Dave Christiani overstijgt World Cup vorm

Limburger speelde een matige World Cup, maar krijgt zijn revanche al in de eredivisie met een partij van 40 in 11 beurten. Gerwin Valentijn voelt zich een echte Brabantse jongen en gaat op zoek naar een andere club dichter bij huis.

27 oktober 2019

BOXTEL - De revanche op een matig optreden in de World Cup was opvallend. Dave Christiani won zondag zijn partij in de eredivisie in 11 beurten, een gemiddelde dicht tegen de vier. ,,Ja, zie het maar als een revanche op wat ik deze week heb laten zien'', zei de Limburger na de overwinning met 40-32 tegen Ad Koorevaar, die overigens ook alle lof verdient voor een prima partij. De meest sensationele score op deze achtste speeldag? Dallinga dat in Zundert met 8-0 wint.

Dave Christiani werd na een matige start met twee winstpartijen in de World Cup uitgeschakeld door de Fransman Gwendal Maréchal. ,,Ik heb het aan mezelf te wijten'', kijkt hij terug op zijn optreden. ,,Het lag verder aan niets, want het was allemaal fantastisch georganiseerd, ik alleen maar grote bewondering voor wat ze daar hebben neergezet.'' Zondag was Christiani weer een ander mens, vol vertrouwen, met veel gevoel en vertrouwen. ,,Het spel liep ook veel beter'', maakte hij duidelijk na de partij, waarin het 14-3 stond na 4 beurten, na een 'acht' 26-6 in de achtste beurt en na twee keer 7 voor Koorevaar 29-22. Vier beurten later, na twee keer 5, was Christiani aan de finish met 40-32.

't Ivoor wil langzamerhand wel opklimmen vanuit de lagere regionen en speelde in de thuiswedstrijd tegen Dekker Keukens met 4-4 gelijk, omdat David Martinez won van Jacob Sörensen, één van de betere spelers van de World Cup. De Spanjaard zegevierde met 40-38 in 38. Gerwin Valentijn, een van de winnaars bij Dekker, won van Huub Wilkowski met 40-26 in 19. De Brabantse stratenmaker kondigde na afloop zijn afscheid aan bij Dekker.

,,Ik ben toch meer een echte Brabantse jongen, die in een gezellige club in zijn eigen omgeving wil spelen.'' Het afscheid komt er pas aan het eind van het seizoen, maar Valentijn wil het vroeg aankondigen en op zoek naar iets anders: of dat nu in Zundert, in Oosterhout, bij De Distel of 't Tapperijke is, dat maakt me niets uit, als het maar dichter in de buurt is van Sint Willebrord. Dat heeft verder niets met het team van Dekker te maken, waar ik wel vind dat we te vaak met andere spelers in actie komen.  Ik heb zelf een moeilijke tijd achter de rug, heb vier maanden alleen gewoond en nog altijd last van liefdesverdriet nadat mijn vriendin en ik uit elkaar zijn. Maar langzaam wil ik weer uit de kelder komen en de ladder opklimmen.''

In D'n Hoek in Zundert werd de thuisclub niet verwend door successen in de thuiswedstrijd tegen Dallinga. De Zeeuwen, in een sterke opstelling, reisden terug met een 8-0 overwinning op zak. Steven van Acker en Berry Dallinga scoorden voor de pauze, Frédéric Caudron en Jean Paul de Bruijn voerden dat op naar de maximale score. Caudron tegen Forthomme, op centercourt, werd op het eind nog spannend, maar werd door Caudron beslist met 40-36 in 20. De Bruijn won van Van Beers met 40-31 in 22.

Het was een prima dag voor de nummers één en twee, want ook SIS Schoonmaak, de koploper, boekte een ruime zege: 7-1 bij DKM Tools. De beste partij was die tussen Eddy Merckx en Roland Uijtdewillegen, gewonnen door de Belg, maar met zijn tegenstander redelijk dicht op de hielen: 40-31 in 16 beurten. Het enige wedstrijdpunt van DKM kwam van Jack Wijnen, die gelijk speelde tegen Jean van Erp: 40-40 in 25. De achtervolgers maakten kleine misstappen, op Bousema Lochem na, dat de thuiswedstrijd tegen 't Hartje won met 6-2 dankzij Loncelle, Van Schaik en Gala. Alleen Martin Spoormans kwam dichtbij tegen Loncelle met 40-39 in 29. Harrie van de Ven, ondanks een serietje van negen nullen op een rij, verraste Murat Naci Coklu met 40-38 in 33. De Turkse speler klaagde tijdens de World Cup overigens al over een pijnlijke schouder, maar dat doet niets af aan de mooie prestatie van de Brabander.

HCR Prinsen kwam eigenlijk nog goed weg in Kwadendamme, waar 's Lands Welvaren geweldige tegenstand bood aan het Haarlose team. Ronny Brants vocht prachtig terug tegen Eddy Leppens na een ruime achterstand (25-12) en trok uiteindelijk de winst nog naar zich toe met 40-38 in 28. Francis Forton greep de winst tegen Anno de Kleine met een slotserie van acht. Raymund Swertz won wel voor Prinsen van Marcel Hopmans met 40-34 in 27. Dirk Weeremans was bijna scherprechter in de partij, want ondanks een serie van 10 van Dick Jaspers, zorgde de Belg bijna voor sensatie. Het mocht evenwel niet zo zijn, want Jaspers haalde het matchpunt voor zijn team binnen dankzij de 40-39 tegen Weeremans.

A1 Biljarts en Team Eekhoorn deelden de winst. Ronny Lindemann was de beste winnaar tegen Peter Ceulemans met 40-33 in 20. Christian Rudolph was de andere winnaar voor A1, Kurt Ceulemans en Jerry Hermans waren succesvol voor Eekhoorn.

Tekst: Frits Bakker

Foto Dave Christiani (Ton Smilde)

Buffalo League Christiani, Dave
Volg ons online