Dave Christiani heeft vliegende start voor Nederland

Europees kampioenschap voor landenteams van start in Antalya: Nederland met twee teams, maar zonder Dick Jaspers.

14 februari 2020

ANTALYA - Het Europees kampioenschap voor landenteams is vrijdagmorgen in Antalya van start gegaan met zeven poules van drie teams en één poule van twee teams: het eerste Zweedse team met Torbjörn Blomdahl en het eerste Deense team met Dion Nelin en Jacob Sörensen. De kwalificaties, die worden gespeeld naar 30 caramboles in sessies met acht teams, voelen vanaf de eerste start als knock-outs. Verliespartijen of zelfs remises kunnen gelijk fataal zijn voor de overlevingskansen. De beste start op de eerste dag was van de Nederlander Dave Christiani, die won van de Turk Can Capak met 30-17 in 11 beurten en een slotserie van 13. De Deen Lars Dunch deed het in de volgende ronde nog iets beter met 30-10 in 10 beurten tegen Jan Ales met een serie van 14.

Torbjörn Blomdahl won van Dion Nelin met 30-27 in 23. Jacob Sörensen trok in de andere partij de stand gelijk door winst op Michael Nilsson (30-19 in 19). Nikos Polychronopoulos en David Pennör met Griekenland tegen Zweden 2, hadden een vliegende start met beide een serie van 11 in de eerste drie beurten. De Griek won de partij met 30-18 in 14 beurten.

De meest opvallende poule is met het eerste Belgische team (Merckx/Forthomme), het tweede Turkse team (Tasdemir/Capak) en het tweede Nederlands team (Christiani/Van Erp). Daarin eindigde de eerste wedstrijd tussen de Turken en Nederlanders in een gelijke score: Christiani versloeg Capak, Tasdemir versloeg Van Erp op één carambole. De Zweden met Blomdahl en Denen met Nelin spelen dubbel tegen elkaar. De winnaar plaatst zich voor de laatste acht.

Bij Nederland 1 en Duitsland 1 spelen Dick Jaspers en Martin Horn niet mee. Beide spelers willen zich concentreren op de World Cup, die onmiddellijk volgend op dit Europees kampioenschap wordt gespeeld.

Dave Christiani realiseerde zich na zijn sterke opening hoe kwetsbaar zijn team is in de zware poule met de Turken en de Belgen. ,,Het wordt nog een moeilijke tweede partij tegen de Belgen. Jammer dat Jean (van Erp) zijn laatste carambole in de nabeurt niet maakte tegen Tasdemir, want met een gewonnen partij hadden we er beter voorgestaan.''

De Nederlander, die één keer eerder, ook met Jean van Erp voor zijn land speelde op een EK, hield een goed gevoel over aan zijn start. ,,Ik vertrok al met 15 in 4, had even een kleine terugval, maar maakte uit met 13, waarvan de laatste overigens een geluksbal was.'' Met zijn team speelt hij morgenochtend tegen de Belgen. ,,Ik heb mijn vrouw Daisy meegenomen, maar helaas is het geen weer om in de zon te liggen. Het is koud in Antalya en het regent vrijwel elke dag.''

Peter Ceulemans keek met een gemengd gevoel terug op de start van België 2. ,,De eerste tegenstanders, van Croatië, waren voor ons onbekend. We hebben met redelijke scores gewonnen, maar staan morgen vroeg nog tegenover Nederland 1. Dan wordt het pas serieus voor ons.'' Ceulemans speelde degelijk, maar voelt zich niet goed. ,,Ik heb thuis van de kinderen een verkoudheid opgelopen, maar hopelijk voel ik me morgen weer beter.''

De acht poules op dit EK zien er als volgt uit:

Poule A:
België 1 (Merckx/Forthomme)
Nederland 2 (Christiani/Van Erp)
Turkije 2 (Tasdemir/Capak)

Poule B:
Nederland 1 (Jorissen/Burgman
Croatië 1 (Paulovic/Hum
België 2 (Peter Ceulemans/Mottet)

Poule C:
Turkije 1 (Sayginer/Coklu
Italië 1 (Zanetti/D'Agata)
Spanje 2 (Montes/Crespo)

Poule D:
Spanje 1 (Sänchez/Legazpi)
Frankrijk 2 (Barbeillon/Devogelaere)
Zwitserland (Behzat/Rech)

Poule E:
Duitsland 1 (Karaca/Jäschke)
Denemarken 2 (Knudsen/Dunch)
Tsjechië 1 (Bohac/Ales)

Poule F:
Frankrijk 1 (Bury/Maréchal)
Portugal 2 (Rui Costa/Soares)
Griekenland 2 (Kokkoris/Retzios)

Poule G:
Zweden 1 (Blomdahl/Nilsson)
Denemarken 1 (Nelin/Sörensen)

Poule H:
Oostenrijk 1 (Kahofer/Efler)
Griekenland 1 (Polychronopoulos/Antonatos)
Zweden 2 (Pennör/Gustavson).

Vandaag, vrijdag, worden vier sessies gespeeld, zaterdag het restant van de kwalificaties. Daarna volgt om 17.00 uur (Turkse tijd) de ronde voor de kwartfinales.

Zondag om 11.00 en 13.00 de twee halve finales en om 16.00 uur de finale.

Tekst Frits Bakker

Foto Dave Christiani (Touch Magazine)

Burgman, Raimond Christiani, Dave Driebanden
Volg ons online