Dani Sánchez winnaar Supercup na winst op Jaspers

Spaanse wereldkampioen ook verkozen tot Speler van het Jaar 2016

05 maart 2017

ANTWERPEN - De twee hoofdprijzen na een avond in het Hilton hotel in Antwerpen gingen aan Dick Jaspers voorbij. De Nederlander stond zaterdagavond in de wedstrijd om de Supercup tegen Dani Sánchez met lege handen na een onwaarschijnlijk boeiende partij: Jaspers verloor in de derde serie van de shootout met 2-1. Dani Sánchez won ook de verkiezing voor de Speler van het Jaar in 2016.

De volle arena van het Hilton hotel in Antwerpen beloonde de Spanjaard aan het eind van de zaterdagavond met een daverend applaus. De 43-jarige Sánchez, regerend wereldkampioen driebanden, bekroonde een superjaar (2016) met de overwinning in de Supercup en de verkiezing tot Speler van het Jaar. Het was voor de derde keer in zijn carrière dat Sánchez de dubbel opeiste in de sport waarin hij vorig jaar voor de vierde keer wereldkampioen werd. ,,Het jaar kon geen mooiere bekroning krijgen'', glunderde de Spanjaard voor een galapubliek van zo'n vijfhonderd toeschouwers.

Het succes van de kleine Catalaan, een fervent supporter van Messi, Barcelona en Nadal, kondigde zich al aan in de World Cups en kreeg een eerste hoogtepunt tijdens het WK in Bordeaux. Daar versloeg Sánchez de aankomende Koreaanse ster Haeng-Jik Kim in de finale. Zaterdagavond, op het Supercupgala in Antwerpen, stond hij eerst tegenover Dick Jaspers (de World Cup winnaar) in de strijd om de Supercup en moest Sánchez concurreren met Frédéric Caudron en Dick Jaspers in de verkiezing Speler van het Jaar. Beide keren kwam de Spanjaard als glorieuze winnaar tevoorschijn.

Het supersnelle gevecht om de Supercup, in korte setjes van zeven caramboles, kreeg een scenario dat de kijkers in de arena tot het eind bleef boeien. Dani Sánchez nam in de partij naar vier gewonnen sets een 3-0 voorsprong op Jaspers (7-5, 7-5 en 7-0), maar in plaats van een snel vonnis, binnen een half uur, vocht de Nederlander zich terug. De drie volgende sets gingen naar Jaspers (7-1, 7-2 en 7-2), waarna de beslissing moest vallen in de laatste set met gelijke beurten.

Voor de tweede keer in de 13-jarige historie van de Supercup, net als in 2005, toen Dani Sánchez en Frédéric Caudron elkaar troffen, moest de winnaar na een gelijke score in die laatste set (7-7) met penalty's worden aangewezen. De zogenaamde shoot-out voerde de spanning verder op.

Sánchez scoorde eerst drie keer van acquit, Jaspers maakte met drie gelijk. De Spanjaard startte in de tweede sessie met twee en weer kwam Jaspers niet verder dan de acquit en de gelijkmaker. De kopstukken van de avond gaven de apotheose een gouden randje, maar uiteindelijk bleef Sánchez het meest koelbloedig. Twee keer scoren was voldoende, omdat Jaspers zijn tweede carambole, 'met links' gespeeld, miste. De eerste hoofdprijs van de avond (€5000 en een diamanten speldje) ging naar de Spanjaard.

"Ik had een snelle winst voor het grijpen, maar kon het daarna niet afmaken'', zei Sánchez later. Ludo Dielis, de organisator van het gala: ,,We Sánchez, de wereldkampioen, zien sterven op zijn stoel.'' Dick Jaspers, geroemd om zijn sterke come-back, bekende: ,,In de spanning aan het eind heb ik een paar kostbare missers gemaakt. Dat heeft me de wedstrijd gekost.''

Voor de verkiezing van Speler van het Jaar waren aanvankelijk vijf spelers genomineerd: Dani Sánchez (Spanje), Dick Jaspers (Nederland), Frédéric Caudron (België), Jérémy Bury (Frankrijk) en Haeng-Jik Kim (Korea). De punten werden gegeven door de bonden en de spelers uit de top vijftig van de wereldranglijst. Van de vijf kanshebbers bleven er op de slotavond drie over: Sánchez, Caudron en Jaspers. Het verschil tussen de drie in de eindronde was minimaal. De Spanjaard werd winnaar met 165 punten voor Caudron met 141 en Jaspers met 133.

De hoofdprijs was opnieuw een cheque van €5000 en een trofee in de vorm van een biljartkeu, belegd met 600 diamanten met een waarde van 50.000 euro. De speler die de trofee drie keer wint binnen vijf jaar wordt de definitieve eigenaar.

De avond in het Hilton hotel werd besloten door de altijd weer spectaculaire magic show van Semih Sayginer.

 

Tekst: Frits Bakker

Foto: Ton Smilde/Kozoom

Driebanden Initiatieven Internationaal
Volg ons online