De favorieten aan het woord over het WK

Jaspers: "Met de 'oudjes' in dit WK veld, ik zelf, Blomdahl, Zanetti, hebben we niet heel veel jaren meer te gaan, maar we kunnen nog altijd voor verrassingen zorgen. Kijk maar naar Torbjörn in Veghel"

07 november 2022

 

DONGHAE CITY - We staan aan de vooravond van het Wereldkampioenschap driebanden in Donghae City, Korea, dat ook wel het paradijs voor biljarters wordt genoemd. Aan de start staan 48 spelers die uit de hele wereld en bovenal de belangrijkste biljartlanden komen. Het is voor de mondiale topspelers het belangrijkste kampioenschap van het jaar, dat voor de 74e keer wordt gespeeld. De hoogste positie op de wereldranglijst is al vanaf 8 december 2018 in handen van de Nederlander Dick Jaspers. Hij won die dag de World Cup in Hurghada in de finale tegen de Belg Frédéric Caudron (40-34 in 21) en klom naar de toppositie op de ranglijst van de wereldbond UMB. Die positie als de nummer één van de wereld heeft Jaspers daarna in de meest succesvolle jaren van zijn carrière versterkt en uitgebouwd naar een riante voorsprong op zijn grootste concurrenten. Voor het eerst in die jaren staat Jaspers nu op het Wereldkampioenschap in Donghae City, Korea, onder druk, want de Spanjaard Dani Sánchez, dit jaar onder andere gekroond tot Europees kampioen, kan een gooi doen naar de hoogste positie en de Nederlander van zijn troon stoten. Dan moet Sánchez hoger eindigen dan Jaspers.

 

 

Het huidige verschil op de ranglijst is nog wel groot (594 voor Jaspers, 464 voor Sánchez), maar Dick Jaspers verspeelt in de Koreaanse havenstad de 120 punten die hij als wereldkampioen van 2021 in Sharm El Sheikh verdiende. Daar haalde Sánchez slechts 12 punten, zodat het verschil nu bij de start van het WK slechts 10 punten is: Jaspers 474, Sánchez 464.

 

 

Kozoom maakte voor het WK in Donghae City, een stad met zo'n 95.000 inwoners, 120 mijl van Seoul aan de Japanse zee, waar van 9-13 november het wereldkampioenschap wordt gespeeld, een klein overzicht van hoe de posities onder druk staan en ontlokte korte uitspraken aan de spelers uit de top vijf van de wereld tijdens en kort na hun reis naar Zuid Korea in de aanloop naar het WK.

Die top vijf voor de start van het WK is:
1 Dick Jaspers 594 punten
2 Dani Sánchez 476
3 Marco Zanetti 319
4 Torbjörn Blomdahl 316
5 Sameh Sidhom 314.

 

Dick Jaspers

 

Dani Sánchez

 

Marco Zanetti

 

Torbjörn Blomdahl

 

Sameh Sidhom

 

Dick Jaspers (57) is de titelverdediger en won zijn laatste van in totaal nu 5 wereldtitels in Sharm El Sheikh, Egypte, 2021 in de finale tegen de Turk Murat Naci Coklu. De Nederlander won de wereldtitel ook in 2000 (Saint Etienne), 2004 (Rotterdam), 2011 (Lima) en 2018 (Caïro). Jaspers verloor nooit een WK-finale en stond 6 keer als derde op een WK podium.
Dick Jaspers, dit weekend aangekomen in Korea, en samen met Jean Paul de Bruijn TeamNL: ,,Ik koester niet te hoge verwachtingen en voel geen extra druk. Mijn World Cup in Veghel was niet top, maar ik wil in alle rust naar dit WK toegroeien en hoop daar wel mijn topvorm te halen. Ik zie de top 10 spelers, zoals altijd, als de grootste kanshebbers, maar het kan ook een complete outsider worden. Met de 'oudjes' in dit WK veld (ik zelf, Blomdahl, Zanetti) hebben we niet heel veel jaren meer te gaan, maar we kunnen nog altijd voor verrassingen zorgen. Kijk maar naar Torbjörn in Veghel, ik gunde het hem van harte, omdat hij een groot sportman is, altijd sportief en correct en nog altijd met een geweldige drive.''

