met 1 keer winst en 2 keer verlies. Ik ben gelukkig met mijn gemiddelde, niet met de partij tegen Jun Tae Kim, omdat ik niet echt defensief kon spelen. Ik liet altijd goede posities achter, in tegenstelling tot de partij tegen Tran.’’

Marco Zanetti velde het vonnis voor Martin Horn in een langdradige wedstrijd, waarin de Duitser drie keer 0 en drie keer 1 scoorde in zijn laatste zes beurten: 50-41 in 36. Eddy Merckx had de grootste marge van die acht partijen tegen Jeong. De Koreaan werd ver achtergelaten met 50-13 in 24.  Peter Ceulemans, de tweede Belg nog in die fase, had geen verhaal tegen Jun Tae Kim, die hij na een zesje in de tweede beurt moest loslaten en na zijn puike vorm in de vorige partijen niet meer kon bedreigen. Tayfun Tasdemir won het Turkse gevecht met zijn landgenoot Berkay Karakurt (50-38 in 24).

Tekst Frits Bakker

Foto Peter Ceulemans (Stefan Osnabrug)

 

 

 

 

 

 

 

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online