Dick Jaspers als nummer één naar World Cup in Blankenberge

Derde World Cup van 2019 na Antalya en Ho Chi Minh City: Belgische kustplaats Blankenberge gastheer voor de wereldtop driebanden met vanaf maandag de kwalificaties met vele Nederlanders en vanaf vrijdag het hoofdtoernooi, waarin Dick Jaspers de enige Nederlander is die automatisch is geplaatst.

16 juni 2019

BLANKENBERGE – Het World Cup circuit vervolgt deze week, van maandag 17 tot en met zondag 23 juni) met het derde toernooi van 2019. Aan de boulevard van Blankenberge, waar Kurt Ceulemans de scepter zwaait en de World Cups terug naar België heeft gebracht, arriveert de wereldtop van het driebanden in de komende dagen. De kwalificaties starten al op maandagmorgen, het hoofdtoernooi met alle topspelers wordt vrijdag gelanceerd in de altijd spectaculaire biljartarena van het Blankenbergse casino.

Volgend op de overwinningen van Tayfun Tasdemir in Antalya in februari en die van Frédéric Caudron in Ho Chi Minh is de Belgische kustplaats voor de tweede opeenvolgende keer het podium van een totaal van 149 spelers en speelsters. Daarbij zijn 17 spelers rechtstreeks geplaatst voor de finaletabel: veertien spelers van de wereldranglijst plus drie wildcards. Na de recente aankondigingen van de UMB over de schorsingen voor spelers van het PBA circuit, die worden uitgevoerd vanaf 15 juli, mogen spelers van die organisatie nog twee World Cups spelen, in Blankenberge en in Porto. Daarna laat de UMB onherroepelijk de schorsingen ingaan.

Dick Jaspers, Frédéric Caudron, Jae-Ho Cho, Semih Sayginer Tayfun Tasdemir, Quyet Chien Tran, Marco Zanetti, Eddy Merckx, Nguyen Quoc Nguyen, Murat Naci Coklu Jérémy Bury, Jung-Han Heo, Sameh Sidhom en Ngo Dinh Nai zijn de eerste 14 van het klassement. De twee wild cards van de organisator gaan naar Roland en Forthomme en Eddy Leppens, van de UMB naar de Korean Haeng-Jik Kim. Onder de 149 spelers zijn 24 Belgen, 23 Turken, 17 Nederlanders, 15 Koreanen, 11 Fransen, 8 Duitsers, 8 Spanjaarden, 7 Vietnamezen, 7 Denen, 6 Grieken, zonder Filippos Kasidokostas, vijf Portugezen, 4 Oostenrijkers, 3 Egyptenaren , 3 Japanners, 2 Italianen, 2 Zweden, 2 Colombianen en 2 Tsjechen, ofwel 18 vertegenwoordigende landen.

De kosten van de top 14 wereldwijd worden ondersteund door de UMB en de Survival toernooien, waarvoor de top 20 zich kwalificeert. De positie van de nummer één van de wereld, Dick Jaspers, komt niet in gevaar. De voorsprong van de Nederlandse wereldkampioen en Europees kampioen is aanzienlijk. Met 506 rankingpunten tegen Caudron 394 punten, Quyet Chien Tran 312 en Semih Sayginer 303. Tran verlies door het rankingschema de meeste punten in Blankenberge: 80 van de World Cup in Ho Chi Minh vorig jaar. Ngo raakt 54 punten kwijt, Nguyen en Caudron 38. Spelers als Jaspers, Sayginer, Sidhom, Bury en Coklu verliezen slechts 8 punten.

Het toernooi begint op maandag onder meer met Peter De Backer, Sam van etten, Davy van Havere, Bart Ceulemans, Dave Christiani en Wesley de Jaeger in de eerste sessies. Dinsdag zijn de bekendste spelers Peter Ceulemans, Ronny Lindemann, Francis Forton, Maxime Panaia, Ronny Brants, de nieuwe Portugese kampioen Rui Costa, Steven van Acker, Jean Reverchon en Jacob Haack Sörensen. De derde dag, woensdag, is onder meer gereserveerd voor In-Won Kang, Gwendal Maréchal, Antonio Montes, Ahmet Alp, Jérôme Barbeillon, Murat Tüzül, Juan David Zapata, Trung Hau Do Nguyen, Dustin Jäschke, Kostas Kokkoris, Jean Paul de Bruijn, Barry van Beers, Therese Klompenhouer en Xuan Cuong Ma.

Op de laatste kwalificatiedag, met vijftien plaatsen te vergeven voor het hoofdtoernooi, zijn de spelers: Dani Sánchez, Torbjörn Blomdahl, Myung-Woo Cho, Martin Horn, Nikos Polychronopoulos, Minh Cam Ma, Robinson Morales, Lütfi Cenet, Javier Palazón, Tonny Carlsen, David Martinez, Sung-Won Choi, Birol Uymaz, Anh-Vu Duong, Adnan Yüksel, Riad Nady, Can Capak, Dion Nelin en David Pennör.

De wedstrijden die voor het hoofdtoernooi al bekend zijn, met poules van vier, waarvan de eerste twee worden geplaatst, zijn:

Dick Jaspers-Haeng-Jik Kim

Frédéric Caudron-Eddy Leppens

Roland Forthomme-Dinh Nai Ngo

Semih Sayginer-Sameh Sidhom

Tayfun Tasdemir-Jung Han Heo

Jérémy Bury-Quyet Chien Tran

Marco Zanetti-Murat Naci Coklu

Eddy Merckx-Nguyen Quoc Nguyen.

Alle wedstrijden worden rechtstreeks uitgezonden door kozoom.

Tekst: Frits Bakker

Foto Dick Jaspers, vorige winnaar (Kozoom)

 

 

 

 

Driebanden Jaspers, Dick World Cup
Volg ons online