Dani Sánchez (48) won zijn laatste van vier wereldtitels in 2016 in Bordeaux in de finale tegen Haeng Jik Kim. De Spanjaard won zijn andere mondiale titels in 1998 (Rezé), 2005 (Lugo) en 2010 (Sluiskil). Hij stond in totaal 8 keer op een WK podium, 2 keer als tweede, 2 keer als derde.
Dani Sánchez, op de 3e november al aangekomen in Korea: ,,Ik wilde tijd genoeg hebben om de jetlag te verwerken, maar kan dit keer niet lang in Korea blijven. Mijn zaken in Korea moet ik dus tijdens het WK regelen. Ik weet dat er een kans is dat ik Dick Jaspers kan aanvallen op de hoogste positie, maar daar denk ik nu nog niet aan. Het hangt allemaal af hoe het loopt op een WK, ik wil mijn spel spelen, niet op geluk rekenen, maar zelf goed spelen. Ik moet erin geloven dat ik kan winnen.''

Marco Zanetti (60) won zijn laatste van twee wereldtitels in 2008, Sankt Wendel in de finale tegen Torbjörn Blomdahl. De Italiaan won zijn eerste titel in Randers, 2002. Hij stond 11 keer op het podium, behalve twee keer als winnaar twee keer als nummer twee en 7 keer als nummer 3.
Marco Zanetti, onderweg naar Seoul, wil zich niet aan voorspellingen wagen. ,,Moeilijk te zeggen wie de grote kanshebbers zijn. Alles is mogelijk in topdriebanden, dat hebben we al zo vaak gezien. Voel ik meer druk dan in andere grote toernooien? Nee. En of het leuk is dat ik als WK oudste samen met de WK jongste Alessio D'Agata ga spelen? Vraag het aub aan Alessio.''

Torbjörn Blomdahl (60) won zijn laatste van 7 wereldtitels in 2019 in het Deense Randers in de finale tegen de Vietnamees Duc Anh Chien Nguyen. De Zweed won zijn eerste wereldtitel in 1987 in Caïro, daarna in 1988, 1991 en 1992 als winnaar van de World Cup cyclus, in 1997 in Grubbenvorst en 2015 in Bordeaux. Blomdahl stond 16 keer op een WK podium: 7 keer winnaar, 8 keer tweede, 1 keer derde.
Torbjörn Blomdahl, met Dani Sánchez al een week geleden gearriveerd in Korea: ,,Ik ben met een mooi gevoel afgereisd na mijn overwinning in de World Cup. De partij tegen Semih Saginer in de achtste finale was bijzonder, daar denk ik nog aan. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een wedstrijd heb gespeeld met zo veel mooie ballen. We zijn hier al sinds woensdag. Ik train vijf uur per dag met D'Agata, Jun Tae Kim, Maréchal en veel Koreanen. Ik voel me hier thuis, het is een paradijs voor biljarters. In die dagen voor het WK doe ik niet veel dan anders. Alleen meer trainen dan thuis. Verder goed eten, slapen en wandelen. Ik ga mijn best doen en wil vechten om zo ver mogelijk te komen. Met één oog op de ranking: een kans om de nummer 3 van de wereld te worden.''

Sameh Sidhom (35), de jongste speler uit de top vijf, haalde nog nooit een wereldtitel en was één keer derde, in 2019 in Randers, waar hij in de halve finale werd verslagen door de latere winnaar Torbjörn Blomdahl met 40-18 in 10 beurten. Op de ranglijst van WK's aller tijden is Sidhom de gedeelde nummer 61 onder meer met Sang Chun Lee, Martin Horn en Roberto Rodriguez.
Sameh Sidhom, vandaag, zondag, net gearriveerd in Seoul: ,,Ik ga kijken waar ik me de komende dagen kan voorbereiden op dit belangrijke toernooi. Wat de druk betreft, die is er altijd op dit hoge niveau. Het gaat er niet om hoeveel punten je kan verliezen, maar hoeveel je er kunt winnen. En dat zijn er heel veel op dit WK. Ik heb geen specifieke voorkeur voor spelen in Korea, ik heb het overal naar mijn zin als ik moet spelen. Het is geen lang verblijf dit keer, alleen deze week. Maar natuurlijk is Korea een bijzondere plaats met al zijn biljarters, toeschouwers en belangstelling van de media. Ik schat in dat er zo'n 20 kanshebbers zijn die kunnen winnen, het wordt een mooi gevecht.''

