De Hazelaar verwelkomt dames voor NK driebanden

Het NK dames driebanden op groot biljart gaat morgen, vrijdag 23 juli van start, zondag zijn de finaleronden in De Hazelaar in Rosmalen. Therese Klompenhouwer verdedigt haar titel in een deelnemrsveld met 25 speelsters.

22 juli 2021

ROSMALEN - Voor de 25 beste dames uit het Nederlandse driebanden gaat het deze dagen eindelijk weer om een titel. Het kampioenschap op groot biljart gaat van acquit in De Hazelaar, dat na de lange periode van gedwongen rust eindelijk zijn deuren weer mag openen voor de biljarters. Frank en Marco, de voortreffelijke gastheren van de Sportfoyer, zijn al dagen met de voorbereiding van het Nederlands kampioenschap bezig. ,,We gaan eindelijk weer genieten van biljarten op hoog niveau en de mensen weer ontmoeten die we zo lang hebben moeten missen'', zo klinkt het uitnodigend.

De Hazelaar was al eens eerder het podium voor een NK dames en zelfs een Europees kampioenschap. ,,Met de dames krijg je altijd gezelligheid en gemoedelijkheid binnen. Ze maken er niet alleen zelf drie dagen lang een mooi toernooi van, maar er komen ook altijd mensen mee om te supporteren en te kijken.'' Het NK (het Diamonds 2021 NK dames driebanden groot) gaat morgen, vrijdag 23 juli van start met alle kwalificaties, die tot en met zaterdag duren. Daarna zijn op zondag de kwartfinales, de halve finales en de finale.

Frank vertelt: ,,De organisatie gaat uit van de KNBB Sectie driebanden. Wij zorgen dat alles er goed uitziet voor alle dames, zoals het materiaal, we stellen van onze club, de BV De Hazelaar, schrijvers en eventueel arbiters beschikbaar.'' De wedstrijdleiding is van de KNBB Sectie Driebanden.

Therese Klompenhouwer gaat voor haar 14e titel op dit Nederlands kampioenschap. De regerend wereld-, Europees en nationaal kampioene is één van de vijf geplaatste speelsters, samen met Karina Jetten, Joke Martijn, Monique Wilkowski en Daisy Werdekker. Twintig dames spelen de voorronden, van wie er 11 overgaan naar de kwartfinales: 11 plus de 5 geplaatste spelers maakt een totaal van zestien.

De 64-jarige Amsterdamse Ineke Kooistra, die 32 jaar op de Amrobank heeft gewerkt en 15 jaar een schoonheidssalon had, is één van de kanshebsters voor een plaats in de knock-outs. Drie keer stond ze al op het podium, onder meer met Therese Klompenhouwer en Gerrie Geelen, maar nooit was er een Europees vervolg. ,,Ik ben nu gestopt met mijn schoonheidssalon in Amsterdam Zuid-Oost, eerst vanwege de Corona, maar nu definitief. Ik ben dus eigenlijk vervroegd met pensioen gegaan. Daardoor heb ik wat meer kunnen trainen, dus ik verwacht wel een leuk toernooi.''

Ineke Kooistra speelde zeven keer mee op een NK, begon op haar 27 met biljarten in Café Beekman, eerst libre, later driebanden. Ze traint nu in Almere'83 en speelt competitie bij WBV Wormerveer. Ooit was Ineke Kooistra ook tafeltennister en won ze een groot toernooi op Curacao.

De wedstrijden beginnen dagelijks om 11.00 uur. De kwalificaties op vrijdag en zaterdag, daarna ook op zaterdag de wedstrijden met de zestien finalisten.

Kwartfinales:
Zondag 25 juli:
11.00 uur
Halve finales: 13.00 uur
Finale: 15.00 uur.

De deelnemers die instromen vanaf de finaleronden (vijf geplaatste spelers):

Therese Klompenhouwer
Karina Jetten
Joke Martijn
Monique Wilkowski
Daisy Werdekker

De spelers voor de voorronden:
Poule A:
Mirjam Pruim, Almelo
Janet Kwast, Harlingen
Sylvia Eckel, Hansweert
Jeannette Habraken, Zeeland

Poule B:
Gerrie Geelen, Krimpen aan de IJssel
Ineke Kooistra, Amsterdam
Nynke Kuindersma, Heerenveen
Cynthia van Peer, Oud-Gastel

Poule C:
Joke Breur, Terneuzen
Chantal Arntz, Susteren
Pauline Gerritsen, Almelo
Petra Lips, De Kwakel

Poule D:
Gerrie Wierstra, Voorthuizen
Sabine Bakker, Grootebroek
Esme Willems, Bergen op Zoom
Loes van Dansik, Lisse

Poule E:
Monique van Exter, Lelystad
Jetty Beersma, Almelo
Natasja Damen, Haaksbergen
Janine Verkerk, Stolwijk.

De beste twee uit elke poule en de beste nummer drie uit de vijf poules gaan door naar beste zestien.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Therese Klompenhouwer

 

Dames Driebanden Klompenhouwer, Therese
Volg ons online