Dick Jaspers als nummer één en titelverdediger in Bursa

Nederlands drietal keert terug in World Cup Circuit

05 februari 2017

BURSA – Voor Dick Jaspers wordt het zijn eerste World Cup sinds lange tijd als nummer één van de wereldranglijst. De Nederlandse kampioen verdedigt komende week bovendien de titel die hij vorig jaar veroverde in de Turkse stad. De World Cup in Bursa gaat maandag van start en duurt tot zondag. Het hoofdtoernooi begint vrijdag na het afronden van de voorronden.

Drie bekende Nederlandse spelers maken in Bursa hun rentree in het World Cup circuit. Dave Christiani, Glenn Hofman en Barry van Beers hebben aangekondigd dat ze dit jaar alle World Cups gaan spelen. Dat is een zeer positieve ontwikkeling voor het biljarten in ons land.

Behalve deze drie spelers zijn vanzelfsprekend ook Dick Jaspers (geplaatst als top twaalf speler voor het hoofdtoernooi) en Jean Paul de Bruijn present in deze eerste World Cup van een serie van zeven dit jaar. Maar ook andere Nederlanders zijn van de partij, zoals Jeffrey Jorissen, Therese Klompenhouwer, Raymon Groot, Volkan Cetin, Ronald van Geyt en Sylvia Eckel. Dave Christiani, Jeffrey Jorissen en Murat Gercek komen op de eerste kwalificatiedag, maandag, al in actie. Dinsdag spelen Raymon Groot, Glenn Hofman, Raymon Groot, Sylvia Eckel, Barry van Beers en Volkan Cetin. Op woensdag komen Therese Klompenhouwer en Ronald van Geyt in de arena, op donderdag maakt Jean Paul de Bruijn zijn entree.

De World Cup in Bursa, met zijn ruim 2.3 miljoen inwoners de vierde stad van Turkije, is de traditionele opening van de internationale kalender. Dick Jaspers, vorig jaar winnaar in een finale tegen Frédéric Caudron, gaat de nieuwe cyclus in als de nieuwe nummer één van de wereld. De World Cup serie bestaat net als vorig jaar uit zeven toernooien: drie in Europa twee in Egypte en twee in Azië. De Turkse organisatie, in het Ataturk Congress centrum, start het toernooi, dat van 6 tot en met 12 februari wordt gespeeld, met een totaal van 150 deelnemers.

De top drie van de wereld onderging in de eerste maand van het jaar al een paar wijzigingen. Dick Jaspers klom naar de nummer 1 positie door een overwinning in het Nederlands kampioenschap. Frédéric Caudron werd kampioen in België, Torbjörn Blomdahl in Zweden, waardoor hij Dani Sánchez voorbijgaat als nummer drie van de wereldranglijst.

Dani Sánchez sloot een prachtig jaar af als de nieuwe wereldkampioen, Dick Jaspers als de World Cup winnaar. De Spanjaard en de Nederlander spelen op zaterdag 4 maart in Antwerpen om de Super Cup. De eerste krachtmeting van dit jaar, in Bursa in de noordwestelijke Marmara streek, haalt de topspelers en vooral veel Turkse (41) en Koreaanse (28) World Cup spelers uit de winterslaap.

UMB-voorzitter Farouk Barki: ,,We staan aan het begin van een druk kalenderjaar in 2017, met niet alleen de zeven World Cups, maar ook het Europees kampioenschap in Brandenburg en de World Games in Polen. Bovendien worden in de eerste World Cup de nieuwe regels van de UMB gehanteerd met 14 in plaats van 12 geplaatste spelers, drie in plaats van vijf wildcards en een nieuw prijzenschema van 17.000 euro per World Cup, waarvan 8.000 euro voor de winnaar. Het totale prijzenschema over zeven World Cups bedraagt 120.000 euro.’’

De Turkse federatie, die het toernooi voor de derde keer organiseert in Bursa en ook plannen heeft voor de toekomst van deze World Cup, floreert als nooit tevoren. Ersan Ercan, de president: ,,We organiseren in februari in Antalya ook een toernooi voor het Turks kampioenschap met 1200 deelnemers. Het driebanden, maar ook het poolbiljart maakt veel progressie in de breedte.’’

De top veertien van de plaatsingslijst wordt in Bursa aangevoerd door Frédéric Caudron (België), Dick Jaspers (Nederland) en Dani Sánchez (Spanje), gevolgd door Torbjörn Blomdahl (Zweden), Eddy Merckx (België), Marco Zanetti (Italië), Nikos Polychronopoulos (Griekenland), Murat Naci Coklu (Turkije), Haeng Jik Kim (Zuid Korea), Jéremy Bury (Frankrijk), Jae Ho Cho (Zuid-Korea), Sameh Sidhom (Egypte), Roland Forthomme (België) en Tayfun Tasdemir (Turkije). De wildcard van de UMB is voor Huberney Cataño uit Colombia, de wildcards van de organisatie voor Semih Sayginer en Can Capak.

Myung-Woo Cho, Sung-Won Choi, Dong-Koong Kang, Choong-Bok Lee, Jae-Guen Kim en Jung-Han Heo, de laatste World Cup winnaar van vorig jaar in Hurghada, zijn de belangrijkste Koreaanse uitdagers. De Vietnamezen komen met hun traditionele topspelers.

De eerste kwalificaties gaan van start op maandag 6 februari om 11.00 uur. Het hoofdtoernooi begint donderdag 10 februari om 12.00 uur. De halve finales zijn op zondag 12 februari. De toernooidirecteur is Mr. Erol Karakaya.

De Turkse voorzitter Ersan Ercan: ,,We krijgen veel support met de organisatie van Mr. Recep Altepe, de burgemeester van Bursa, die zelf ook biljart speelt en houdt van het spel.’’ De huidige top vijf van Turkije bestaat uit Can Capak, Semih Sayginer, Tayfun Tasdemir, Murat Celik en Murat Naci Coklu.

Alle wedstrijden van de World Cup in Bursa worden live uitgezonden door kozoom. Voor een premium pas kunt u zich aanmelden op www.kozoom.com.

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Glenn
Hofman ©Ton Smilde, Dave Christiani, Barry van Beers @Stefan Osnabrug

Driebanden Grand Prix Jaspers, Dick
Volg ons online