De hoogste posities op een Wereldkampioenschap worden beloond met de hoogste rankingpunten die in een toernooi te verdienen zijn. De winnaar krijgt 120 punten, de nummer twee 81, de nummers 3 en 4 krijgen 57 punten, de nummers 5 tot en met 8 worden beloond met 39 punten, verder nog 24 punten voor 9-16, 12 punten voor 17-24 en 8 voor 25-32.

Raymond Ceulemans is de recordhouder aller tijden met wereldtitels. De Belg won het kampioenschap 21 keer, waarvan de eerste keer in 1963 in Neuss, Duitsland, was 11 keer op rij de wereldkampioen en won daarna nog 10 keer, waarvan zijn laatste WK in 2001 in Luxemburg.

Het record algemeen gemiddelde op een WK staat op naam van Dick Jaspers met 2.352 in Caïro, 2018
Het record hoogste serie is van Martin Horn met 20 in Sharm El Sheikh, 2021
Het record beste partij is van Dong Koong Kang, 40 in 7 beurten (5.714), 2013 in Antwerpen
Het record beste partij naar 50 punten is van Martin Horn, 50 in 12 (4.166), Sharm El Sheikh 2021.

De ranglijst voor de start van het WK in Donghae city met de punten van het vorige WK afgetrokken (tussen haakjes de huidige positie op de ranglijst):
1 Jaspers 474 (1)
2 Sánchez 464 (2)
3 Blomdahl 304 (4)
4 Sidhom 290 (5)
5 Zanetti 262 (3)
6 Tran 258 (6)
7 Sayginer 249 (7)
8 HJ Kim 230 (9)
9 Merckx 225 (8)
10 Tasdemir 198 (10)
11 Heo 188 (15)
12 Horn 174 (11)
13 Bury en Nguyen 172 (13 en 14)
15 Polychronopoulos 151 (17)
16 Coklu 138 (12).

Samenstelling van de kwalificatiegroepen op het WK 2022, nadat Javier Teran uit Ecuador heeft afgezegd en Su Yeong Park uit Korea als invaller is aangewezen:

A: Jaspers - Maréchal - TTT Nguyen

B: Sanchez - Piedrabuena - Aveiga

C: Zanetti - Abdin - Kostistansky

D: QC Tran - Legazpi - Abousaleh

E: Sidhom - Park - De Bruijn
F: Horn - Forthomme - Soares

G: Tasdemir - Seo - Hwang
H: Blomdahl - Garcia - Vera

I: Sayginer - Abu Tayeh - Novak
J: Merckx - Nelin - Orak

K: Bury - Nilsson - Karaca

L: HJ Kim - CB Lee - Umeda

M: Coklu - Gonzales - D Morales

N: JH Heo - MW Cho - Hernandez
O: JT Kim - Polychronopoulos - D'Agata
P: DAC Nguyen - SW Choi - HC Thai.

 

Torbjörn Blomdahl (midden) tijdens de laatste trainingen in de dagen voor het WK met twee jonge spelers: de Italiaan Alessio D'Agata en de Fransman Gwendal Maréchal (Foto Jieun Han)

 

Tekst: Frits Bakker
Uitgelichte foto: Ton Smilde (Dick Jaspers op Woeld Cup Veghel)
Overige foto's favorieten: Ton Smilde
Foto's vanuit Korea: Jieun Han

 

Azië Driebanden TeamNL
Volg ons online